Tytuł: | Domowe konserwowanie żywności | | Autor: | Janet Chadwick | | ISBN: | 978-83-7243-830-0 | | Ilość stron: | 216 | | Data wydania: | 2010 | | Format: | 16.5x23.5cm | | Wydawnictwo: | RM | |
| Cena: | 34.90zł | |
Wekowanie, zamrażanie, suszenie, robienie solanek i przechowywanie w piwnicy owoców, ziół i warzywCiesz się owocami i warzywami zachowującymi świeżość przez cały rok .
Nie musisz mieć wiele czasu i lat doświadczeń za sobą, aby bez trudu przygotowywać przetwory z owoców i warzyw wyhodowanych we własnym ogrodzie. Jasne i proste instrukcje dadzą Ci poczucie pewności siebie i wiedzę, w jaki sposób zamrażać, suszyć, wekować, przechowywać w piwnicy i w solankach wszystkie skarby, jakie oferuje nam natura.Zetrzyj i zamroź nadmiar cukinii - idealnie nada się do wielu potraw przez całą zimę. Kup na targu warzywnym skrzynkę pomidorów i zrób z nich pikantny sos pomidorowy. Zawekuj nadmiar fasolki szparagowej z własnego ogródka, by móc się cieszyć świeżymi warzywami przez cały rok, lub też mieć świetny podarunek. Rady i przepisy zawarte w tej książce pozwolą Ci odżywiać się przez cały rok zdrowymi lokalnymi produktami lub samodzielnie wyhodowanymi we własnym ogrodzie
Rozdziały:
Dobór odpowiedniego sprzętu Wskazówki, porady i inne złote myśli Podstawowe techniki konserwowania żywności Konserwowanie warzyw bakłażany, brokuły, buraki, cebula, czosnek i szalotki, dynia, fasola szparagowa, groch, grzyby, kabaczki, kapusta, kukurydza, marchewka, mieszanki warzyw do zup i purée, ogórki, papryka, pomidory, sałata, szparagi, zieleniny, ziemniaki Przetwory z owoców ananasy, czarna borówka, gruszki, jabłka, maliny, morele, nektarynki i brzoskwinie, rabarbar, śliwki, truskawki, winogrona, wiśnie i czereśnie, żurawina Przechowywanie ziół anyż, bazylia, estragon, fenkuł włoski, koper ogrodowy, majeranek, mięta, oregano, pietruszka, rozmaryn, szczypiorek, szałwia, trybula, tymianek Marynaty, zalewy, kapusta kwaszona i sosy Dżemy, galaretki, konfitury i marmolady Typowe problemy Przepisy na szybkie dania w porze zbiorów Indeks przepisów na marynaty, zalewy, kapustę kiszoną oraz sosy Indeks przepisów na dżemy, galaretki, konfitury i marmolady
|