Tytuł: | Bezpieczeństwo żywności i żywienia Komentarz | | Autor: | Andrzej Balicki | | ISBN: | 978-83-264-4125-7 | | Ilość stron: | 1216 | | Data wydania: | 04/2013 | | Oprawa: | Twarda | | Format: | 15.0x21.0cm | | Wydawnictwo: | Wolters Kluwer | |
| Cena: | 169.00zł | |
Publikacja jest pierwszym na polskim rynku wydawniczym systemowym komentarzem do ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia oraz wydanych na jej podstawie aktów wykonawczych.
Uwzględniono w niej także zagadnienia regulowane w aktach unijnego prawa żywnościowego, które są implementowane bądź wykonywane przez przepisy komentowanej ustawy.
W opracowaniu omówiono wszystkie aspekty prawa żywnościowego, w tym stwarzające najwięcej problemów w praktyce jego stosowania.
Przedstawiono m.in. zagadnienia dotyczące: – wprowadzania na rynek szczególnych rodzajów produktów, – wymogów bezpieczeństwa żywności, – rejestracji i zatwierdzania zakładów spożywczych, – znakowania żywności, – przebiegu urzędowej kontroli żywności, – odpowiedzialności i sankcji grożących za nieprzestrzeganie wymagań prawa żywnościowego.
Komentarz zawiera objaśnienia i interpretacje przepisów prawnych zilustrowane praktycznymi przykładami, bogatym orzecznictwem sądów krajowych i europejskich, w tym zwłaszcza Trybunału Sprawiedliwości Unii Europejskiej, opiniami polskiej i zagranicznej doktryny prawa oraz literaturą przedmiotu. Książka stanowi niezbędnik każdego podmiotu działającego na rynku spożywczym, który jest zobowiązany do stosowania prawa żywnościowego – producentów, przetwórców i dystrybutorów żywności. Będzie pomocna w działalności instytucji publicznych branży rolno-spożywczej. Zainteresuje również organizacje zajmujące się ochroną praw konsumenta oraz prawników praktykujących w obszarze prawa żywnościowego.
Stan prawny na 31 grudnia 2012 roku.
|