Tytuł: | Dziczyzna i inne dary lasu | | Autor: | Gottfried Vauk Lutz Behrendt Jens Stumpf | | ISBN: | 978-83-7073-825-9 | | Ilość stron: | 160 | | Data wydania: | 2010 | | Format: | 17.0x24.6cm | | Wydawnictwo: | Multico | |
| Cena: | 35.00zł | |
Dziczyzna słusznie uchodzi za kulinarny przysmak. Dobrze przyrządzony comber sarni, golonka z dzika czy dzika kaczka faszerowana są doskonałe – kruche, delikatne, aromatyczne. Przygotowanie potraw z dziczyzny nie jest trudne, ale wymaga znajomości tajników sztuki kulinarnej, dlatego dobrze skorzystać z rad i wskazówek doświadczonych mistrzów kuchni, znawców dziczyzny. W tej książce znajdziesz nie tylko 60 niezawodnych przepisów – opisanych krok po kroku – ale również propozycje, jak skomponować ucztę z dziczyzny i grzybów leśnych. Dowiesz się, jakie dodatki najlepiej pasują do dań ze zwierzyny płowej i czarnej, czym należy uzupełnić menu, by smakowało wybornie i jaki deser z leśnych owoców podać na zakończenie biesiadowania.
Masz ochotę na wykwitną dziczyznę? Wypróbuj sprawdzone przepisy i odkryj niecodzienne rozkosze podniebienia. Na co dzień i od święta.
Rozdziały:
Las nie składa się z samych drzew
Pożyteczne gatunki dzikich zwierząt żyjące w lesie
Jadalne owoce z lasów i wrzosowisk
Jadalne grzyby z lasów i wrzosowisk
Las – pierwotna ojczyzna pszczół
Zakup, wykorzystanie i zbyt dziczyzny
Wykorzystanie dziczyzny i dzikich owoców w kuchni
PRZEPISY
Przystawki
Pieczona polędwica z daniela
Pieczona wątroba z jelenia
Pudding z sarniej wątroby
Polędwica z sarny w cieście strudlowym
Leśne grzyby w galarecie
Dziki królik w galarecie
Zupy
Wyszukana zupa z jelenia
Zupa z endywii
Zupa z owoców dzikiej róży
Wyborny rosół z grzywaczy
Potrawka z ziemniaków i borowików
Czysty bulion z dziczyzny
Zupa dyniowa
Esencjonalna zupa kurkowa z szynkowymi roladkami
Zupa z czerwonej kapusty
Piankowa zupa ze świeżych borowików
Śmietanowa zupa z dziczyzny
Dania główne
Ragoût z daniela
Comber z daniela gotowany w sianie
Marynowany dziki królik
Pieczony comber z warchlaka
Dzika kaczka faszerowana
Duszony dziki królik
Duszona golonka z dzika
Duszona łopatka z dzika
Głowizna z dzika
Polędwica z sarny
Glazurowany comber z daniela
Glazurowane udka zajęcze z jałowcem
Medaliony z cielaka jelenia
Ragoût z jelenia
Udziec sarni
Ragoût z sarny
Comber sarni
Zrazy zawijane z jelenia
Rolada z kiszonej kapusty z polędwicą z dzika
Dzika kaczka w sosie pomarańczowym
Dziki królik duszony z grzybami
Kotlety schabowe z dzika
Potrawka z dzika
Grzywacz z kurkami
Potrawy słodkie
Naleśniki z czarnymi jagodami
Krem jagodowo-twarożkowy
Krem jeżynowy
Gryczane naleśniki z leśnymi owocami
Gryczane naleśniki z musem jarzębinowym
Krem faszerowany z kwaśnej śmietany
Parfait z wiciokrzewu
Kompot z owoców dzikiej róży
Ciasteczka z dzikiego bzu
Krem makowy z leśnymi owocami
Czerwony kisiel owocowy
Krem szczawiowo-orzechowy
Lody szparagowe
Sałatka ze szparagów
Kisiel z leśnych owoców
Suflet orzechowy
Herbata z kwiatów wrzosu z miodem wrzosowym
Ciasto z czarnymi jagodami
Parfait z miodu wrzosowego
Tort gryczany z nadzieniem borówkowym
Piaskowe ciasteczka
|