Tytuł: | Chemia organiczna Krótki kurs | | Autor: | Harold Hart, Leslie E. Craine, David J. Hart | | ISBN: | 978-83-200-3491-2 | | Ilość stron: | 586 | | Data wydania: | 2008 (wydanie 2) | | Format: | 20.5x28.4cm | | Wydawnictwo: | PZWL | |
| Cena: | 189.00zł | |
Jest to podręcznik chemii organicznej przeznaczony dla studentów wszystkich kierunków studiów biologicznych, tzn. medycyny, farmacji, biologii, rolnictwa itp.
Omawiane zagadnienia są podawane w formie wykładu i nawiązują do praktycznych aspektów chemii organicznej. W książce przedstawiono wszystkie klasy związków organicznych oraz cztery główne rodzaje związków o znaczeniu biologicznym: lipidy, węglowodany, białka i kwasy nukleinowe.
Obecne wydanie to tłumaczenie 12. edycji podręcznika, który cieszy się ogromną popularnością na świecie - zmienione i uaktualnione. Uwzględniono w nim najnowsze osiągnięcia w dziedzinie chemii organicznej.
Przedstawiane tematy ujęto w formie wykładu. Praktyczne aspekty chemii organicznej poparte są licznymi przykładami, a ilustracjewzbogacone kolorem, co z pewnością ułatwia zrozumienie treści. Podane przy każdym rozdziale zadania umożliwią kontrolę przyswojenia wiadomości.
Rozdziały:
1. Wiązania chemiczne i zjawisko izomerii
1.1. Rozmieszczenie elektronów w atomie
1.2. Wiązania jonowe i kowalencyjne
1.3. Atom węgla i wiązanie kowalencyjne
1.4. Wiązania pojedyncze węgiel?węgiel
1.5. Wiązania kowalencyjne spolaryzowane
1.6. Wiązania kowalencyjne wielokrotne
1.7. Wartościowość
1.8. Zjawisko izomerii
1.9. Rysowanie wzorów strukturalnych
1.10. Skrócone wzory strukturalne
1.11. Ładunek formalny
1.12. Rezonans
1.13. Umowy dotyczące strzałek
1.14. Orbitalowa koncepcja wiązań chemicznych; wiązanie typu sigma
1.15. Zhybrydyzowane orbitale sp3 atomu węgla
1.16. Tetraedryczny atom węgla; wiązania w metanie
1.17. Klasyfikacja związków organicznych na podstawie budowy szkieletu cząsteczki
1.18. Klasyfikacja związków organicznych na podstawie rodzaju grupy funkcyjnej
2. Alkany i cykloalkany; izomeria konformacyjna i geometryczna
2.1. Struktura alkanów
2.2. Nazewnictwo związków organicznych
2.3. Reguły nazewnictwa alkanów wg IUPAC
2.4. Podstawniki alkilowe i fluorowcowe (halogenowe)
2.5. Zastosowanie reguł IUPAC
2.6. Występowanie alkanów
2.7. Właściwości fizyczne alkanów i oddziaływania międzycząsteczkowe
2.8. Konformacja alkanów
2.9. Cykloalkany ? nazewnictwo i konformacje
2.10. Izomeria cis?trans cykloalkanów
2.11. Podsumowanie wiadomości na temat izomerii
2.12. Reakcje alkanów
2.13. Wolnorodnikowy mechanizm fluorowcowania ? reakcja łańcuchowa
3. Alkeny i alkiny
3.1. Definicja i klasyfikacja
3.2. Nazewnictwo
3.3. Kilka informacji o wiązaniach podwójnych
3.4. Orbitalowy model podwójnego wiązania; wiązanie typu pi
3.5. Izomeria cis?trans w alkenach
3.6. Porównanie reakcji addycji (przyłączenia) i substytucji (podstawienia)
3.7. Reakcje addycji polarnej
3.8. Addycja niesymetrycznych reagentów do niesymetrycznych alkenów; reguła Markownikowa
3.9. Mechanizm addycji elektrofilowej do alkenów
3.10. Wyjaśnienie reguły Markownikowa
3.11. Równowaga reakcji: co sprawia, że reakcja jest możliwa?
3.12. Szybkość reakcji: jak szybko przebiega reakcja?
3.13. Borowodorowanie alkenów
3.14. Addycja wodoru
3.15. Reakcje addycji do układów sprzężonych
3.16. Addycje wolnorodnikowe; polietylen
3.17. Utlenianie alkenów
3.18. Wiązania potrójne
3.19. Orbitalowy model wiązania potrójnego
3.20. Reakcje addycji alkinów
3.21. Kwasowość alkinów
4. Węglowodory aromatyczne
4.1. Kilka informacji o benzenie
4.2. Wzór Kekulégo
4.3. Rezonansowy model benzenu
4.4. Orbitalowy model benzenu
4.5. Wzory benzenu
4.6. Nazewnictwo związków aromatycznych
4.7. Energia rezonansu benzenu
4.8. Podstawienie elektrofilowe związków aromatycznych
4.9. Mechanizm substytucji elektrofilowej związków aromatycznych
4.10. Podstawniki aktywujące i dezaktywujące pierścień
4.11. Podstawniki kierujące w pozycje orto, para lub meta
4.12. Znaczenie efektów kierujących w procesach syntezy
4.13. Wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne
5. Stereoizomeria
5.1. Chiralność i enancjomery
5.2. Centra chiralności; chiralność (asymetryczność) atomu węgla
5.3. Konfiguracja i system R?S
5.4. System E?Z dla izomerów cis?trans
5.5. Światło spolaryzowane i czynność optyczna
5.6. Właściwości enancjomerów
5.7. Wzory rzutowe Fischera
5.8. Związki o więcej niż jednym centrum chiralności; diastereoizomery
5.9. Związki mezo; stereoizomery kwasu winowego
5.10. Stereochemia ? podsumowanie definicji
5.11. Stereochemia a reakcje chemiczne
5.12. Rozdzielanie mieszaniny racemicznej
6. Fluorowcowe związki organiczne; reakcje podstawienia i eliminacji
6.1. Substytucja nukleofilowa
6.2. Przykłady substytucji nukleofilowej
6.3. Mechanizmy substytucji nukleofilowej
6.4. Mechanizm SN2
6.5. Mechanizm SN1
6.6. Porównanie mechanizmów SN1 i SN2
6.7. Dehydrohalogenacja, reakcja eliminacji; mechanizmy E2 i E1
6.8. Współzawodnictwo reakcji substytucji i eliminacji
6.9. Wielofluorowcowe pochodne alifatyczne
7. Alkohole, fenole i tiole
7.1. Nazewnictwo alkoholi
7.2. Podział alkoholi
7.3. Nazewnictwo fenoli
7.4. Wiązanie wodorowe w alkoholach i fenolach
7.5. Kwasowość i zasadowość ? przegląd
7.6. Kwasowość alkoholi i fenoli
7.7. Zasadowość alkoholi i fenoli
7.8. Dehydratacja alkoholi do alkenów
7.9. Reakcje alkoholi z halogenowodorami
7.10. Inne sposoby otrzymywania halogenków alkilowych z alkoholi
7.11. Alkohole i fenole ? podobieństwa i różnice
7.12. Utlenianie alkoholi do aldehydów, ketonów i kwasów karboksylowych
7.13. Alkohole z więcej niż jedną grupą hydroksylową
7.14. Podstawienie aromatyczne w fenolach
7.15. Utlenianie fenoli
7.16. Fenole jako antyoksydanty
7.17. Tiole ? siarkowe analogi alkoholi i fenoli
8. Etery i epoksydy
8.1. Nazewnictwo eterów
8.2. Fizyczne właściwości eterów
8.3. Etery jako rozpuszczalniki
8.4. Odczynniki Grignarda; związki metaloorganiczne
8.5. Otrzymywanie eterów
8.6. Rozszczepianie eterów
8.7. Epoksydy (oksirany)
8.8. Reakcje epoksydów
8.9. Etery cykliczne
9. Aldehydy i ketony
9.1. Nazewnictwo aldehydów i ketonów
9.2. Najważniejsze aldehydy i ketony
9.3. Synteza aldehydów i ketonów
9.4. Aldehydy i ketony występujące w naturze
9.5. Grupa karbonylowa
9.6. Addycja nukleofilowa do grupy karbonylowej; przegląd
9.7. Addycja alkoholi: powstawanie hemiacetali i acetali
9.8. Addycja wody; hydratacja aldehydów i ketonów
9.9. Addycja odczynników Grignarda i acetylidów
9.10. Addycja cyjanowodoru; cyjanohydryny
9.11. Addycja nukleofili azotowych
9.12. Redukcja związków karbonylowych
9.13. Utlenianie związków karbonylowych
9.14. Tautomeria keto-enolowa
9.15. Kwasowość atomu wodoru ?; anion enolanowy
9.16. Wymiana deuterowa w związkach karbonylowych
9.17. Kondensacja aldolowa
9.18. Mieszana kondensacja aldolowa
9.19. Syntezy przemysłowe wykorzystujące kondensację aldolową
10. Kwasy karboksylowe i ich pochodne
10.1. Nazewnictwo kwasów
10.2. Właściwości fizyczne kwasów karboksylowych
10.3. Kwasowość i stałe kwasowe
10.4. Co sprawia, że kwasy karboksylowe są kwasami?
10.5. Wpływ struktury na kwasowość; efekt indukcyjny
10.6. Przekształcanie kwasów w sole
10.7. Otrzymywanie kwasów
10.8. Pochodne kwasów karboksylowych
10.9. Estry
10.10. Otrzymywanie estrów; estryfikacja Fischera
10.11. Mechanizm estryfikacji katalizowanej kwasem; nukleofilowa substytucja w grupie acylowej
10.12. Laktony
10.13. Zmydlanie estrów
10.14. Amonoliza estrów
10.15. Reakcja estrów z odczynnikami Grignarda
10.16. Redukcja estrów
10.17. Czynniki decydujące o aktywności związków acylowych
10.18. Halogenki acylowe
10.19. Bezwodniki kwasowe
10.20. Amidy
10.21. Pochodne kwasów karboksylowych ? podsumowanie
10.22. Wodór ? w estrach; kondensacja Claisena
11. Aminy i azotowe związki pokrewne
11.1. Podział i budowa amin
11.2. Nazewnictwo amin
11.3. Właściwości fizyczne i międzycząsteczkowe oddziaływania amin
11.4. Otrzymywanie amin; alkilowanie amoniaku i amin
11.5. Otrzymywanie amin; redukcja związków nitrowych
11.6. Zasadowość amin
11.7. Porównanie zasadowości oraz kwasowości amin i amidów
11.8. Reakcje amin z mocnymi kwasami; sole amin
11.9. Aminy chiralne jako czynniki rozdziału
11.10. Acylowanie amin pochodnymi kwasów karboksylowych
11.11. Czwartorzędowe sole amoniowe
11.12. Aromatyczne związki diazoniowe
11.13. Sprzęganie soli diazoniowych; barwniki azowe
12. Spektroskopia i określanie struktury
12.1. Podstawy spektroskopii
12.2. Spektroskopia magnetycznego rezonansu jądrowego (NMR)
12.3. Spektroskopia 13C NMR
12.4. Spektroskopia w podczerwieni
12.5. Spektroskopia w świetle widzialnym i ultrafiolecie
12.6. Spektrometria mas
13. Związki heterocykliczne
13.1. Pirydyna: wiązania i zasadowość
13.2. Substytucja w pirydynie
13.3. Inne sześcioczłonowe heterocykle
13.4. Heterocykle pięcioczłonowe: furan, pirol i tiofen
13.5. Elektrofilowa substytucja w furanie, pirolu i tiofenie
13.6. Inne pięcioczłonowe heterocykle: azole
13.7. Heterocykle pięcioczłonowe w skondensowanych układach z innymi pierścieniami: indole i puryny
14. Polimery syntetyczne
14.1. Klasyfikacja polimerów
14.2. Wolnorodnikowa polimeryzacja łańcuchowa
14.3. Kationowa polimeryzacja łańcuchowa
14.4. Anionowa polimeryzacja łańcuchowa
14.5. Polimery stereoregularne; polimeryzacja Zieglera?Natty
14.6. Polimery dienowe: kauczuk naturalny i syntetyczny
14.7. Kopolimery
14.8. Polimeryzacja kondensacyjna: Dacron i nylon
14.9. Poliuretany i inne polimery otrzymywane w reakcji polimeryzacji kondensacyjnej
15. Lipidy i detergenty
15.1. Tłuszcze stałe i oleje; triestry glicerolu
15.2. Hydrogenacja (uwodornienie) olejów roślinnych
15.3. Zmydlanie tłuszczów; mydła
15.4. Jak działają mydła?
15.5. Detergenty syntetyczne
15.6. Fosfolipidy i inne tłuszcze złożone
15.7. Prostaglandyny, leukotrieny i lipoksyny
15.8. Woski
15.9. Terpeny i steroidy
16. Węglowodany
16.1. Definicja i klasyfikacja
16.2. Monosacharydy
16.3. Chiralność monosacharydów; wzory rzutowe Fischera oraz cukry szeregu D i L
16.4. Pierścieniowe hemiacetalowe formy monosacharydów
16.5. Anomeryczne atomy węgla; mutarotacja
16.6. Piranozowe i furanozowe formy monosacharydów
16.7. Konformacja piranoz
16.8. Estrowe i eterowe pochodne monosacharydów
16.9. Redukcja monosacharydów
16.10. Utlenianie monosacharydów
16.11. Tworzenie glikozydów z monosacharydów
16.12. Disacharydy
16.13. Polisacharydy
16.14. Estry fosforanowe cukrów
16.15. Deoksycukry
16.16. Aminocukry
16.17. Kwas askorbinowy (witamina C)
17. Aminokwasy, peptydy i białka
17.1. Aminokwasy naturalne
17.2. Kwasowo-zasadowe właściwości aminokwasów
17.3. Kwasowo-zasadowe właściwości aminokwasów z więcej niż jedną grupą kwasową lub zasadową
17.4. Elektroforeza
17.5. Reakcje aminokwasów
17.6. Reakcja ninhydrynowa
17.7. Peptydy
17.8. Wiązanie disulfidowe (dwusiarczkowe)
17.9. Białka
17.10. Pierwszorzędowa struktura białek
17.11. Logika oznaczania sekwencji
17.12. Synteza peptydów
17.13. Drugorzędowa struktura białek
17.14. Trzeciorzędowa struktura: białka fibrylarne i globularne
17.15. Czwartorzędowa struktura białka
18. Nukleotydy i kwasy nukleinowe
18.1. Ogólna budowa kwasów nukleinowych
18.2. Składniki kwasu deoksyrybonukleinowego (DNA)
18.3. Nukleozydy
18.4. Nukleotydy
18.5. Pierwszorzędowa struktura DNA
18.6. Sekwencjonowanie kwasów nukleinowych
18.7. Chemiczna (laboratoryjna) synteza kwasów nukleinowych
18.8. Drugorzędowa struktura DNA; podwójna helisa
18.9. Replikacja DNA
18.10. Kwasy rybonukleinowe; RNA
18.11. Kod genetyczny i biosynteza białka
18.12. Inne ważne biologicznie nukleotydy
Dodatek
Energia dysocjacji wybranych wiązań
Długości wybranych wiązań
Kwasowość organicznych grup funkcyjnych
Najważniejsze grupy funkcyjne
|