Księgarnia naukowo-techniczna styczna.pl

Księgarnia naukowo-techniczna
styczna.pl

 


Zaawansowane wyszukiwanie
  Strona Główna » Sklep » Technika » Przemysł spożywczy » Moje Konto  |  Zawartość Koszyka  |  Do Kasy   
 Wybierz kategorię
Albumy
Architektura
Beletrystyka
Biochemia
Biologia
Biznes
Budownictwo
Chemia
Design DTP
E-biznes
Ekologia i środowisko
Ekonometria
Ekonomia Finanse
Elektronika
Elektrotechnika
Encyklopedie
Energetyka
Fizyka
Fotografia
Geografia
Historia
Informatyka
Maszynoznawstwo
Matematyka
Medycyna
Motoryzacja
Polityka
Popularnonaukowe
Poradniki
Prawo
Słowniki
Sport
Sztuka
Technika
  Aranżacja wnętrz
  Budownictwo lądowe
  Klimatyzacja Ogrzewanie
  Materiały inżynierskie
  Przemysł spożywczy
  Rysunek techniczny
  Rzemiosło
  Spawalnictwo
  Technika
  Technika pomiarowa
  Technika wojskowa
  Tworzywa sztuczne
Telekomunikacja
Turystyka
Zarządzanie jakością

Zobacz pełny katalog »
 Wydawnictwo:
 Czelej
Podręcznik farmakologii i terapii Goodmana i Gilmana

Podręcznik farmakologii i terapii Goodmana i Gilmana

100.80zł
80.64zł
Biologicznie aktywne peptydy i białka żywności 99.00zł 74.25zł
Biologicznie aktywne peptydy i białka żywności

Tytuł: Biologicznie aktywne peptydy i białka żywności
Autor: Jerzy Dziuba, Łucja Fornal
ISBN: 978-83-204-3582-5
Ilość stron: 480
Data wydania: 01/2010
Oprawa: Twarda
Format: B5
Wydawnictwo: WNT

Cena: 99.00zł 74.25zł


Książka stanowi kompendium wiedzy z zakresu molekularnych i biologicznych właściwości białek i peptydów, które decydują o ich najbardziej istotnym żywieniowym i profilaktycznym oraz terapeutycznym znaczeniu.

Jest to jedyne na polskim rynku opracowanie będące bogatym źródłem wiedzy z pogranicza biologii, biochemii, immunologii, fizjologii, chemii żywności i dietetyki, które zakresem materiału i głębią ujęcia tematu ściśle odpowiada wymaganiom  stawianym interdyscyplinarnemy podejściu do zagadnienia białek i peptydów w żywności i jego wieloaspektowej analizie.

Książka jest  przeznaczona dla studentów nauk przyrodniczych i medycznych, szczególnie takich kierunków, jak technologia żywności i żywienia człowieka, dietetyka, biotechnologia, biologia, farmacja, towaroznawstwo i pokrewne.

Rozdziały:

Rozdział 1. Wstęp

Rozdział 2. Biologicznie i funkcjonalnie aktywne peptydy
2.1. Wprowadzenie
2.2. Peptydy fizjologicznie aktywne
2.2.1. Peptydy przeciwnadciśnieniowe
2.2.2. Peptydy przeciwkrzepliwe
2.2.3. Peptydy opioidowe
2.2.4. Peptydy immunomodulacyjne
2.2.5. Peptydy antymikrobiologiczne
2.2.6. Regulatory i inhibitory enzymów
2.2.7. Peptydy toksyczne dla osób chorych na celiakię
2.2.8. Peptydy wiążące i transportujące mikroelementy
2.2.9. Inne bioaktywne peptydy
2.3. Peptydy funkcjonalnie aktywne
2.3.1. Wprowadzenie
2.3.2. Peptydy kształtujące właściwości smakowe
2.3.3. Peptydy antyoksydacyjne
2.3.4. Peptydy powierzchniowo aktywne

Rozdział 3. Otrzymywanie biologicznie i funkcjonalnie aktywnych peptydów
3.1. Wprowadzenie
3.2. Hydroliza enzymatyczna białek
3.3. Synteza chemiczna peptydów
3.3.1. Uwagi ogólne
3.3.2. Synteza w fazie stałej
3.3.3. Synteza w fazie ciekłej
3.4. Synteza enzymatyczna peptydów
3.4.1.  Synteza za pomocą peptydylotransferazy rybosomalnej
3.4.2. Synteza za pomocą peptydylotransferazy nierybosomalnej
3.4.3. Synteza peptydów za pomocą enzymów proteolitycznych
3.5. Technologia rekombinowanego DNA

Rozdział 4. Bazy danych białek i bioaktywnych peptydów – BIOPEP
4.1. Wprowadzenie
4.2. Przegląd wybranych baz danych
4.3. Struktura bazy BIOPEP
4.4. Nowe kryteria oceny wartości białek jako potencjalnych prekursorów bioaktywnych peptydów
4.5. Rodziny białek o podobnych profilach aktywności biologicznej
4.6. Projektowanie proteolizy białek - proteoliza in silico

Rozdział 5. Bioaktywne sekwencje w białkach żywności
5.1. Białka mleka
5.1.1. Wprowadzenie
5.1.2.  Bioaktywne peptydy pochodzące z białek mleka
5.1.3.  Bioaktywne sekwencje w białkach mleka - analiza komputerowa
5.2.  Białka mięsa
5.2.1.  Wprowadzenie
5.2.2.  Bioaktywne peptydy pochodzące z białek mięsa
5.2.3.  Bioaktywne sekwencje w białkach mięsa - analiza komputerowa
5.3.  Białka ryb
5.3.1.  Wprowadzenie
5.3.2.  Bioaktywne peptydy pochodzące z białek ryb
5.3.3.  Bioaktywne sekwencje w białkach ryb - analiza komputerowa
5.4.  Białka jaj
5.4.1. Wprowadzenie
5.4.2. Bioaktywne peptydy pochodzące z białek jaja
5.4.3. Bioaktywne sekwencje w białkach jaj - analiza komputerowa
5.5. Białka ziaren zbóż
5.5.1. Wprowadzenie
5.5.2. Bioaktywne peptydy pochodzące z białek ziaren zbóż
5.5.3. Bioaktywne sekwencje w białkach zbóż - analiza komputerowa
5.6. Białka roślin strączkowych
5.6.1. Wprowadzenie
5.6.2. Bioaktywne peptydy pochodzące z białek roślin strączkowych
5.6.3. Bioaktywne sekwencje w białkach roślin strączkowych - analiza komputerowa
5.7.  Podsumowanie

Rozdział 6. Nietolerancja pokarmowa białek roślinnych – aspekty zdrowotne i żywieniowe
6.1. Definicje, źródła i metody analizy białek i innych składników żywności powodujących nadwrażliwość pokarmową
6.1.1. Wprowadzenie
6.1.2. Ogólna charakterystyka alergenów pokarmowych i epidemiologii alergii pokarmowych
6.1.3. Główne uwarunkowania występowania alergii pokarmowych; charakterystyka objawów chorobowych
6.1.4. Charakterystyka i nomenklatura głównych alergenów pokarmowych
6.1.5. Główne źródła roślinnych i zwierzęcych alergenów pokarmowych
6.1.6. Analiza białek powodujących reakcje nadwrażliwości pokarmowej
6.2.  Homologie białek i peptydów w aspekcie celiakiotoksyczności
6.3.  Celiakia atypowa i częstość występowania w grupach ryzyka u dzieci
6.3.1. Wprowadzenie
6.3.2. Epidemiologia
6.3.3. Etiopatogeneza celiakii
6.3.4. Obraz kliniczny celiakii
6.3.5. Celiakia atypowa
6.3.6. Współwystępowanie celiakii z innymi chorobami
6.3.7. Procesy autoimmunologiczne w celiakii
6.3.8. Diagnostyka celiakii, badania przesiewowe
6.3.9. Częstość występowania celiakii w grupach ryzyka w Polsce
6.3.10.  Profilaktyka celiakii - rozwój tolerancji glutenu
6.4. Żywienie w celiakii
6.4.1. Wprowadzenie
6.4.2. Analiza czynników żywieniowych u pacjentów z celiakią
6.4.3. Dieta bezglutenowa - podstawy i trudności
6.4.4. Ocena sposobu żywienia dzieci z celiakią atypowa
6.4.5. Wartość odżywcza wybranych roślin uprawnych stosowanych w żywieniu a dieta bezglutenowa
6.5.  Zearalenon i estrogeny środowiskowe jako prawdopodobne czynniki alergizujące przewód pokarmowy zwierząt
6.5.1. Wprowadzenie
6.5.2. Nadwrażliwość immunologiczna zwierząt
6.5.3. Współdziałanie układu odpornościowego i hormonów steroidowych
6.5.4. Grzyby pleśniowe i ich metabolity
6.5.5. Estrogeny środowiskowe - oddziaływanie na układ odpornościowy

Rozdział 7. Nietolerancja pokarmowa białek roślinnych – aspekty hodowlane i technologiczne
7.1. Genetyczne uwarunkowania syntezy białek immunologicznie aktywnych ze szczególnym uwzględnieniem gliadyn pszenicy
7.1.1. Rola genetyki i hodowli roślin w badaniach nietolerancji pokarmowej białek ziaren zbóż
7.1.2. Mechanizmy kształtujące genomy roślinne podczas ewolucji
7.1.3. Genetyczne uwarunkowania syntezy białek gliadynowych pszenicy
7.1.4. Genetyczne uwarunkowania syntezy ważniejszych białek alergizujących zbóż
7.1.5. Perspektywy genetyki i hodowli roślin w zwalczaniu alergii i nietolerancji pokarmowej białek ziaren zbóż
7.2. Stres biotyczny i abiotyczny oraz czynniki agrotechniczne a zawartość w nasionach ważnych roślin uprawnych białek powodujących nietolerancje pokarmowe
7.2.1. Stres biotyczny i abiotyczny a reakcje fizjologiczne rośliny
7.2.2. Czynniki agrotechniczne a zawartość białek powodujących nietolerancje pokarmowe
7.3.  Enzymatyczne i technologiczne modyfikacje celiakiotoksycznych białek roślinnych
7.3.1. Wprowadzenie
7.3.2. Drobnoustroje jako źródło alergenów w żywności
7.3.3. Enzymy i inhibitory enzymów jako źródło alergenów
7.3.4. Alergeny organizmów modyfikowanych genetycznie
7.3.5. Procesy biotechnologiczne a zmiany immunoreaktywnych właściwości białek żywności
7.3.6. Procesy technologiczne a możliwości zmniejszenia immunoreaktywności białek ziaren zbóż
7.3.7. Technologiczne możliwości zmniejszenia immunoreaktywności prolamin pszenicy
7.3.8. Możliwości zmniejszenia zawartości frakcji najbardziej szkodliwych
7.3.9. Zmiany strukturalne prolamin/białek glutenowych podczas procesów technologicznych
7.3.10.  Detekcja białek gliadynowych w żywności poddanej intensywnym procesom obróbki cieplno-wodnej
7.3.11. Procesy technologiczne a trawienie białek glutenowych w przewodzie pokarmowym
7.3.12.  Wspomaganie procesów trawienia białek glutenowych

Słownik ważniejszych terminów
Indeks skrótów
Słownik nazw łacińskich

Tytuł książki: "Biologicznie aktywne peptydy i białka żywności"
Autor: Jerzy Dziuba, Łucja Fornal
Wydawnictwo: WNT
Cena: 99.00zł 74.25zł
Klienci, którzy kupili tę książkę, kupili także
Buchalter ułomny czyli psychologiczne zasady księgowania i liczenia pieniędzy
Buchalter ułomny czyli psychologiczne zasady księgowania i liczenia pieniędzy
Gasparski Piotr
CEDEWU
Dylematy polskiego nacjonalizmu Powrót do tradycji czy przebudowa narodowego ducha
Dylematy polskiego nacjonalizmu Powrót do tradycji czy przebudowa narodowego ducha
Grott Bogumił
VON BOROWIECKY
Klan Kossaków
Klan Kossaków
Marek Sołtysik
Arkady
Bezpieczeństwo w Unii Europejskiej
Bezpieczeństwo w Unii Europejskiej
Tomasz R. Aleksandrowicz
Difin
Miasto Archipelag Polska mniejszych miast
Miasto Archipelag Polska mniejszych miast
Filip Springer
karakter
Zagrożone człowieczeństwo Tom I Zagrożenia w obszarze rodziny, dzieciństwa i okresu dorastania
Zagrożone człowieczeństwo Tom I Zagrożenia w obszarze rodziny, dzieciństwa i okresu dorastania
Katarzyna Białobrzeska
Impuls
 Koszyk
0 przedmiotów
Wydawnictwo
Tu można zobaczyć wszystkie książki z wydawnictwa:

Wydawnictwo WNT
 Kategoria:
 Matematyka
Matematyka Zbiór zadań maturalnych Lata 2010-2017 Poziom podstawowy

Matematyka Zbiór zadań maturalnych Lata 2010-2017 Poziom podstawowy

27.00zł
22.95zł
Informacje
Regulamin sklepu.
Koszty wysyłki.
Polityka prywatności.
Jak kupować?
Napisz do Nas.
 Wydawnictwa
 Polecamy
Animacja komputerowa Algorytmy i techniki Rick Parent PWN
OpenGL w praktyce Janusz Ganczarski BTC
Chemia organiczna Część I-IV Komplet J. Clayden, N. Greeves, S. Warren, P. Wothers WNT
Anatomia zwierząt Tom 2 Narządy wewnętrzne i układ krążenia Wydanie 3 Kazimierz Krysiak, Krzysztof Świeżyński PWN
OpenGL Księga eksperta Wydanie V Richard S. Wright, Jr., Nicholas Haemel, Graham Sellers, Benjamin Lipc HELION
Słownik naukowo-techniczny angielsko-polski Wydanie XII Red. M.Berger, T.Jaworska, A.Baranowska, M.Barańska WNT
Przystępny kurs statystyki z zastosowaniem STATISTICA PL na przykładach z medycyny KOMPLET Tom 1 Tom 2 Tom 3 Andrzej Stanisz StatSoft
Anatomia człowieka Tom 1-5 Komplet Adam Bochenek, Michał Reicher PZWL
Encyklopedia popularna PWN + CD Edycja 2015 Praca zbiorowa PWN