Tytuł: | Bułgaria Pascal Lajt | | Autor: | Zofia Siewak-Sojka Jakub Żulczyk | | ISBN: | 978-83-7642-002-8 | | Ilość stron: | 156 | | Data wydania: | 03/2013 | | Format: | A5 | | Wydawnictwo: | Pascal | |
| Cena: | 26.90zł | |
Złote Piaski, Słoneczny Brzeg, Morze Czarne Śladami trackich przodków Pachnąca dolina róż
Ile kwiatów należy wręczyć Bułgarce? Ile ton płatków róży potrzeba, by otrzymać litr olejku? Czy delfiny w Warnie grają w piłkę? Dlaczego w Sofii zbudowano Słomiany Most?
Bułgaria, czyli nowe spojrzenie na Bałkany. Po wyjeździe z Pascalem odkryjesz, że to róża Europy.
Przewodniki z nowej serii Pascal Lajt to: –nowoczesny układ –szybkie wyszukiwanie informacji –ulubione miejsca znanych osób –praktyczne porady mieszkańców –fachowe rekomendacje Pascala –pomysł na miasto w jeden dzień –optymalne trasy wycieczkowe –atrakcje dla dzieci –najlepsze knajpki –sprawdzona jakość Pascala w nowej odsłonie!
„Stolica Bułgarii, Sofia, miasto dziwne, niby brzydkie, ale okropnie ciekawe, jest dobrym miejscem na przygodę. Pełne bocznych uliczek, zakamarków, pustych w nocy straganów, których ławki są idealnym miejscem do picia rakiji. Na rakiję trzeba uważać. Dobrym miejscem na przygodę jest również Sozopoł, perła Morza Czarnego, miasto założone jeszcze w epoce brązu, niemożliwie zabytkowe i niemożliwie upstrzone straganami, kebabami, całodobowymi sklepami, w których można nabyć olejki do opalania i przeciwsłoneczne okulary. W Sozopolu, pełnym wąskich, starych niczym cywilizacja uliczek, jadłem przepyszne ryby i owoce morza w dobrych i tanich restauracjach”. Jakub Żulczyk, pisarz
|