Tytuł: | Chemia organiczna McMurry Tom 4 Wydanie 3 | | Autor: | John McMurry | | ISBN: | 978-83-01-14404-3 | | Ilość stron: | 374 | | Data wydania: | 2015/dodruk | | Format: | 20.0x25.0cm | | Wydawnictwo: | PWN | |
| Cena: | 64.00zł | |
IV część 5-tomowego znakomitego podręcznika akademickiego chemii organicznej, znanego i polecanego na polskich uczelniach!
Książkę cechuje: • przystępny, systematyczny wykład chemii organicznej; • nowatorski sposób wyjaśniania mechanizmów reakcji; • doskonały pod względem dydaktycznym i metodycznym układ materiału; • świetne opracowanie graficzne; • bogaty materiał ilustracyjny.
W nowym uaktualnionym wydaniu podręcznik powiązano z bogatym materiałem rozszerzającym i uzupełniającym, dostępnym na specjalnie dedykowanych stronach internetowych. Uwzględniono również najnowsze informacje z zakresu chemii organicznej, zaakcentowano powiązania chemii organicznej z naukami biologicznymi, udoskonalono wizualizację wielu zagadnień oraz dodano nowe problemy do rozwiązania.
Rozdziały:
Przegląd właściwości chemicznych związków karbonylowych 1.Rodzaje związków karbonylowych 2.Charakter grupy karbonylowej 3.Ogólne reakcje związków karbonylowych 4.Podsumowanie
19. Aldehydy i ketony: reakcje addycji nukleofilowej 19.1.Właściwości aldehydów i ketonów 19.2.Nazewnictwo aldehydów i ketonów 19.3.Otrzymywanie aldehydów 19.4.Otrzymywanie ketonów 19.5.Reakcje utleniania aldehydów i ketonów 19.6.Addycja nukleofilowa do aldehydów i ketonów 19.7.Względna reaktywność aldehydów i ketonów 19.8.Addycja nukleofilowa H2O do grupy kabonylowej: hydratacja 19.9.Addycja nukleofilowa HCN do grupy karbonylowej: cyjanohydryny 19.10.Addycja nukleofilowa związków Grignarda do grupy karbonylowej: tworzenie się alkoholu 19.11.Addycja nukleofilowa jonu wodorkowego do grupy kabonylowej: redukcja 19.12.Addycja nukleofilowa amin do grupy karbonylowej: tworzenie się imin i enamin 19.13.Addycja nukleofilowa hydrazyny do grupy karbonylowej: reakcja Wolffa-Kiżnera 19.14.Addycja nukleofilowa alkoholi do grupy karbonylowej: acetale 19.15.Addycja nukleofilowa ylidów fosforowych do grupy karbonylowej: reakcja Wittiga 19.16.Reakcja Cannizzaro 19.17.Sprzężona addycja nukleofilowa do a, b - nienasyconych związków karbonylowych 19.18.Addycja nukleofilowa w układach biologicznych 19.19.Analiza spektroskopowa ketonów i aldehydów
20. Kwasy karboksylowe 20.1.Nazewnictwo kwasów karboksylowych 20.2.Struktura i właściwości fizyczne kwasów karboksylowych 20.3.Dysocjacja kwasów karboksylowych 20.4.Wpływ podstawienia na kwasowość 20.5.Wpływ podstawników na pochodne kwasu benzeosowego 20.6.Otrzymywanie kwasów karboksylowych 20.7.Reakcje kwasów karboksylowych 20.8.Redukcja kwasów karboksylowych 20.9.Analiza spektroskopowa kwasów karboksylowych
21. Pochodne kwasów karboksylowych oraz reakcje substancji nukleofilowej grupy acylowej 21.1.Nazewnictwo pochodnych kwasów karboksylowych 21.2.Reakcje substytucji nukleofilowej grupy acylowej 21.3.Względna reaktywność pochodnych kwasów karboksylowych 21.4.Substytucja nukleofilowa grupy acylowej. Reakcje kwasów karboksylowych 21.5.Właściwości chemiczne halogenków kwasowych 21.6.Właściwości chemiczne bezwodników kwasowych 21.7.Właściwości chemiczne estrów 21.8.Właściwości chemiczne amidów 21.9.Właściwości chemiczne nitryli 21.10.Tioestry: pochodne kwasów karboksylowych o znaczeniu biologicznym 21.11.Poliamidy i poliestry: polimery 21.12.Właściwości spektroskopowe pochodnych kwasów karboksylowych
22. Reakcje substytucji w pozycji a do grupy karbonylowej 22.1.Tautomeria keto-enolowa 22.2.Reaktywność enoli: mechanizm reakcji substytucji w pozycji a 22.3.a-Halogenowanie ketonów i aldehydów 22.4.a-Bromowanie kwasów karboksylowych; reakcja Hella-Volharda-Zielinskiego 22.5.Kwasowość atomów wodoru w położeniu a: tworzenie jonu enolanowego 22.6.Reaktywność jonów enolanowych 22.7.Halogenowanie jonów enolanowych: reakcja haloformowa 22.8.Alkilowanie jonów enolanowych
23. Reakcje kondensacji związków karbonylowych 23.1.Mechanizm kondensacji karbonylowej 23.2.Kondensacje aldehydów i ketonów: reakcja aldolowa 23.3.Reakcje kondensacji karbonylowej a reakcje substytucji w pozycji a 23.4.Odwodnienie produktów aldolowych: synteza enonów 23.5.Rozpoznawanie produktów reakcji aldolowej 23.6.Mieszane reakcje aldolowe 23.7.Wewnątrzcząsteczkowe reakcje aldolowe 23.8.Reakcja kondensacji Claisena 23.9.Mieszane kondensacje Claisena 23.10.Wewnątrzcząsteczkowe kondensacje Claisena: cyklizacja Dieckmanna 23.11.Reakcja Michaela 23.12.Reakcja enaminowa Storka 23.13.Reakcje kondensacji związków karbonylowych w syntezie: annulacja Robinsona 23.14.Biologiczne reakcje kondensacji związków karbonylowych
24. Aminy alifatyczne 24.1.Nazewnictwo amin 24.2.Struktura i wiązania w aminach 24.3.Właściwości fizyczne amin 24.4.Zasadowość amin 24.5.Źródła przemysłowe i zastosowanie alkiloamin 24.6.Reakcje syntezy amin 24.7.Reakcje amin 24.8.Sole tetraalkiloamoniowe jako czynniki przeniesienia fazowego 24.9.Analiza spektroskopowa amin
25. Aminy aromatyczne i fenole 25.1.Zasadowość amin aromatycznych (arylowych) 25.2.Otrzymywanie amin aromatycznych 25.3.Reakcje amin aromatycznych 25.4.Fenole 25.5.Zastosowanie przemysłowe fenoli 25.6.Właściwości fenoli: kwasowość 25.7.Otrzymywanie fenoli 25.8.Reakcje fenoli 25.9.Spektroskopia aryloamin i fenoli
26. Biocząsteczki: węglowodany 26.1.Klasyfikacja węglowodanów 26.2.Konfiguracje monosacharydów: projekcje Fischera 26.3.Cukry D,L 26.4.Konfiguracja aldoz 26.5.Cykliczna struktura monosacharydów: tworzenie hemiacetali 26.6.Anomery moosacharydów: mutarotacja 26.7.Konformacje monosacharydów 26.8.Reakcje monosacharydów 26.9.Stereochemia glukozy: dowód Fischera 26.10.Disacharydy 26.11.Polisacharydy 26.12.Inne ważne węglowodany 26.13.Węglowodany ścian komórki
|