Tytuł: | Filozofia smaku Kulinarna podróż po Grecji | | Autor: | Teo Vafidis | | ISBN: | 978-83-7945-750-2 | | Ilość stron: | 248 | | Data wydania: | 05/2017 | | Oprawa: | Twarda | | Format: | 17.6x25.5 | | Wydawnictwo: | Edipresse Polska | |
| Cena: | 49.90zł | |
Teo Vafidis – z pochodzenia Grek, z zawodu szef kuchni i ekspert kulinarny, z pasji ambasador kultury i kuchni greckiej w Polsce, osobowość telewizyjna. Często gości w naszych domach za pośrednictwem programów, takich, jak Kawa czy herbata, Pytanie na śniadanie. Jest także pomysłodawcą i gospodarzem programów podróżniczo-kulinarnych NIEnaŻARTY, Teo-ria smaku Teo Vafidisa oraz Filozofia smaku Teo Vafidisa, które są realizowane w różnych zakątkach świata.
W książce przedstawia swoje ulubione przepisy kuchni greckiej, które każdy może przygotować w domu. Opowiada o smakach dzieciństwa, potrawach i miejscach dla niego ważnych, tradycji i regionalnych produktach. Bezdyskusyjnie Polacy kochają Greków, ich sposób bycia, temperament, ale przede wszystkim ich kuchnię.
Cieszę się, że najsłynniejszy Grek w Polsce, a przede wszystkim doskonały szef Teo Vafidis przyczyni się do tego, byśmy częściej sięgali po tzatziki, dolmadiaki, czy moją ulubioną chałwę z pistacjami. Książka z greckimi przepisami na pewno jest brakującą pozycją wśród kulinarnych periodyków nie tylko w księgarniach... lecz także na mojej półce. Polecam Robert Sowa
|