Otyłość to nie tylko dyskomfort psychiczny, związany z wyglądem, lecz przede wszystkim groźba poważnych chorób, takich jak: nadciśnienie tętnicze, choroba wieńcowa, miażdżyca naczyń, udar mózgu, kamica pęcherzyka żółciowego, cukrzyca, choroby kości i stawów, ból kręgosłupa, zwiększone stężenie cholesterolu we krwi, zaburzenia oddychania, niektóre nowotwory oraz zwiększone ryzyko zgonu.
Długotrwałe utrzymanie odpowiedniej masy ciała jest o wiele ważniejsze i trudniejsze niż pierwsze sukcesy w odchudzaniu. Wiele osób po uzyskaniu zamierzonej masy ciała powraca do złych nawyków żywieniowych i zaprzestaje aktywności fizycznej. Książka ta podpowiada co gotować, aby nie utyć i mieć przyjemność z jedzenia.
Rozdziały:
CZĘŚĆ OGÓLNA
1. Dieta niskoenergetyczna (wg IŻŻ) Epidemia otyłości Wpływ węglowodanów na wydzielanie insuliny Ocena stopnia nadwagi i otyłości Przyczyny otyłości Skutki zdrowotne i ekonomiczne nadwagi i otyłości • Zespół metaboliczny • Zwiększona umieralność ogółem • Choroby układu krążenia • Stan przedcukrzycowy i cukrzyca • Nowotwory • Osteoporoza • Inne powikłania otyłości • Skutki ekonomiczne otyłości Profilaktyka otyłości i przewlekłych chorób niezakaźnych • Profilaktyka i leczenie otyłości • Aktywność fizyczna • Kształtowanie nawyków zdrowego życia Profilaktyka chorób układu krążenia • Zasady żywienia jako główne ogniwo profilaktyki • Udział produktów spożywczych w diecie Profilaktyka zespołu metabolicznego Profilaktyka i leczenie dietetyczne cukrzycy Profilaktyka osteoporozy Przykłady diety niskoenergetycznej 1 a. Dieta niskoenergetyczna - 1000 kalorii (4184 kJ) Przykład tygodniowego jadłospisu 1 b. Dieta niskoenergetyczna - 1200 kalorii (5020 kJ) Przykład tygodniowego jadłospisu 1 c. Dieta niskoenergetyczna - 1500 kalorii (6276 kJ) Przykład tygodniowego jadłospisu Miary gospodarcze
2. Dieta oczyszczająca niskoenergetyczna (około 600 kcal - 2510 kJ) Program oczyszczania organizmu za pomocą diety warzywno-owocowej • Żywienie wewnętrzne i korzyści wynikające ze stosowania diety warzywno-owocowej • Ostrzeżenia • Skład diety warzywno-owocowej Zasady sporządzania surówek Zalecenia przy gotowaniu warzyw Zalecenia przy sporządzaniu soków Zalecenia przy sporządzaniu zup Przykład tygodniowego jadłospisu
3. Dieta niskoenergetyczna niskoglikemiczna Indeks glikemiczny Ładunek glikemiczny Rola insuliny • Insulina a nietolerancja zwiększonego stężenia glukozy we krwi Makroskładniki i ich zalecane ilości w diecie niskoglikemicznej • Białka Zapotrzebowanie na białko Źródła białka • Produkty węglowodanowe Zalecane produkty węglowodanowe Produkty węglowodanowe mniej korzystne • Tłuszcze Zastosowanie tłuszczów i olejów • Ilości produktów spożywczych zalecane w diecie niskoglikemicznej Zalety diety niskoglikemicznej Zasady diety niskoglikemicznej Przykład tygodniowego jadłospisu w diecie niskoglikemicznej
4. Dieta niskoenergetyczna bez produktów zbożowych lub z małą ich ilością Akupresura psychologiczna Uzależnienie od węglowodanów Program żywieniowy diety niskoenergetycznej bez produktów zbożowych lub z małą ich ilością 4a. Dieta niskoenergetyczna bez produktów zbożowych lub z małą ich ilością - faza wstępna 4b. Dieta niskoenergetyczna bez produktów zbożowych lub z małą ich ilością- faza stabilizująca 4c. Dieta niskoenergetyczna bez produktów zbożowych lub z małą ich ilością - faza stała Indywidualne dostosowanie diety Zasady diety niskoenergetycznej bez produktów zbożowych lub z małą ich ilością Wytyczne do planowania jadłospisów Przykłady jadłospisów • Faza wstępna - trzydniowy jadłospis • Wspomagający plan żywieniowy - faza wstępna i stabilizująca • Podstawowy plan żywieniowy - faza wstępna i wspomagająca • Zaawansowany plan żywieniowy - faza wstępna i stabilizująca • Wspomagający plan żywieniowy - faza stała • Podstawowy plan żywieniowy - faza stała • Zaawansowany plan żywieniowy - faza stała Czynniki wspomagające dietę niskoenergetyczną bez produktów zbożowych lub z małą ich ilością Psychologiczne podstawy odchudzania Myślenie wyszczuplające Psychologiczny program odchudzania według J. Beck CZĘŚĆ SZCZEGÓŁOWA Wybrane potrawy niskoenergetyczne • Ważniejsze zagadnienia z technologii sporządzania potraw • Obróbka wstępna • Obróbka termiczna • Podprawianie i wykańczanie potraw Przepisy • Napoje • Pieczywo • Zupy • Przekąski • Potrawy z mięsa • Potrawy z ryb. • Potrawy jarskie • Potrawy z warzyw Surówki Sałatki • Sosy i pasty • Desery Piśmiennictwo
Alfabetyczny spis potraw
|