Histamina wytwarzana w naturalnych procesach w organizmie człowieka jest - w odpowiednich ilościach - niezbędna do życia. Jednak u osób, u których stwierdzono jej nietolerancję histamina zawarta w lekach i pokarmach może powodować znaczne dolegliwości.
Ponieważ odgrywa kluczową role w reakcjach alergicznych, jej następstwami są m.in.: bóle głowy, wysypka, swędzenie skóry, bóle brzucha, biegunka, wodnisty katar, kaszel, zaburzenia rytmu serca.
W poradniku podano praktyczne rady, które pomogą wrażliwym na działanie histaminy osobom uzyskać wyraźną poprawę stanu zdrowia, a nawet całkowicie pozbyć się uciążliwych objawów.
Liczne przepisy na dania główne, zupy, sałatki, desery oraz na ciasteczka, ciasta i torty z pewnością ułatwią zachowanie właściwej diety.
Rozdziały:
WPROWADZENIE
HISTAMINA W ORGANIZMIE CZŁOWIEKA Co to jest histamina? Diaminooksydaza Definicja nietolerancji histaminy Rozpoznanie nietolerancji histaminy
HISTAMINA W PRODUKTACH SPOŻYWCZYCH Podstawowe informacje Dlaczego niektóre produkty spożywcze zawierają tak dużo histaminy? Wyroby z mleka i sery Czekolada Mięso i wyroby mięsne Ryby i produkty rybne Ocet Owoce i warzywa Alkohol Aminy biogenne Uwalniacze histaminy Dodatki spożywcze
POSTĘPOWANIE W NIETOLERANCJI HISTAMINY Dorośli Dzieci Leki Nietolerancja środków cieniujących Zabiegi chirurgiczne i stomatologiczne Histamina w ciąży
CO WŁAŚCIWIE WOLNO JEŚĆ? Tolerowane produkty spożywcze Nietolerowane produkty spożywcze Produkty spożywcze - tabela wymienników
PRZEPISY Podstawowe informacje o gotowaniu Zupy Sałatki Dania główne Desery Ciasta i torty Ciasteczka Pasty do pieczywa Literatura źródłowa
DODATEK Leki Dodatki spożywcze, symbole E
|