Tytuł: | Biologiczne przetwarzanie odpadów | | Autor: | Andrzej Jędrczak | | ISBN: | 978-83-01-15166-9 | | Ilość stron: | 544 | | Data wydania: | 2008 | | Format: | 16,5x24 cm | | Wydawnictwo: | PWN | |
| Cena: | 59.90zł | |
Nowoczesny i kompleksowy podręcznik dotyczący biologicznych procesów i metod przetwarzania odpadów organicznych.
Omówiono w nim całościowo zagadnienia kompostowania i fermentacji: stan prawny w Polsce i krajach UE, charakterystyki odpadów nadających się do przetwarzania metodami biologicznymi, podstawy fizykochemiczne i biochemiczne procesów, jakość i wykorzystanie produktów, systemy klasyfikacji technologii kompostowania i fermentacji odpadów; oddziaływanie instalacji na środowisko oraz technologie najczęściej realizowane w praktyce.
Rozdziały: Skróty i oznaczenia
1. Wprowadzenie 1.1. Rys historyczny biologicznego przetwarzania odpadów 1.2. Korzyści biologicznego przetwarzania odpadów
2. Przegląd przepisów prawnych (stan na koniec 2005 r.) 2.1. Definicje 2.2. Stan prawny w zakresie biologicznego przetwarzania odpadów w Polsce 2.3. Stan prawny w krajach europejskich 2.4. Projekt Dyrektywy o bioodpadach
3. Surowce do procesu biologicznego przetwarzania 3.1. Identyfikacja surowców 3.2. Odpady nadające się do biologicznego przetwarzania 3.3. Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady 1774/2002/WE 3.4. Ogólna charakterystyka wybranych odpadów 3.5. Selektywne zbieranie odpadów organicznych 3.6. Europejskie standardy jakości surowców
4. Przygotowanie odpadów do biologicznego przetwarzania 4.1. Procesy jednostkowe przygotowania odpadów do przetwarzania
5. Fermentacja metanowa 5.1. Warunki prowadzenia procesu 5.2. Substancje toksyczne 5.3. Podstawowe parametry procesu fermentacji
6. Systematyka technologii fermentacji odpadów stałych 6.1. Technologie jednostopniowe 6.2. Technologie wielostopniowe 6.3. Technologie o działaniu okresowym 6.4. Kofermentacja
7. Produkty procesu fermentacji 7.1. Biogaz 7.2. Materiał przefermentowany 7.3. Ciecz osadowa (filtrat)
8. Kompostowanie 8.1. Fazy kompostowania 8.2. Warunki prowadzenia procesu
9. Technologie kompostowania odpadów 9.1. Przygotowanie odpadów do kompostowania 9.2. Systematyka technologii kompostowania 9.3. Kompostowanie odpadów zielonych 9.4. Oczyszczanie kompostu 9.5. Kompostowanie przydomowe 9.6. Kompostowanie osadów ściekowych 9.7. Kompostowanie z wykorzystaniem dżdżownic
10. Mechaniczno-biologiczne przetwarzanie odpadów (MBP) 10.1. Systematyka technologii MBP 10.2. Wymagany stopień stabilizacji odpadów ulegających biodegradacji w procesach MBP 10.3. Przykłady instalacji 10.4. Efekty i ocena ekologiczna MBP 10.5. Dostawcy technologii i urządzeń do MBP
11. Kompost – charakterystyka i wykorzystanie 11.1. Jakość kompostu 11.2. Standardy jakości kompostu 11.3. Wykorzystanie kompostu
12. Zagrożenie środowiska 12.1. Zagrożenia dla wód podziemnych i powierzchniowych 12.2. Oddziaływanie na powietrze atmosferyczne 12.3. Hałas 12.4. Gryzonie, insekty 12.5. Samozapłony 12.6. Rozwiewanie odpadów 12.7. Zagrożenia zdrowia pracowników
13. Rozwiązania techniczne technologii fermentacji 13.1. Charakterystyka oferowanych technologii fermentacji i ważniejszych instalacji 13.2. Porównanie wybranych technologii fermentacji odpadów
14. Rozwiązania technologiczne kompostowania 14.1. Charakterystyka oferowanych technologii i wybranych instalacji 14.2. Porównanie wybranych technologii kompostowania odpadów
|