Tytuł: | Dna moczanowa | | Autor: | Lucyna Pachocka, Mirosław Jarosz | | ISBN: | 978-83-200-4507-9 | | Ilość stron: | 124 | | Data wydania: | 11/2017 dodruk | | Format: | 14.5x20.5cm | | Wydawnictwo: | PZWL | |
| Cena: | 39.00zł | |
Dna jest zaliczana do chorób cywilizacyjnych, związanych z nieprawidłowym sposobem odżywiania, polegającym na nadmiernym spożyciu potraw tłustych, bogatych w białko, oraz kawy i alkoholu.
Jest to rodzaj zapalenia stawów, którego przyczyną jest nadmierne stężenie kwasu moczowego we krwi. Osoby chore powinny przestrzegać diety i stosować się do wskazówek lekarza, który może zlecić również leczenie farmakologiczne.
Autorzy dokładnie omawiają przyczyny choroby, opisują jej objawy, sposoby rozpoznania, rodzaje chorób współistniejących oraz metody zapobiegania i leczenia.
Książka zawiera praktyczne porady i zalecenia specjalistów z Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie. Mogą z niej korzystać zarówno pacjenci, jak i lekarze podstawowej opieki zdrowotnej.
Rozdziały:
Dna moczanowa - rys historyczny
Przyczyny i mechanizmy dny
Rodzaje dny
Czynniki ryzyka dny
Uwarunkowania genetyczne
Uwarunkowania chemiczne
Hiperlipidemia
Nadwaga
Alkoholizm
Objawy kliniczne dny
Choroby współistniejace
Otyłość
Choroby nerek wywołane zaburzeniami przemiany purynowej
· Nefropatia dnawa
· Ostra niezapalna niewydolność nerek
· Kamica nerkowa
Rozedma płuc
Miażdżyca i choroba wieńcowa
Wyprysk
Rozpoznanie dny
Zasady postępowania i żywienia w dnie moczanowej
Podstawy postępowania
Zalecenia dietetyczne
· Zawartość puryn w produktach spożywczych
Przykładowe jadłospisy
Dieta niskoenergetyczna - 1200 kcal
Dieta niskoenergetyczna - 1500 kcal
Dieta podstawowa około 1800-1900 kcal
· Sposób przyrządzania potraw
Leczenie farmakologiczne
|