Księgarnia naukowo-techniczna styczna.pl

Księgarnia naukowo-techniczna
styczna.pl

 


Zaawansowane wyszukiwanie
  Strona Główna » Sklep » Biznes » Biznes » Moje Konto  |  Zawartość Koszyka  |  Do Kasy   
 Wybierz kategorię
Albumy
Architektura
Beletrystyka
Biochemia
Biologia
Biznes
  Administracja Samorząd
  Biznes
  Biznesplan
  Bizneswoman
  Coaching
  Firma
  Informatyczne systemy
  Kadry Zarządzanie personelem
  Kariera Samorealizacja
  Kompetencje osobiste
  Komunikacja i negocjacje
  Konkurencyjność
  Logistyka
  Marketing
  Mobbing Molestowanie
  Nieruchomości Mieszkania
  Organizacja Przedsiębiorstwo
  Perswazja NLP
  Praca BHP
  Przywództwo
  Public Relations
  Reklama
  Sekret
  Sekretariat
  Sprzedaż
  Strategia Teoria gier
  Szkolenia
  Szkoła
  Zarządzanie
  Zarządzanie projektami
  Zarządzanie zespołem
  Zasoby ludzkie HR
Budownictwo
Chemia
Design DTP
E-biznes
Ekologia i środowisko
Ekonometria
Ekonomia Finanse
Elektronika
Elektrotechnika
Encyklopedie
Energetyka
Fizyka
Fotografia
Geografia
Historia
Informatyka
Maszynoznawstwo
Matematyka
Medycyna
Motoryzacja
Polityka
Popularnonaukowe
Poradniki
Prawo
Sport
Sztuka
Słowniki
Technika
Telekomunikacja
Turystyka
Zarządzanie jakością

Zobacz pełny katalog »
Agrobiznes Wydanie 2 55.00zł
Agrobiznes Wydanie 2

Tytuł: Agrobiznes Wydanie 2
Autor: Franciszek Kapusta
ISBN: 978-83-7641-686-1
Ilość stron: 352
Data wydania: 09/2012 (wydanie 2)
Format: B5
Wydawnictwo: Difin

Cena: 55.00zł


W pracy (wydanie 2 zmienione i rozszerzone) przedstawiono współczesną koncepcję agrobiznesu, czym jest i jaką rolę spełnia w zaspokajaniu potrzeb człowieka. Wyjaśniono również różnicę między agrobiznesem i gospodarką żywnościową. Dokonano aktualizacji zagadnień naukowych oraz informacji z zakresu organizacji agrobiznesu. Rozważania w pracy otwiera rozdział Potrzeby człowieka i miejsce wśród nich produktów agrobiznesu.

W kolejnych rozdziałach Czytelnik ma możliwość zapoznania się z:

• powstaniem i rozwojem koncepcji agrobiznesu, 
• otoczeniem instytucjonalnym agrobiznesu w Polsce, 
• charakterystyką agregatów agrobiznesu: zaopatrzeniem, rolnictwem oraz przetwórstwem i obrotem towarowym, 
• nieżywnościową sferą agrobiznesu, 
• wybranymi rynkami rolnymi: zbóż, ziemniaków, nasion roślin oleistych, mleka, jaj i zwierząt rzeźnych – zagadnienia nowe.

Rozważania teoretyczne uzupełnione są studiami przemian w poszczególnych dziedzinach agrobiznesu w Polsce. Książka przeznaczona jest dla studentów różnych kierunków studiów, zwłaszcza ekonomicznych, rolniczych, przyrodniczych, dla nauczycieli szkół rolniczych; powinna również zainteresować działaczy gospodarczych, pracowników administracji i kadrę kierowniczą przedsiębiorstw sfery agrobiznesu.

Spis treści:

Rozdział 1. POTRZEBY CZŁOWIEKA I MIEJSCE WŚRÓD NICH PRODUKTÓW AGROBIZNESU
1.1. Struktura spożycia materialnego i miejsce w niej żywności
1.2. Pojęcie żywności i jej rodzaje
1.3. Istota zaleceń żywieniowych i metodologia badania stanu odżywiania społeczeństwa
1.4. Metodologia badania poziomu spożycia żywności
1.5. Potrzeby człowieka a bezpieczeństwo żywnościowe
1.5.1. Hierarchia potrzeb człowieka i miejsce w niej bezpieczeństwa żywnościowego
1.5.2. Rodzaje bezpieczeństwa żywnościowego i rola państwa w jego realizacji
1.5.2.1. Międzynarodowe bezpieczeństwo żywnościowe
1.5.2.2. Państwowe (narodowe) bezpieczeństwo żywnościowe
1.5.2.3. Bezpieczeństwo żywnościowe gospodarstwa domowego
 
Rozdział 2. POWSTANIE I ROZWÓJ KONCEPCJI AGROBIZNESU
2.1. Ewolucja sposobu pozyskiwania dóbr przez człowieka
2.2. Powstanie koncepcji agrobiznesu
2.3. Powstanie koncepcji gospodarki żywnościowej
2.4. Wielowymiarowe spojrzenie na agrobiznes
2.4.1. Agrobiznes jako wyodrębniony system gospodarki narodowej
2.4.2. Agrobiznes jako dziedzina aktywności podmiotów gospodarczych
2.4.3. Agrobiznes jako dziedzina wiedzy i badań naukowych
2.5. Agrobiznes a gospodarka żywnościowa; podobieństwa i różnice
2.6. Powiązania integracyjne między ogniwami (agregatami) agrobiznesu
 
Rozdział 3. OTOCZENIE INSTYTUCJONALNE AGROBIZNESU W POLSCE
3.1. Pojęcie i rodzaje instytucji otoczenia agrobiznesu
3.2. Państwo
3.3. Samorząd
3.3.1. Samorząd terytorialny
3.3.2. Samorząd rolniczy (gospodarczy)
3.4. Agencje i inspekcje państwowe
3.4.1. Agencja Rynku Rolnego
3.4.2. Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa
3.4.3. Agencja Nieruchomości Rolnych
3.4.4. Państwowa Inspekcja Ochrony Roślin i Nasiennictwa
3.4.5. Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych
3.4.6. Główny Lekarz Weterynarii
3.5. Giełdy i rynki hurtowe oraz inne zorganizowane formy obrotu rynkowego
3.6. Banki
3.7. Instytucje ubezpieczenia społecznego
3.8. Fundacje
3.9. Związki zawodowe
 
Rozdział 4. CHARAKTERYSTYKA AGREGATÓW AGROBIZNESU
4.1. Działania związane z produkcją i dystrybucją środków oraz usług niezbędnych w gospodarstwach rolniczych i przemyśle przetwórczym surowców rolniczych – zaopatrzenie
4.1.1. Zagadnienia ogólne
4.1.2. Środki produkcji pochodzenia rolniczego
4.1.3. Środki produkcji pochodzenia przemysłowego
4.1.4. Rynek środków produkcji i usług oraz jego specyfika
4.1.5. Informacje o osiągnięciach naukowych
4.1.6. Doradztwo w agrobiznesie
4.2. Działania w gospodarstwach (przedsiębiorstwach) rolniczych, w wyniku których powstają produkty rolnicze i usługi – rolnictwo
4.2.1. Wieś w Polsce
4.2.2. Charakterystyka stanu rolnictwa
4.2.3. Polityka państwa dotycząca przekształceń w rolnictwie i kształtowania poziomu produkcji rolniczej
4.2.4. Plasowanie się produkcji rolnictwa polskiego w Unii Europejskiej-27 w latach 2004–2009
4.2.5. Zasoby czynników produkcji w rolnictwie polskim
4.2.5.1. Ziemia rolnicza
4.2.5.2. Zasoby pracy
4.2.5.3. Kapitał (środki trwałe i obrotowe)
4.2.6. Ustrój rolny i struktura agrarna
4.2.7. Koncepcje rolnictwa w teorii i w praktyce
4.2.8. Organizacja produkcji roślinnej
4.2.9. Organizacja produkcji zwierzęcej
4.2.10. Intensywność rolnictwa
4.2.11. Określenie efektywności (sprawności) gospodarowania w rolnictwie
4.3. Działania związane ze skupem, przetwórstwem, magazynowaniem i dystrybucją przetworzonych produktów powstałych z surowców rolniczych – przetwórstwo i obrót
4.3.1. Zagadnienia ogólne
4.3.2. Przemysł spożywczy i jego rola w kształtowaniu bezpieczeństwa żywnościowego
4.3.3. Ogólna charakterystyka podstawowych surowców pochodzenia rolniczego, morskiego i leśnego zużywanych w przemyśle przetwórczym
4.3.4. Pojęcie bazy surowcowej w przemyśle przetwórczym surowców rolniczych
4.3.4.1. Czynniki charakteryzujące bazę surowcową produktów rolniczych
4.3.4.2. Czynniki mające wpływ na rozwój bazy surowcowej produktów rolniczych
4.3.4.3. Systemy zaopatrzenia zakładów w surowce
4.3.5. Lokalizacja działalności przetwórczej
4.3.5.1. Zagadnienia wstępne
4.3.5.2. Podstawy decyzji lokalizacyjnych
4.3.5.3. Główne czynniki wyboru lokalizacji
4.3.5.4. Specyficzne aspekty lokalizacji działalności w agrobiznesie
4.3.6. Szczególne warunki realizacji produkcji w przemyśle przetwórczym surowców rolniczych
4.3.6.1. Nietrwałość surowców rolniczych oraz gotowych wyrobów i ich duża podatność na zepsucie
4.3.6.2. Rozproszenie produkcji surowca i konieczność utrzymywania ścisłych związków przetwórcy z producentem
4.3.6.3. Rozmieszczenie już istniejących zakładów
4.3.6.4. Wahania sezonowe podaży surowca i popytu na gotowe wyroby
4.3.7. Dystrybucja wytworzonych produktów
4.3.7.1. Podstawowe instrumenty marketingowe dystrybucji
4.3.7.2. Funkcje dystrybucji i jej strategia
4.3.7.3. Kanały dystrybucji i ich rola
4.3.7.3.1. Typizacja kanałów dystrybucji
4.3.7.3.2. Znaczenie poszczególnych kanałów dystrybucji dla producenta

Rozdział 5. NIEŻYWNOŚCIOWA SFERA AGROBIZNESU – WYBRANE ZAGADNIENIA
5.1. Przesłanki ekonomiczne i ekologiczne rozwoju nieżywnościowej sfery agrobiznesu
5.2. Produkcja szkółkarska roślin owocowych i ozdobnych oraz kwiaciarstwo
5.3. Włókiennictwo i produkcja włókien naturalnych
5.3.1. Pojęcie i geneza włókiennictwa
5.3.2. Produkcja włókien roślinnych
5.3.3. Produkcja zwierzęcych włókien naturalnych
5.4. Produkcja i uszlachetnianie skór zwierzęcych – garbarstwo
5.4.1. Przesłanki uszlachetniania skór zwierzęcych
5.4.2. Garbarstwo i jego rozwój
5.4.3. Baza surowcowa w garbarstwie
5.5. Energia z biomasy
5.5.1. Przesłanki ekologiczne produkcji energii z biomasy
5.5.2. Biopaliwa gazowe
5.5.3. Biopaliwa ciekłe
5.5.4. Biopaliwa stałe
5.6. Tworzywa ekologiczne na bazie surowców skrobiowych
5.7. Uprawa roślin specjalnych
5.8. Wykorzystanie produktów rolniczych do wytwarzania barwników naturalnych
5.9. Turystyka wiejska
5.9.1. Pojęcie turystyki i jej wieloaspektowość
5.9.2. Funkcje polskiej wsi i rola turystyki w jej rozwoju
 
Rozdział 6. WYBRANE RYNKI ROLNE
6.1. Rynek zbóż
6.1.1. Zboża w rolnictwie i gospodarce Polski
6.1.2. Bilans zbóż i samowystarczalność
6.1.3. Przetwórstwo zbóż na cele spożywcze i zmiany w poziomie spożycia produktów zbożowych
6.1.4. Import i eksport ziarna zbóż oraz ich przetworów
6.1.5. Interwencja państwa na rynku zbóż
6.1.6. Podsumowanie
6.2. Rynek ziemniaka
6.2.1. Ziemniak w rolnictwie i gospodarce Polski
6.2.2. Bilans ziemniaków i samowystarczalność
6.2.3. Przemysł przetwórczy ziemniaków
6.2.4. Działania ARR na rynku ziemniaków i perspektywy ich uprawy
6.2.5. Podsumowanie i wnioski
6.3. Rynek nasion roślin oleistych
6.3.1. Rośliny oleiste w rolnictwie i gospodarce Polski
6.3.2. Poziom spożycia tłuszczów w Polsce
6.3.3. Powierzchnia uprawy, zbiory i plony roślin oleistych
6.3.4. Przemysł olejarski i jego zdolności przetwórcze
6.3.5. Bilans handlu zagranicznego surowcami i produktami oleistymi – ocena samowystarczalności
6.3.6. Podsumowanie
6.4. Rynek mleka
6.4.1. Mleczarstwo w życiu człowieka i gospodarce Polski
6.4.2. Baza surowcowa mleczarstwa i jej zmiany
6.4.3. Zakłady przemysłu mleczarskiego i ich produkcja
6.4.4. Produkcja przemysłu mleczarskiego
6.4.5. Doskonalenie dystrybucji produktów mleczarskich
6.4.6. Interwencja na rynku mleka
6.4.7. Podsumowanie
6.5. Rynek jaj
6.5.1. Znaczenie jajczarstwa dla człowieka i gospodarki Polski
6.5.2. Charakterystyka drobiarstwa polskiego oraz spożycie jaj
6.5.3. Produkcja i kierunki rozdysponowania jaj w Polsce w latach 2000–2010
6.5.4. Podsumowanie
6.6. Rynek zwierząt rzeźnych
6.6.1. Zagadnienia wstępne
6.6.2. Pojęcie i zadania przemysłu mięsnego
6.6.3. Baza surowcowa przemysłu mięsnego
6.6.4. Działania Agencji Rynku Rolnego na rynku mięsa czerwonego
6.6.4. Żywiec drobiowy
6.4.4.1. Właściwości użytkowe mięsa drobiowego
6.6.4.2. Baza surowcowa drobiarstwa mięsnego w Polsce
6.6.4.3. Zadania przemysłu drobiarskiego
6.6.4.4. Samowystarczalność techniczna i ekonomiczna drobiarstwa mięsnego
w Polsce w latach 2000–2010
6.6.4.5. Ważniejsze problemy drobiarstwa mięsnego w Polsce

Klienci, którzy kupili tę książkę, kupili także
Jedz zielone
Jedz zielone
Hanna Stolińska-Fiedorowicz
M
Dom pod biegunem. Gorączka (ant)arktyczna
Dom pod biegunem. Gorączka (ant)arktyczna
Dagmara Bożek-Andryszczak
Bezdroża
A tam była cukiernia Przysmaki Jana Pawła II
A tam była cukiernia Przysmaki Jana Pawła II
Zioła-Zemczak Katarzyna
Dragon
Alianse marketingowe Partnerstwa przedsiębiorstw dla zwiększenia konkurencyjności
Alianse marketingowe Partnerstwa przedsiębiorstw dla zwiększenia konkurencyjności
Andrzej Sznajder
Wolters Kluwer
Ustawa o Krajowej Szkole Sądownictwa i Prokuratury Komentarz
Ustawa o Krajowej Szkole Sądownictwa i Prokuratury Komentarz
Paweł Dzienis Krzysztof Sadowski Mateusz Kaczocha
C.H. Beck
Rozwój polskich sieci detalicznych jako sposób ograniczania siły rynkowej międzynarodowych korporacji handlowych
Rozwój polskich sieci detalicznych jako sposób ograniczania siły rynkowej międzynarodowych korporacji handlowych
Katarzyna Kowalska
Difin
 Koszyk
1 x Nadciśnienie tętnicze a nerki Kontrowersje wokół nefropatii nadciśnieniowej
1 x Farmakoterapia astmy i chorób alergicznych
1 x Bóg szuka nas na marginesie. Słowa z Domu Świętej Marty
1 x Dalajlama nieznany Niezwykła siła przebaczania
1 x Blaski i cienie pracy mózgu O miłości sztuce i pogoni za szczęściem.
1 x Antidotum na zmęczenie Odkryj niewyczerpane źródło energii życiowej
1 x Psychogeriatria
1 x Administracja publiczna Tom 1 Ustrój administracji państwowej centralnej
1 x Moje dziecko doprowadza mnie do szału Jak zrozumieć to, co dzieje się w głowie twojego dziecka
1 x Sprawny senior Jak być aktywnym mimo problemów zdrowotnych
1 x Byłam po drugiej stronie lustra Wygrana walka ze schizofrenią
1 x Postępowanie lekarzy rodzinnych w wybranych stanach nagłych
1 x Bluźnierstwo
1 x Agonistyka Polityczne myślenie o świecie
1 x Egzorcysta Duchowa podróż
1 x Repetytorium z pediatrii
1 x Aksjologia prawa administracyjnego Tom 2
1 x Satysfakcja i lojalność klienta na rynku farmaceutycznym
1 x Droga duchowego czarodzieja. Kreuj życie, jakiego pragniesz
1 x Oczyszczanie wątroby i woreczka żółciowego Jak uniknąć współczesnych chorób
1 x Chiny i Japonia a Zachód Historia nieporozumień
1 x Duży słownik finansowo-handlowy niemiecko-polski polsko-niemiecki
1 x Ilias
1 x Choroby serca Lekarz rodzinny
1 x Taktyczne ratownictwo medyczne
1 x Atlas owadów
1 x Bionika
1 x Mózg a zachowanie Wydanie 3
1 x Model nabywania wyspecjalizowanych umiejętności ruchowych
1 x Czy nauka pogrzebała Boga?
1 x Błękitna kropka
1 x Bezpieczeństwo energetyczne Koncepcje, wyzwania, interesy
1 x Encyklopedia natury
1 x Prawo Jazdy dla Każdego Podręcznik kategoria A
1 x Harley Davidson Legendarne modele
1 x Aktywność twórcza a pracoholizm Jak utrzymać kapitał kreatywności pracowników
1 x Mechanika kwantowa Teoretyczne minimum
1 x Powikłania w chirurgii dziecięcej
1 x Podstawy genetyki populacyjnej
1 x Aksjomaty prawa administracyjnego
1 x Masakra piłą mechaniczną w domu Terlikowskich
1 x 13 załączników
1 x Beksińscy Portret podwójny
1 x Osteopatia
1 x Biblia naturalnego zdrowia i urody
1 x Lost Zagubieni i filozofia Mroczna strona wyspy
1 x English for physiotherapy Podręcznik z płytą CD
1 x Edukacja wielokulturowa Działania podejmowane w Polsce
1 x Jak pokonać zmartwienia i poradzić sobie ze stresem
1 x Fizjologia starzenia się Profilaktyka rehabilitacja
1 x Co jeść przy chorobach żołądka i jelit Przepisy na wyśmienite i zdrowe potrawy
1 x Chorwacja Przewodnik ilustrowany
1 x ADHD Lekarz rodzinny
1 x Leczenie bólu stawów bioder i kolan
1 x Encyklopedia dla dzieci
1 x Koncesja na roboty budowlane lub usługi Partnerstwo publiczno-prawne Komentarz
1 x Astma Lekarz rodzinny
1 x Analiza transakcyjna dzisiaj
1 x Cuda świata Ilustrowana encyklopedia
1 x Obsługa suwnic w pytaniach i odpowiedziach
1 x Rynek usług telekomunikacyjnych
1 x Modoterapia, czyli po co Ci tyle ubrań?
1 x Dobra pustynia
3,425.74zł
Wydawnictwo
Tu można zobaczyć wszystkie książki z wydawnictwa:

Wydawnictwo Difin
 Kategoria:
 Fizyka
Wykłady z fizyki Tom 3

Wykłady z fizyki Tom 3

59.00zł
Informacje
Regulamin sklepu.
Koszty wysyłki.
Polityka prywatności.
Jak kupować?
Napisz do Nas.
 Wydawnictwa
 Polecamy
Rachunek różniczkowy i całkowy Tom 1 Wydanie 12 Grigorij M. Fichtenholz PWN
Akademia sieci CISCO CCNA Exploration Semestr 1 - 4 Praca zbiorowa PWN
Anatomia człowieka Tom 1-5 Komplet Adam Bochenek, Michał Reicher PZWL
Encyklopedia zdrowia Tom 1-2 Wydanie 9 Witold S. Gumułka, Wojciech Rewerski PWN
Windows Server 2008 R2 Usługi pulpitu zdalnego Resource Kit Christa Anderson, Kristin L. Griffin, Microsoft Remote Desktop Virtual Microsoft Press
Fizyka współczesna Paul A. Tipler Ralph A. Llewellyn PWN
MERITUM Podatki 2018 Aleksander Kaźmierski Wolters Kluwer
Słownik naukowo-techniczny angielsko-polski Wydanie XIII Red. M.Berger, T.Jaworska, A.Baranowska, M.Barańska WNT
Animacja komputerowa Algorytmy i techniki Rick Parent PWN