Chemia analityczna, jeden z najstarszych działów chemii, potrzebna jest wszędzie tam, gdzie konieczne jest określenie lub sprawdzenie składu chemicznego różnych surowców i produktów. Z jej metod korzysta się we wszystkich dziedzinach nauk przyrodniczych i technicznych, w gospodarce i w życiu codziennym.
W drugim tomie kolejnego, zmienionego i unowocześnionego wydania podręcznika Chemia analityczna przedstawiono metody rozdzielania związków chemicznych oraz chemiczne metody analizy ilościowej – nadal stosowane metody wagowe i miareczkowe oraz nowoczesne metody spektrofotometryczne.
Z ważniejszych zmian warto wymienić: • omówienie analizy spektrofotometrycznej, • nowe wersje opisu reakcji i metod utleniania i redukcji, • ujednolicenie zapisu zgodnie ze światową tendencją w literaturze chemicznej.
Książka jest przeznaczona dla studentów chemii, farmacji i innych, pokrewnych kierunków studiów, a także dla chemików posługujących się metodami chemii analitycznej w pracy zawodowej.
Rozdziały: 1. Zagadnienia ogólne 2. Metody rozdzielania i zagęszczania 3. Analiza wagowa 4. Analiza miareczkowa. Część ogólna 5. Analiza miareczkowa. Alkacymetria 6. Analiza miareczkowa. Kompleksometria 7. Analiza miareczkowa. Redoksometria 8. Analiza miareczkowa strąceniowa 9. Analiza spektrofotometryczna 10. Analiza materiałów
|