Autorzy przybliżają mechanizm powstawania oraz sposoby leczenia cukrzycy, zwracając szczególną uwagę na możliwość leczenia dietetycznego.
Ważnym uzupełnieniem publikacji jest wykaz produktów zalecanych i przeciwwskazanych u chorych na cukrzycę.
Rozdziały:
Cukrzyca: definicja, rozpoznanie, konsekwencje zdrowotne, społeczne i ekonomiczne
Epidemiologia cukrzycy
Patogeneza i przyczyny cukrzycy Cukrzyca typu 1 Cukrzyca typu 2
Czy można zapobiegać cukrzycy? Cukrzyca typu 1 Cukrzyca typu 2
Podstawowe zasady leczenia cukrzycy Zasady leczenia nadciśnienia u chorych na cukrzycę typu 2 Leczenie zaburzeń lipidowych u chorych na cukrzycę typu 2 Podsumowanie
Zalecenia żywieniowe Wartość energetyczna diety Spożycie węglowodanów Spożycie tłuszczów Spożycie białek Witaminy i składniki mineralne Alkohol Sól Praktyczne wskazówki
Zamienniki cukru i żywności o obniżonej zawartości cukru Produkty spożywcze o specjalnych właściwościach żywieniowych 60 Zamienniki cukru · Poliole · Intensywne substancje słodzące
Zalecenia dotyczące aktywności fizycznej
Praktyczne wskazówki do realizacji zaleceń żywieniowych i charakterystyka przykładowych jadłospisów dla osób z cukrzycą typu 2 nieleczonych insuliną, bez mikroalbuminurii Wybór produktów spożywczych w zaproponowanych jadłospisach · Wybór z grupy produktów zbożowych · Wybór z grupy warzyw i owoców · Wybór z grupy produktów mlecznych · Wybór z grupy produktów mięsnych i jego białkowych zamienników · Wybór z grupy tłuszczów · Sól · Cukier i słodycze · Płyny
Przykładowe jadłospisy dla osób z cukrzycą typu 2, nieleczonych insuliną, bez mikroalbuminurii Przykładowe jadłospisy o wartości energetycznej 1200 kcal Przykładowe jadłospisy o wartości energetycznej 1500 kcal Przykładowe jadłospisy o wartości energetycznej 1800 kcal
|