Księgarnia naukowo-techniczna styczna.pl

Księgarnia naukowo-techniczna
styczna.pl

 


Zaawansowane wyszukiwanie
  Strona Główna » Sklep » Technika » Przemysł spożywczy » Moje Konto  |  Zawartość Koszyka  |  Do Kasy   
 Wybierz kategorię
Albumy
Architektura
Beletrystyka
Biochemia
Biologia
Biznes
Budownictwo
Chemia
Design DTP
E-biznes
Ekologia i środowisko
Ekonometria
Ekonomia Finanse
Elektronika
Elektrotechnika
Encyklopedie
Energetyka
Fizyka
Fotografia
Geografia
Historia
Informatyka
Maszynoznawstwo
Matematyka
Medycyna
Motoryzacja
Polityka
Popularnonaukowe
Poradniki
Prawo
Sport
Sztuka
Słowniki
Technika
  Aranżacja wnętrz
  Budownictwo lądowe
  Klimatyzacja Ogrzewanie
  Materiały inżynierskie
  Przemysł spożywczy
  Rysunek techniczny
  Rzemiosło
  Spawalnictwo
  Technika
  Technika pomiarowa
  Technika wojskowa
  Tworzywa sztuczne
Telekomunikacja
Turystyka
Zarządzanie jakością

Zobacz pełny katalog »
Biologicznie aktywne peptydy i białka żywności 99.00zł
Biologicznie aktywne peptydy i białka żywności

Tytuł: Biologicznie aktywne peptydy i białka żywności
Autor: Jerzy Dziuba, Łucja Fornal
ISBN: 978-83-204-3582-5
Ilość stron: 480
Data wydania: 01/2010
Oprawa: Twarda
Format: B5
Wydawnictwo: WNT

Cena: 99.00zł


Książka stanowi kompendium wiedzy z zakresu molekularnych i biologicznych właściwości białek i peptydów, które decydują o ich najbardziej istotnym żywieniowym i profilaktycznym oraz terapeutycznym znaczeniu.

Jest to jedyne na polskim rynku opracowanie będące bogatym źródłem wiedzy z pogranicza biologii, biochemii, immunologii, fizjologii, chemii żywności i dietetyki, które zakresem materiału i głębią ujęcia tematu ściśle odpowiada wymaganiom  stawianym interdyscyplinarnemy podejściu do zagadnienia białek i peptydów w żywności i jego wieloaspektowej analizie.

Książka jest  przeznaczona dla studentów nauk przyrodniczych i medycznych, szczególnie takich kierunków, jak technologia żywności i żywienia człowieka, dietetyka, biotechnologia, biologia, farmacja, towaroznawstwo i pokrewne.

Rozdziały:

Rozdział 1. Wstęp

Rozdział 2. Biologicznie i funkcjonalnie aktywne peptydy
2.1. Wprowadzenie
2.2. Peptydy fizjologicznie aktywne
2.2.1. Peptydy przeciwnadciśnieniowe
2.2.2. Peptydy przeciwkrzepliwe
2.2.3. Peptydy opioidowe
2.2.4. Peptydy immunomodulacyjne
2.2.5. Peptydy antymikrobiologiczne
2.2.6. Regulatory i inhibitory enzymów
2.2.7. Peptydy toksyczne dla osób chorych na celiakię
2.2.8. Peptydy wiążące i transportujące mikroelementy
2.2.9. Inne bioaktywne peptydy
2.3. Peptydy funkcjonalnie aktywne
2.3.1. Wprowadzenie
2.3.2. Peptydy kształtujące właściwości smakowe
2.3.3. Peptydy antyoksydacyjne
2.3.4. Peptydy powierzchniowo aktywne

Rozdział 3. Otrzymywanie biologicznie i funkcjonalnie aktywnych peptydów
3.1. Wprowadzenie
3.2. Hydroliza enzymatyczna białek
3.3. Synteza chemiczna peptydów
3.3.1. Uwagi ogólne
3.3.2. Synteza w fazie stałej
3.3.3. Synteza w fazie ciekłej
3.4. Synteza enzymatyczna peptydów
3.4.1.  Synteza za pomocą peptydylotransferazy rybosomalnej
3.4.2. Synteza za pomocą peptydylotransferazy nierybosomalnej
3.4.3. Synteza peptydów za pomocą enzymów proteolitycznych
3.5. Technologia rekombinowanego DNA

Rozdział 4. Bazy danych białek i bioaktywnych peptydów – BIOPEP
4.1. Wprowadzenie
4.2. Przegląd wybranych baz danych
4.3. Struktura bazy BIOPEP
4.4. Nowe kryteria oceny wartości białek jako potencjalnych prekursorów bioaktywnych peptydów
4.5. Rodziny białek o podobnych profilach aktywności biologicznej
4.6. Projektowanie proteolizy białek - proteoliza in silico

Rozdział 5. Bioaktywne sekwencje w białkach żywności
5.1. Białka mleka
5.1.1. Wprowadzenie
5.1.2.  Bioaktywne peptydy pochodzące z białek mleka
5.1.3.  Bioaktywne sekwencje w białkach mleka - analiza komputerowa
5.2.  Białka mięsa
5.2.1.  Wprowadzenie
5.2.2.  Bioaktywne peptydy pochodzące z białek mięsa
5.2.3.  Bioaktywne sekwencje w białkach mięsa - analiza komputerowa
5.3.  Białka ryb
5.3.1.  Wprowadzenie
5.3.2.  Bioaktywne peptydy pochodzące z białek ryb
5.3.3.  Bioaktywne sekwencje w białkach ryb - analiza komputerowa
5.4.  Białka jaj
5.4.1. Wprowadzenie
5.4.2. Bioaktywne peptydy pochodzące z białek jaja
5.4.3. Bioaktywne sekwencje w białkach jaj - analiza komputerowa
5.5. Białka ziaren zbóż
5.5.1. Wprowadzenie
5.5.2. Bioaktywne peptydy pochodzące z białek ziaren zbóż
5.5.3. Bioaktywne sekwencje w białkach zbóż - analiza komputerowa
5.6. Białka roślin strączkowych
5.6.1. Wprowadzenie
5.6.2. Bioaktywne peptydy pochodzące z białek roślin strączkowych
5.6.3. Bioaktywne sekwencje w białkach roślin strączkowych - analiza komputerowa
5.7.  Podsumowanie

Rozdział 6. Nietolerancja pokarmowa białek roślinnych – aspekty zdrowotne i żywieniowe
6.1. Definicje, źródła i metody analizy białek i innych składników żywności powodujących nadwrażliwość pokarmową
6.1.1. Wprowadzenie
6.1.2. Ogólna charakterystyka alergenów pokarmowych i epidemiologii alergii pokarmowych
6.1.3. Główne uwarunkowania występowania alergii pokarmowych; charakterystyka objawów chorobowych
6.1.4. Charakterystyka i nomenklatura głównych alergenów pokarmowych
6.1.5. Główne źródła roślinnych i zwierzęcych alergenów pokarmowych
6.1.6. Analiza białek powodujących reakcje nadwrażliwości pokarmowej
6.2.  Homologie białek i peptydów w aspekcie celiakiotoksyczności
6.3.  Celiakia atypowa i częstość występowania w grupach ryzyka u dzieci
6.3.1. Wprowadzenie
6.3.2. Epidemiologia
6.3.3. Etiopatogeneza celiakii
6.3.4. Obraz kliniczny celiakii
6.3.5. Celiakia atypowa
6.3.6. Współwystępowanie celiakii z innymi chorobami
6.3.7. Procesy autoimmunologiczne w celiakii
6.3.8. Diagnostyka celiakii, badania przesiewowe
6.3.9. Częstość występowania celiakii w grupach ryzyka w Polsce
6.3.10.  Profilaktyka celiakii - rozwój tolerancji glutenu
6.4. Żywienie w celiakii
6.4.1. Wprowadzenie
6.4.2. Analiza czynników żywieniowych u pacjentów z celiakią
6.4.3. Dieta bezglutenowa - podstawy i trudności
6.4.4. Ocena sposobu żywienia dzieci z celiakią atypowa
6.4.5. Wartość odżywcza wybranych roślin uprawnych stosowanych w żywieniu a dieta bezglutenowa
6.5.  Zearalenon i estrogeny środowiskowe jako prawdopodobne czynniki alergizujące przewód pokarmowy zwierząt
6.5.1. Wprowadzenie
6.5.2. Nadwrażliwość immunologiczna zwierząt
6.5.3. Współdziałanie układu odpornościowego i hormonów steroidowych
6.5.4. Grzyby pleśniowe i ich metabolity
6.5.5. Estrogeny środowiskowe - oddziaływanie na układ odpornościowy

Rozdział 7. Nietolerancja pokarmowa białek roślinnych – aspekty hodowlane i technologiczne
7.1. Genetyczne uwarunkowania syntezy białek immunologicznie aktywnych ze szczególnym uwzględnieniem gliadyn pszenicy
7.1.1. Rola genetyki i hodowli roślin w badaniach nietolerancji pokarmowej białek ziaren zbóż
7.1.2. Mechanizmy kształtujące genomy roślinne podczas ewolucji
7.1.3. Genetyczne uwarunkowania syntezy białek gliadynowych pszenicy
7.1.4. Genetyczne uwarunkowania syntezy ważniejszych białek alergizujących zbóż
7.1.5. Perspektywy genetyki i hodowli roślin w zwalczaniu alergii i nietolerancji pokarmowej białek ziaren zbóż
7.2. Stres biotyczny i abiotyczny oraz czynniki agrotechniczne a zawartość w nasionach ważnych roślin uprawnych białek powodujących nietolerancje pokarmowe
7.2.1. Stres biotyczny i abiotyczny a reakcje fizjologiczne rośliny
7.2.2. Czynniki agrotechniczne a zawartość białek powodujących nietolerancje pokarmowe
7.3.  Enzymatyczne i technologiczne modyfikacje celiakiotoksycznych białek roślinnych
7.3.1. Wprowadzenie
7.3.2. Drobnoustroje jako źródło alergenów w żywności
7.3.3. Enzymy i inhibitory enzymów jako źródło alergenów
7.3.4. Alergeny organizmów modyfikowanych genetycznie
7.3.5. Procesy biotechnologiczne a zmiany immunoreaktywnych właściwości białek żywności
7.3.6. Procesy technologiczne a możliwości zmniejszenia immunoreaktywności białek ziaren zbóż
7.3.7. Technologiczne możliwości zmniejszenia immunoreaktywności prolamin pszenicy
7.3.8. Możliwości zmniejszenia zawartości frakcji najbardziej szkodliwych
7.3.9. Zmiany strukturalne prolamin/białek glutenowych podczas procesów technologicznych
7.3.10.  Detekcja białek gliadynowych w żywności poddanej intensywnym procesom obróbki cieplno-wodnej
7.3.11. Procesy technologiczne a trawienie białek glutenowych w przewodzie pokarmowym
7.3.12.  Wspomaganie procesów trawienia białek glutenowych

Słownik ważniejszych terminów
Indeks skrótów
Słownik nazw łacińskich

Tytuł książki: "Biologicznie aktywne peptydy i białka żywności"
Autor: Jerzy Dziuba, Łucja Fornal
Wydawnictwo: WNT
Cena: 99.00zł
Klienci, którzy kupili tę książkę, kupili także
Rozliczenia majatkowe małżonków w stosunkach wzajemnych i wobec osób trzecich
Rozliczenia majatkowe małżonków w stosunkach wzajemnych i wobec osób trzecich
Elżbieta Skowrońska-Bocian
LexisNexis
Podstawy prawa i procesu karnego
Podstawy prawa i procesu karnego
Marek Andrzej, Waltoś Stanisław
LexisNexis
Marketing strategiczny na rynku farmaceutycznym
Marketing strategiczny na rynku farmaceutycznym
Henryk Mruk, Bogna Pilarczyk, Małgorzata Michalik
Wolters Kluwer
Bukiety i kwiaty z krepiny i bibuły
Bukiety i kwiaty z krepiny i bibuły
Marie Chevalier
RM
Największe wynalazki ewolucji
Największe wynalazki ewolucji
Nick Lane
Prószyński
50 idei, które powinieneś znać Matematyka
50 idei, które powinieneś znać Matematyka
Tony Crilly
PWN
 Koszyk
1 x Interesujące przypadki internistyczne
1 x ABC sprawozdań finansowych Jak je czytać, interpretować i analizować Wydanie 4
1 x Cienie logopedyczne ćwiczenia utrwalające wymowę głosek ciszących
1 x Operator ładowarek jednonaczyniowych
1 x Alibaba. Jak Jack Ma stworzył chiński Amazon
1 x Jak być wspaniałą mamą
1 x Badanie i projektowanie komunikacji 2
1 x Masaż leczniczy Podstawy anatomiczne i techniki
1 x 12 sprytnych sposobów jak ocalić nasz świat
1 x Cywilizacja Szkice z dziejów pojęcia w XVIII i XIX wieku
1 x Nowoczesna kosmetologia Tom 2 Kosmetyki, zabiegi, suplementy
1 x Analiza i zarządzanie ryzykiem w finansach korporacyjnych z zastosowaniem arkusza kalkulacyjnego Excel
1 x Fizjologia człowieka Tom 4 Neurofizjologia Wydanie 6
1 x 50 idei, które powinieneś znać Genetyka
1 x Fizjoterapia
1 x Cukrzyca typu II
1 x Angielski Phrasal Verbs Czasowniki złożone Warto się uczyć
1 x Antidotum na zmęczenie Odkryj niewyczerpane źródło energii życiowej
1 x Ilustrowana anatomia człowieka
1 x Adaptowana aktywność fizyczna dla fizjoterapeutów
1 x Architektura - wizje niezrealizowane
1 x Anatomia i fizjologia człowieka Wydanie 5
1 x Tabele składu i wartości odżywczej żywności
1 x Model nabywania wyspecjalizowanych umiejętności ruchowych
1 x Edukacja obywatelska w działaniu
1 x Bałkany Włochy i Afryka 1914-1918
1 x Gruntowo-powłokowe konstrukcje z blach falistych
1 x Mały atlas anatomiczny Wydanie 6
1 x Alternatywne finanse
1 x Czy jeszcze warto rozmawiać
1 x Historia pieniądzem się toczy
1 x Śmierć mózgu Czy istnieją granice organodawstwa?
1 x Choroby reumatyczne
1 x Dermoskopia
1 x Etnolingwistyka tom 23 Problemy języka i kultury
1 x Gruźlica dziecięca
1 x Aż łeb urywa 362 zaskakujące fakty o współczesnym świecie
1 x Jak wysłać psa na wakacje
1 x Forma w ciąży
1 x Gościnność słowa Szkice o przekładzie literackim
1 x 1000 angielskich słówek Ilustrowany słownik angielsko-polski polsko-angielski
1 x Ortopedia i traumatologia Tom 1-2
1 x Koszty jakości dla inżynierów
1 x Anders
1 x Analiza konwersacji dyskursu i dokumentów
1 x Onkologia w praktyce
1 x Budowniczowie pierwszych świątyń
1 x Ginekologia + CD
1 x Dramat udanego dziecka W poszukiwaniu siebie
1 x Mity i legendy
1 x Choroby skóry Lekarz rodzinny
1 x Ekranowe życie mitu Powstanie warszawskie w polskim flmie fabularnym
1 x Dlaczego czuję się nieszczęśliwa, skoro on jest taki wspaniały?
1 x Chemia między nami Miłość, seks i naukowe podstawy przyciągania
1 x Do wolności od negatywności, czyli jak oczyszczać swoje myśli, emocje i energię
1 x Bujda na resorach Jak odróżnić naukę od bredni
1 x Adam i Ewa po pigułce Paradoksy rewolucji seksualnej
1 x Mały szachista. Wspólna nauka to dobra zabawa
1 x Aromaterapia dla każdego
1 x Fitoterapia i leki roślinne
1 x Adobe InDesign CC/CC PL. Oficjalny podręcznik
1 x Blondynka
1 x Stereochemia WUW
1 x Farmakologia Podręcznik dla studentów i absolwentów wydziałów pielęgniarstwa i nauk o zdrowiu Akademii Medycznych
1 x Standardy kardiologiczne 2013 okiem echokardiografisty
1 x Byliny w twoim ogrodzie
1 x Bajki, które zdarzyły się naprawdę Historie słynnych kobiet
1 x Leczenie chorób proktologicznych w okresie ciąży i porodu
1 x Ciało konstrukcja doskonała Sieć nerwowo-mięśniowo-powięziowa w skutecznej terapii przewlekłego bólu
1 x Austriacka szkoła ekonomii Rozszerzone wprowadzenie
1 x Bliski Wschód między konfliktem a stabilizacją
1 x Profilaktyka w pediatrii
1 x Fizjologia noworodka z elementami patofizjologii
1 x Emerald
1 x Anatomia człowieka Tablice
1 x Farmakologia
1 x Farmakologia Goodmana & Gilmana Tom 2
1 x Aced Uwikłani Seria Driven
1 x Angielski Gramatyka z ćwiczeniami
1 x Bez parabenów Jak bronić się przed kosmetycznymi oszustwami i mądrze dbać o urodę
1 x Atlas osteopatycznych technik stawowych Tom 3 Odcinek szyjny, piersiowy i lędźwiowy kręgosłupa oraz żebra
1 x Bez pszenicy na każdą okazję
1 x Pourazowe uszkodzenie mózgu
1 x Encyklopedia baśniowych stworów
1 x Dzieje kultury europejskiej. Prehistoria - starożytność
1 x Gry i zabawy dla dzieci
1 x Amerykańskie wstrząsy
1 x Dalajlama nieznany Niezwykła siła przebaczania
1 x Kinezyterapia Wydanie 6
1 x Ciemne iskry Problem aktualizacji pedagogiki kultury
1 x Bankowość elektroniczna w Polsce
1 x Bezpieczeństwo Europy - bezpieczeństwo Polski Tom 1
1 x Patomorfologia kliniczna Wydanie 3
1 x Fakty - język - podmiotowość Stylistyczne osobliwości reportaży Ryszarda Kapuścińskiego
1 x Bakterie antybiotyki lekooporność
1 x Angielski Kurs dla początkujących + CD
1 x Cuda świata Skarby ludzkości
1 x Czarny bez Dla zdrowia i urody
1 x 100 rzeczy, których nie wiesz o swoim ciele
1 x Co znakomici dyrektorzy robią inaczej niż cała reszta 15 rzeczy które liczą się najbardziej
1 x Arcydzieła malarstwa Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie
1 x ADHD Lekarz rodzinny
1 x Czytaj dwa razy szybciej!
1 x Archistorie Jak odkrywać przestrzeń miast?
1 x Architektura jako sztuka
1 x Biotechnologia ścieków
1 x Biochemia Harpera ilustrowana Wydanie 7
1 x Biomedyczne podstawy logopedii
1 x Anna Austriacka królowa Francji
1 x POCUS-y Ultrasonografia ratunkowa
1 x 125 pytań na temat e-biznesu do Piotra Majewskiego
1 x Minecraft. Buduj mechanizmy i twórz własne mody. Przewodnik mistrza
1 x Alternatywne metody opieki okołoporodowej
1 x Inna Blue
1 x Bankowe rezerwy na straty kredytowe Praktyka światowa
1 x Wartość odżywcza wybranych produktów spożywczych i typowych potraw Wydanie 6
1 x Czwarta rewolucja przemysłowa
1 x Bromatologia Zarys nauki o żywności i żywieniu
1 x 50 wielkich idei które powinieneś znać
1 x Ekologiczny dom Jak go zbudować i zdrowo w nim mieszkać
1 x Gabinet luster Śmiech w twórczości Zbigniewa Herberta
1 x Fizjologia człowieka w zarysie
1 x Filmowy portret problemów społecznych w czarnej serii 1956-1958
1 x Edukacja międzykulturowa konteksty Od tożsamości po język międzynarodowy
1 x Zmiany skórne w chorobach ogólnoustrojowych Tom 1
1 x Ale patent! Księga niewiarygodnych wynalazków
1 x Edukacja a nowe media
1 x Dawkowanie leków u noworodków dzieci i młodzieży Wydanie 7
1 x Mały, brudny sekret. Zakazane pragnienia 1
1 x Biblia leczy Bóle pleców
1 x Dystans społeczny emigrantów polskich wobec "obcych" i "innych"
1 x Audrey i Bill
1 x Anatomia człowieka Tom 4
1 x Domy jednorodzinne Przewodnik do ćwiczeń projektowych z Budownictwa Ogólnego
1 x English for physiotherapy Podręcznik z płytą CD
1 x Atak złego
1 x Szybka diagnoza w ortopedii
1 x Biblia opowiedziana dzieciom Stary i Nowy Testament
1 x Kardiotokografia kliniczna
1 x Badanie polityki zagranicznej państwa
1 x Abc każdej dziewczyny
1 x Detoks w tydzień Skuteczny program oczyszczania organizmu
1 x Biblia objaśniana obrazami mistrzów malarstwa
1 x ADHD/ADD Jak pomóc dziecku ogarnąć chaos
1 x Bez zbóż bez bólu Jak dzięki diecie uwolnić się od bólu
1 x Encyklopedia domowych wyrobów
1 x Biblioteki i pieniądze
1 x Hitler Stalin Dali i Czerwony Kapturek
1 x Graj jak arcymistrz
1 x Czerwony kogut Picasso Ideologia a utopia w sztuce XX wieku Od czarnego kwadratu Malewicza do gołąbka pokoju Picassa
1 x Intryguj Przyciągnij uwagę i zdobywaj klientów
1 x Dyfuzja i paradyfuzja w przekładach literatury dla dzieci
1 x 150 porad dla młodej Mamy od szalonych dni tuż po porodzie do pierwszych urodzin dziecka
1 x Rzuć palenie dla bystrzaków
1 x Autobusy z Bolechowa 1996-2018 Neoplan, Solaris
1 x Reumatologia kliniczna Tom 1-2
1 x 5+ (plus) Życie obfite w Szczęście Humor Pomoc Nadzieję oraz Zdrowie
1 x Fortnite Najlepszy nieautoryzowany przewodnik
1 x Neurokardiologia
1 x Diagnostyka karmy 4 Dotykanie przyszłości
1 x Zarys metod ekonometrii Zbiór zadań Wydanie 3
1 x Choroby alergiczne wieku rozwojowego
1 x Kwalitologia wiedza o różnych dziedzinach jakości
1 x Bliźnięta... i więcej, czyli o wieloraczkach podczas ciąży i po porodzie
1 x Anders
1 x Akordy gitarowe dla bystrzaków
1 x Jan Kanty Osobny Jan Kanty Pawluśkiewicz w rozmowie z Wacławem Krupińskim
1 x Ikona nowoczesności Kolej w literaturze polskiej
1 x Krótka historia opium
1 x Algebra dla studentów Wydanie 4
1 x Choroby uszu nosa jamy ustnej gardła i krtani
1 x Ginekolodzy Tajemnice gabinetów
1 x Behemot polski Zajazdy krytyczno-polityczne
1 x Etyka dziennikarstwa Edukacja Teoria Praktyka
1 x Opieka nad kobietą ciężarną
1 x Bądź młodsza biologiczny wiek trzymaj pod kontrolą
1 x Fotograficzny atlas anatomii człowieka
1 x Chirurgia plastyczna
1 x Homo ethicus homo moralis Marii Ossowskiej koncepcja socjologii moralności
1 x Pranie mózgu Uwodzicielska moc (bezmyślnych) neuronauk
1 x Choroby nerwowo-mięśniowe
1 x Kodeks honorowy Ogólne zasady postępowania honorowego
1 x Celiakia
1 x Cztery obsesje wyjątkowego szefa Opowieść o przywództwie
1 x Księga ogrodów Style, aranżacje, ciekawe rośliny, porady
1 x Masaż Dotyk Motyla + CD dr Evy Reich dla niemowląt, dzieci, i dorosłych
1 x Standardy anestezjologicznej opieki pielęgniarskiej
1 x Ekologia a budownictwo
10,974.40zł
Wydawnictwo
Tu można zobaczyć wszystkie książki z wydawnictwa:

Wydawnictwo WNT
 Kategoria:
 Geografia
Zagadki geograficzne Poznajemy

Zagadki geograficzne Poznajemy

24.90zł
21.17zł
Informacje
Regulamin sklepu.
Koszty wysyłki.
Polityka prywatności.
Jak kupować?
Napisz do Nas.
 Wydawnictwa
 Polecamy
Anatomia zwierząt Tom 2 Narządy wewnętrzne i układ krążenia Wydanie 3 Kazimierz Krysiak, Krzysztof Świeżyński PWN
OpenGL w praktyce Janusz Ganczarski BTC
Programowanie Microsoft SQL Server 2008 Tom 1 + Tom 2 Leonard Lobel, Andrew J. Brust, Stephen Forte Microsoft Press
Przystępny kurs statystyki z zastosowaniem STATISTICA PL na przykładach z medycyny KOMPLET Tom 1 Tom 2 Tom 3 Andrzej Stanisz StatSoft
Linux w systemach embedded Marcin Bis BTC
Anatomia człowieka Tom 1-5 Komplet Adam Bochenek, Michał Reicher PZWL
Fizyka współczesna Paul A. Tipler Ralph A. Llewellyn PWN
MERITUM Podatki 2018 Aleksander Kaźmierski Wolters Kluwer
3ds Max 2012 Biblia Kelly L. Murdock HELION