Tytuł: | Chemia organiczna McMurry Tom 3 Wydanie 3 | | Autor: | John McMurry | | ISBN: | 978-83-01-14403-6 | | Ilość stron: | 690 | | Data wydania: | 2013/dodruk | | Format: | 20.5x25.5cm | | Wydawnictwo: | PWN | |
| Cena: | 64.00zł | |
III część 5-tomowego znakomitego podręcznika akademickiego chemii organicznej, znanego i polecanego na polskich uczelniach!
Książkę cechuje: • przystępny, systematyczny wykład chemii organicznej; • nowatorski sposób wyjaśniania mechanizmów reakcji; • doskonały pod względem dydaktycznym i metodycznym układ materiału; • świetne opracowanie graficzne; • bogaty materiał ilustracyjny.
W nowym uaktualnionym wydaniu podręcznik powiązano z bogatym materiałem rozszerzającym i uzupełniającym, dostępnym na specjalnie dedykowanych stronach internetowych. Uwzględniono również najnowsze informacje z zakresu chemii organicznej, zaakcentowano powiązania chemii organicznej z naukami biologicznymi, udoskonalono wizualizację wielu zagadnień oraz dodano nowe problemy do rozwiązania.
Rozdziały:
13. Określanie struktury cząsteczki: spektroskopia magnetycznego rezonansu jądrowego (NMR) 13.1.Spektroskopia magnetycznego rezonansu jądrowego (NMR) 13.2.Natura zjawiska absorpcji w NMR 13.3.Przesunięcie chemiczne 13.4.Spektroskopia protonowego rezonansu magnetycznego 1H NMR. Równocenność protonów 13.5.Przesunięcie chemiczne w spektroskopii 1H NMR 13.6.Całkowanie absorpcji w widmie 1H NMR: zliczanie protonów 13.7.Rozszczepienie spinowo-spinowe w widmie 1H NMR 13.8.Złożone schematy sprzężenia spin-spin 13.9.Wykorzystanie spektroskopii 1H NMR 13.10.Spektroskopia 13C NMR: uśrednianie sygnałów i spektroskopia FT NMR 13.11.Cechy charakterystyczne spektroskopii 13C NMR 13.12.Metoda DEPT 13C NMR 13.13.Wykorzystanie spektroskopii 13C NMR
14. Sprzężone dieny. Spektroskopia w nadfiolecie (UV) 14.1.Otrzymywanie sprzężonych dienów 14.2.Trwałość sprzężonych dienów 14.3.Opis 1,3-butadienu za pomocą orbitali molekularnych 14.4.Długość wiązań w 1,3-butadienie 14.5.Addycja elektrofilowa do sprzężonych dienów: karbokationy allilowe 14.6.Kinetyczna i termodynamiczna kontrola reakcji 14.7.Polimeryzacja dienów: kauczuki naturalne i syntetyczne 14.8.Reakcja cykloaddycji Dielsa-Aldera 14.9.Charakterystyka reakcji Dielsa-Adlera 14.10.Inne sprzężone dieny 14.11.Określanie struktury w układach sprzężonych: spektroskopia w nadfiolecie (UV) 14.12.widmo UV 1,3-butadienu 14.13.Interpretacja widm UV: efekt sprzężenia elektronowego 14.14.Barwne związki organiczne
15. Benzen i aromatyczność 15.1.Źródła węglowodorów aromatycznych 15.2.Nazewnictwo związków aromatycznych 15.3.Struktura benzenu. Koncepcja Kekulégo 15.4.Trwałość benzenu 15.5.Struktura benzenu: koncepcja rezonansu 15.6.Opis struktury benzenu za pomocą orbitali molekularnych 15.7.Aromatyczność i reguła Hückla 4n + 2 15.8.Jony aromatyczne 15.9.Pirydyna i pirol: dwa aromatyczne związki heterocykliczne 15.10.Dlaczego właśnie 4n + 2? 15.11.Naftalen: aromatyczny związek policykliczny 15.12.Spektroskopia związków aromatycznych
16. Właściwości chemiczne benzenu: reakcje aromatycznej substytucji elektrofilowej 16.1.Reakcje bromowania pierścieni aromatycznych 16.2.Inne reakcje substytucji aromatycznej 16.3.Reakcje alkilowania pierścienia aromatycznego: reakcja Friedela-Craftsa 16.4.Reakcje acylowania pierścieni aromatycznych 16.5.Efekt podstawnikowy w pierścieniach aromatycznych 16.6.Wyjaśnienie istoty efektów podstawnikowych 16.7.Trójpodstawiony benzen: addytywność efektów 16.8.Reakcje aromatycznej substytucji nukleofilowej 16.9.Benzyn 16.10.Reakcje utleniania związków aromatycznych 16.11.Reakcje redukcji związków aromatycznych 16.12.Reakcje syntezy benzenów podstawionych
17. Alkohole i tiole 17.1.Nazewnictwo alkoholi 17.2.Źródła i zastosowanie prostych alkoholi 17.3.Właściwości alkoholi: wiązanie wodorowe 17.4.Właściwości alkoholi: kwasowość i zasadowość 17.5.Otrzymywanie alkoholi 17.6.Otrzymywanie alkoholi w wyniku reakcji redukcji związków karbonylowych 17.7.Otrzymywanie alkoholi w wyniku reakcji addycji związków Grignarda do związków karbonylowych 17.8.Reakcje alkoholi 17.9.Reakcje utleniania alkoholi 17.10.Blokowanie grupy funkcyjnej alkoholu 17.11.Analiza spektroskopowa alkoholi 17.12.Tiole
18. Etery, epoksydy i sulfidy 18.1.Nazewnictwo eterów 18.2.Budowa i właściwości eterów 18.3.Otrzymywanie eterów na skalę przemysłową 18.4.Reakcja Williamsona syntezy eterów 18.5.Alkoksyrtęciowanie/odrtęciowanie alkenów 18.6.Reakcje eterów: rozszczepienie kwasowe 18.7.Etery cykliczne i epoksydy 18.8.Reakcje otwierania pierścieni epoksydowych 18.9.Etery koronowe 18.10.Analiza spektralna eterów 18.11.Sulfidy
|