Dzięki książce czytelnik dowie się, jak skomponować prawidłową dietę, zmniejszającą stężenie cholesterolu (który jest jednym z czynników ryzyka zawału serca i udaru mózgu), jakie są mechanizmy przemiany tłuszczów i cholesterolu w organizmie. Autorzy podają liczne przepisy na potrawy, które skutecznie przyczyniają się do obniżania stężenia cholesterolu.
Rozdziały:
Cholesterol - w nadmiarze szkodliwy • Co to jest cholesterol? • HDL i LDL - "dobry" i "zły" cholesterol
Cholesterol jako czynnik ryzyka • Miażdżyca, zawał serca, udar mózgu • Zespół metaboliczny • Leki obniżające poziom lipidów
Ruch podnosi poziom HDL • Jak utrzymać się w dobrej formie? • Prawidłowa masa ciała
Zdrowe żywienie - najlepsze lekarstwo! • Jedzmy Świadomie - dieta a poziom cholesterolu
Ważny wybór - właściwy kwas tłuszczowy • Nadmiar tłuszczów jest szkodliwy
Produkty naturalne obniżają poziom cholesterolu • Karczochy - korzystnie wpływają na gospodarkę tłuszczową • Błonnik rozpuszczalny w wodzie - ma wszechstronne działanie • Olej rybi - chroni naczynia krwionośne • Sterole roślinne - chronią układ sercowo-naczyniowy • Soja - roślina przyjazna dla serca • Produkty naturalne - naprawdę skuteczne!
Garść pomysłów na lekkostrawne śniadania • Właściwy dobór składników
Przekąski i napoje obniżające poziom cholesterolu • Przyjemności bez wyrzutów sumienia
Obiady, które krzepią serce • Warzywa są nieocenione!
Lekkie dania na kolację • Sałatki i pikantne pasty do chleba • Spis zalecanych przepisów kulinarnych • Indeks rzeczowy
|