Zakres książki obejmuje kurs podstawowy biochemii oraz kursy specjalistyczne i magisterskie. Może też służyć początkującym pracownikom naukowym.
W podręczniku omówiono wszystkie ważne metody i techniki stosowane w badaniach biochemicznych i laboratoriach, dotyczące głównych grup związków występujących w materiale organicznym oraz analizę płynów ustrojowych, a także wyodrębnienie struktur subkomórkowych. Pozycja zawiera także dane teoretyczne potrzebne do zrozumienia zasad wykonywanych eksperymentów.
Grupy ćwiczeń poprzedzono zwięzłymi wprowadzeniami dotyczącymi metodyki badań – od sporządzania roztworów i obliczeń statystycznych po DODATEK, zawierający tabele statystyczne i przepisy sporządzania buforów.
Książka jest przeznaczona dla studentów biologii uniwersytetów, akademii medycznych, rolniczych oraz biotechnologii i ochrony środowiska. Treść oparto na najnowszej wiedzy biochemicznej i dostosowano do programów nauczania tychże uczelni.
Rozdziały:
CZĘŚĆ I. WIADOMOŚCI PODSTAWOWE 23
1. Roztwory (A. Zgirski) 28 1.1. Stężenia roztworów 28 1.1.1. Roztwory procentowe 28 1.1.2. Roztwory molowe 31 1.1.3. Roztwory wzorcowe (standardowe) 36 1.2. Roztwory buforowe 36 1.2.1. Wykładnik wodorowy pH 36 1.2.2. Siła jonowa 37 1.2.3. Siła jonowa buforów i ich pH 38
2. Statystyczna ocena wyników (A. Zgirski) 40 2.1. Szereg prosty i rozdzielczy 40 2.2. Wartości średnie 41 2.2.1. Średnia arytmetyczna 41 2.2.2. Średnia arytmetyczna ważona 42 2.2.3. Średnia geometryczna 42 2.3. Wskaźniki rozproszenia 44 2.3.1. Wariancja i odchylenie standardowe 44 2.3.2. Odchylenie standardowe średniej arytmetycznej 46 2.3.3. Odchylenie standardowe grup połączonych 46 2.3.4. Współczynnik zmienności (wskaźnik Pearsona) – odchylenie względne 47 2.4. Odrzucanie wyników niepewnych (wątpliwych) 48 2.5. Wnioskowanie statystyczne 52 2.5.1. Rozkład normalny 52 2.5.2. Rozkład t 53 2.5.3. Test dwustronny i jednostronny 53 2.5.4. Test istotności t Studenta dla prób niezależnych. Ocena istotności (nieprzypadkowości) różnic między dwiema średnimi 55 2.5.5. Test istotności t Studenta dla prób zależnych (test sparowany) 57 2.5.6. Test C Cochrana i Coxa 58 2.5.7. Porównanie jednorodności wariancji dwóch szeregów statystycznych. Test Fishera-Snedecora 60 2.5.8. Przedział ufności 61 2.6. Współzależności zmiennych 62 2.6.1. Związek korelacyjny. Współczynnik korelacji 62 2.6.2. Wyznaczanie prostej regresji metodą najmniejszych kwadratów 64 2.7. Test zgodności χ2 70
CZĘŚĆ II. NIEKTÓRE METODY FIZYKOCHEMICZNE 73
3. Kolorymetria (A. Zgirski) 74 3.1. Teoretyczne podstawy kolorymetrii 74 3.2. Sposoby obliczania stężeń z odczytanej absorbancji 80 3.2.1. Sposoby obliczania stężeń po wywoływaniu zabarwienia dla jednakowych objętości próby badanej i wzorcowej 80 3.2.2. Sposoby obliczania stężeń po wywoływaniu zabarwienia dla niejednakowych objętości próby badanej i wzorcowej 82 3.2.3. Sposoby obliczania stężeń a stosowanie się roztworów do prawa Lamberta-Beera 88
4. Chromatografia 91 4.1. Wiadomości podstawowe (L. Kłyszejko-Stefanowicz) 92 4.1.1. Niektóre terminy stosowane w chromatografii 92 4.1.2. Rodzaje chromatografii 93 4.1.3. Metody stosowane w chromatografii 94 4.1.4. Śledzenie przebiegu procesu chromatograficznego 95 4.2. Chromatografia adsorpcyjna (L. Kłyszejko-Stefanowicz) 97 4.2.1. Adsorbenty i rozpuszczalniki 98 4.2.2. Czynniki wpływające na powinowactwo adsorpcyjne 100 4.3. Chromatografia jonowymienna (L. Kłyszejko-Stefanowicz, A. Lipińska) 103 4.3.1. Charakterystyka procesu wymiany jonów 103 4.3.2. Klasyfikacja jonitów 106 4.4. Chromatografia podziałowa (L. Kłyszejko-Stefanowicz, A. Lipińska) 112 4.4.1. Ogólna charakterystyka chromatografii podziałowej 112 4.4.2. Chromatografia podziałowa kolumnowa 114 4.4.3. Chromatografia podziałowa bibułowa 114 4.4.4. Przykłady metod jakościowej oraz ilościowej analizy aminokwasów metodą chromatografii podziałowej bibułowej 122 4.5. Chromatografia cienkowarstwowa 125 4.5.1. Podstawy teoretyczne (E. Majkowska) 125 4.5.2. Technika (E. Majkowska) 126 4.5.3. Przegląd technik chromatografii cienkowarstwowej (E. Majkowska) 131 4.5.4. Chromatografia cienkowarstwowa produktów hydrolizy glutationu oraz niektórych jednocukrów 4.5.5. Chromatografia cienkowarstwowa alkaloidów glistnika jaskółczego ziela – Chelidonium majus 4.6. Filtracja żelowa (M.T. Schmidt) 137 4.6.1. Niektóre sita molekularne 137 4.6.2. Teoria filtracji żelowej 141 4.6.3. Technika pracy na żelach Sephadex 144 4.7. Chromatografia powinowactwa (Cz.S. Cierniewski, B. Walkowiak) 147 4.7.1. Podstawy teoretyczne 147 4.7.2. Złoża stosowane w chromatografii powinowactwa 149 4.7.3. Chromatografia kowalencyjna jako szczególny przypadek chromatografii powinowactwa 164 4.7.4. Chromatografia chelatująca jako szczególny przypadek chromatografii powinowactwa 165 4.8. Chromatografia wykorzystująca hydrofobowe właściwości cząsteczek (Cz.S. Cierniewski, B. Walkowiak) 166 4.8.1. Podstawy teoretyczne chromatografii oddziaływań hydrofobowych 167 4.8.2. Złoża stosowane w chromatografii oddziaływań hydrofobowych 169 4.8.3. Podstawy teoretyczne chromatografii fazy odwróconej 172 4.8.4. Złoża stosowane w chromatografii fazy odwróconej 174
5. Elektroforeza w nośnikach 181 5.1. Elektroforeza bibułowa (A. Zgirski) 182 5.1.1. Wiadomości podstawowe (A. Zgirski) 182 5.1.2. Elektroforeza bibułowa białek surowicy (A. Zgirski) 184 5.1.3. Elektrochromatograficzny rozdział aminokwasów (R. Wierzbicki) 189 5.2. Analiza elektroforetyczna białek w żelu poliakrylamidowym 191 5.2.1. Wiadomości podstawowe (Z.M. Kiliańska) 191 5.2.2. Jednowymiarowa elektroforeza histonów w żelu poliakrylamidowym (A. Lipińska) 198 5.2.3. Jednowymiarowa elektroforeza białek niehistonowych w żelu poliakrylamidowym 5.3. Dwuwymiarowa elektroforeza białek (Z.M. Kiliańska) 207 5.4. Analiza białek techniką Western blotting 211 5.4.1. Wiadomości podstawowe (W.M. Krajewska) 211 5.4.2. Immunoidentyfikacja w obecności PAP i AP (W.M. Krajewska i Z.M. Kiliańska) 216 5.4.3. Immunoidentyfikacja glikoprotein (A. Lipińska) 220 5.5. Kompleksowa jakościowa i ilościowa analiza jedno- i dwuwymiarowych elektroferogramów (M. Bryś) 224
CZĘŚĆ III. ANALIZA PODSTAWOWYCH SKŁADNIKÓW USTROJOWYCH 231
6. Białka 232 6.1. Właściwości białek i aminokwasów (R. Wierzbicki) 233 6.1.1. Amfoteryczność białek 233 6.1.2. Białka jako koloidy 238 6.1.3. Rozpuszczalność i wysalanie białek 239 6.1.4. Denaturacja białek 242 6.2. Odczyny barwne na aminokwasy i białka (R. Wierzbicki) 245 6.3. Oznaczanie zawartości aminokwasów i białek (A. Lipińska, R. Wierzbicki) 246 6.4. Oznaczanie N-końcowego aminokwasu (A. Lipińska, R. Wierzbicki) 251 6.5. Oznaczanie C-końcowego aminokwasu (A. Lipińska) 257
7. Cukry i proteoglikany 260 7.1. Jednocukry (monosacharydy) (A. Zgirski) 260 7.1.1. Właściwości fizyczne jednocukrów 260 7.1.2. Właściwości chemiczne jednocukrów 266 7.1.3. Oznaczanie ilościowe jednocukrów 275 7.2. Dwucukry (A. Zgirski) 276 7.3. Wielocukry 280 7.3.1. Homoglikany (A. Zgirski) 280 7.3.2. Glikozaminoglikuronoglikany (kwaśne mukopolisacharydy) (M.T. Schmidt) 283 7.4. Identyfikacja cukrów (H. Łukasiak) 292 7.5. Proteoglikany – struktura chemiczna i właściwości (M.T. Schmidt) 295
8. Lipidy i lipoproteiny 306 8.1. Lipidy (R. Wierzbicki) 306 8.1.1. Podstawowe właściwości fizykochemiczne lipidów 308 8.1.2. Oznaczanie zawartości lipidów w materiale biologicznym 312 8.1.3. Wyodrębnianie i analiza lipidów złożonych 316 8.2. Lipoproteiny i enzymy związane z przemianami lipoprotein (Z.M. Kiliańska) 320 8.2.1. Materiał i metody oznaczania składników lipidowo-białkowych surowicy krwi 324
9. Nukleoproteiny i oznaczanie zawartości kwasów nukleinowych 332 9.1. Nukleoproteiny (L. Kłyszejko-Stefanowicz, A. Lipińska) 332 9.1.1. Niektóre właściwości nukleoprotein 333 9.1.2. Białka związane z RNA 335 9.1.3. Białka związane z DNA 336 9.1.4. Izolowanie RNP 339 9.1.5. Izolowanie DNP i jego komponentów 341 9.1.6. Ogólna analiza preparatów RNP i DNP 345 9.2. Metody oznaczania zawartości kwasów nukleinowych (Z. Walter) 347 9.2.1. Metoda Schmidta i Thannhausera 348 9.2.2. Metoda Schneidera 350 9.2.3. Metoda Ogura i Rosen 350 9.2.4. Spektrofotometryczna metoda oznaczania kwasów nukleinowych według Tsaneva i Markova 351
10. Kwasy nukleinowe 360 10.1. Otrzymywanie preparatów kwasów nukleinowych i ogólne zasady ich izolowania (J. Błasiak) 366 10.1.1. Standardowe metody izolowania DNA 369 10.1.2. Izolowanie wysokocząsteczkowego i niskocząsteczkowego DNA 379 10.1.3. Izolowanie RNA 382 10.1.4. Jednoczesne izolowanie RNA i DNA 386 10.2. Badanie właściwości kwasów nukleinowych 389 10.2.1. Niektóre właściwości fizyczne i chemiczne kwasów nukleinowych (J.K. Bartkowiak, 10.2.2. Spektrofotometria kwasów nukleinowych (J.K. Bartkowiak, R. Wierzbicki) 393 10.2.3. Denaturacja DNA (I. Kulamowicz, R. Oliński) 398 10.2.4. Badanie stopnia spolimeryzowania DNA metodą wiskozymetryczną (R. Oliński, 10.2.5. Badanie niejednorodności preparatów DNA (R. Oliński, I. Kulamowicz) 406 10.2.6. Oscylopolarograficzne i pulsopolarograficzne badanie preparatów DNA (Z. Walter) 407 10.2.7. Analiza składu nukleotydowego (R. Wierzbicki) 415 10.2.8. Oznaczanie składu nukleozydowego techniką HPLC (K. Białkowski, R. Oliński) 420 10.3. Analiza ilościowa i strukturalna kwasów nukleinowych 431 10.3.1. Analiza ilościowa kwasów nukleinowych (J. Błasiak) 431 10.3.2. Zastosowanie enzymów restrykcyjnych w analizie DNA (J. Błasiak) 435 10.3.3. Elektroforetyczna analiza kwasów nukleinowych w żelu agarozowym i poliakrylamidowym 10.3.4. Analiza kwasów nukleinowych przez hybrydyzację (J.K. Bartkowiak) 452 10.3.5. Analiza kwasów nukleinowych techniką PCR (J.K. Bartkowiak) 463
11. Enzymy 471 11.1. Ogólne właściwości enzymów (A. Zgirski) 471 11.2. Izolowanie i oznaczanie enzymów (A. Zgirski) 475 11.2.1. Izolowanie enzymów 475 11.2.2. Oznaczanie aktywności enzymów 476 11.2.3. Rola oznaczania enzymów w diagnostyce klinicznej 480 11.3. Kinetyka reakcji enzymatycznych (A. Zgirski) 483 11.3.1. Stała i rząd reakcji 483 11.3.2. Stała Michaelisa 489 11.3.3. Czynniki wpływające na szybkość reakcji enzymatycznych 496 11.3.4. Wykreślanie danych kinetyki enzymatycznej i wyznaczanie typów inhibicji 503 11.4. Badania jakościowe niektórych enzymów (A. Zgirski) 520 11.4.1. Oksydoreduktazy (klasa 1) 520 11.4.2. Hydrolazy (klasa 3) 523 11.5. Metody oznaczania niektórych enzymów 529 11.5.1. Dehydrogenaza mleczanowa (LDH) (A. Zgirski) 529 11.5.2. Ceruloplazmina (Cp) (A. Zgirski) 531 11.5.3. Peroksydazy roślinne (H. Urbanek) 541 11.5.4. Rybonukleazy (RNazy) (Z. Walter) 544 11.5.5. Aminotransferazy: asparaginianowa (AST) i alaninowa (ALT) (A. Zgirski) 549 11.5.6. Acetylocholinoesteraza (AChE) i cholinoesteraza (ChE) (A. Zgirski) 554 11.5.7. Hydrolazy monoestrów fosforanowych (fosfatazy zasadowe i kwasowe (A. Zgirski) 556 11.5.8. Proteinazy chromatynowe (A. Lipińska) 560 11.5.9. Amylazy (H. Urbanek, A. Zgirski) 562 11.5.10. Amoniako-liazy (H. Urbanek) 564 11.6. Cytochrom c (E. Łoza) 566 11.7. Chlorofil (H. Urbanek) 571
CZĘŚĆ IV. ANALIZA PŁYNÓW USTROJOWYCH 575
12. Krew 576 12.1. Właściwości ogólne krwi (A. Zgirski, M. Hilewicz-Grabska) 576 12.1.1. Skład krwi 576 12.1.2. Ciśnienie osmotyczne i hemoliza krwi 576 12.1.3. Pobieranie i odbiałczanie krwi 580 12.1.4. Wykrywanie niektórych składników surowicy 581 12.2. Białka krwi (A. Zgirski, M. Hilewicz-Grabska) 582 12.2.1. Hemoglobina – białko erytrocytów 582 12.2.2. Białka surowicy krwi 588 12.2.3. Glikoproteiny (B. Wachowicz) 590 12.3. Niebiałkowe składniki organiczne (A. Zgirski, M. Hilewicz-Grabska) 592 12.3.1. Mocznik 592 12.3.2. Kwas moczowy 596 12.3.3. Kreatyna i kreatynina 598 12.3.4. Bilirubina 599 12.3.5. Glukoza 603 12.4. Składniki nieorganiczne krwi (A. Zgirski, M. Hilewicz-Grabska) 606 12.4.1. Wiadomości ogólne 606 12.4.2. Wapń 607 12.4.3. Żelazo 609 12.4.4. Miedź 612 12.4.5. Chlorki 615 12.4.6. Fosfor 618 12.5. Krzepnięcie krwi (T. Krajewski, P. Nowak) 623 12.5.1. Hemostaza ogólna 623 12.5.2. Fibrynogen, struktura, właściwości fizykochemiczne i biologiczne 626 12.5.3. Mechanizm krzepnięcia krwi 629 12.5.4. Fibryno(geno)liza 639 12.5.5. Metody izolowania fibryny(ogenu) oraz badanie ich właściwości fizykochemicznych i biologicznych 645 12.5.6. Ogólne badanie krzepnięcia krwi 652 12.5.7. Oznaczanie niektórych czynników układu krzepnięcia i fibrynolizy 656 12.6. Płytki krwi, ich aktywacja i udział w hemostazie 665 12.6.1. Charakterystyka płytek krwi (B. Olas) 665 12.6.2. Aktywacja płytek krwi (B. Wachowicz) 671 12.6.3. Udział płytek krwi w hemostazie (B. Wachowicz) 683
13. Mocz (A. Zgirski) 695 13.1. Powstawanie moczu 695 13.2. Skład chemiczny moczu 698 13.3. Badanie właściwości fizycznych moczu 700 13.4. Badanie chemiczne moczu prawidłowego 702 13.5. Badanie chemiczne moczu patologicznego 707 13.5.1. Białko 707 13.5.2. Cukier 708 13.5.3. Związki ketonowe 709 13.5.4. Krew 711 13.5.5. Barwniki żółciowe 711
14. Soki trawienne (A. Zgirski) 713 14.1. Trawienie i wchłanianie 713 14.2. Ślina 715 14.2.1. Skład śliny 715 14.2.2. Badanie śliny 716 14.3. Sok żołądkowy 717 14.3.1. Skład soku żołądkowego 717 14.3.2. Badanie soku żołądkowego 719 14.4. Sok trzustkowy 724 14.4.1. Skład soku trzustkowego 724 14.4.2. Badanie soku trzustkowego 726 14.5. Sok jelitowy 728 14.5.1. Skład soku jelitowego 728 14.5.2. Badanie soku jelitowego 729 14.6. Żółć 730 14.6.1. Skład i znaczenie żółci 730 14.6.2. Badanie żółci 732
CZĘŚĆ V. IZOLOWANIE I ANALIZA NIEKTÓRYCH STRUKTUR KOMÓRKOWYCH 733
15. Frakcjonowanie morfologiczne komórki 734 15.1. Zarys ultrastruktury i frakcjonowanie komórki (L. Kłyszejko-Stefanowicz) 734 15.2. Przykładowe izolowanie podstruktur komórkowych z nukleoplastu i cytoplastu 740 15.2.1. Otrzymywanie jąderek (A. Lipińska) 740 15.2.2. Otrzymywanie błon aparatu Golgiego (M. Hilewicz-Grabska) 742
16. Jądro komórkowe 746 16.1. Izolowanie jąder komórkowych (Z.M. Kiliańska) 746 16.2. Hydrolaza glukozo-6-fosforanowa (EC 3.1.3.9) – enzym znacznikowy siateczki śródplazmatycznej 16.3. Chromatyna (A. Lipińska) 753 16.4. Frakcjonowanie jąder komórkowych 756 16.4.1. Enzymatyczne frakcjonowanie jąder komórkowych (W.M. Krajewska) 756 16.4.2. Frakcjonowanie jąder komórkowych z wydzieleniem matriks jądrowej (Z.M. Kiliańska) 759
17. Mitochondria (Z.M. Kiliańska) 765
18. Różnicowanie komórkowe na przykładzie czerwonych krwinek ptaków i ssaków (W.M. Krajewska) 768
19. Dodatek (R. Wierzbicki, A. Zgirski) 775
|