Księgarnia naukowo-techniczna styczna.pl

Księgarnia naukowo-techniczna
styczna.pl

 


Zaawansowane wyszukiwanie
  Strona Główna » Sklep » Fotografia » Moje Konto  |  Zawartość Koszyka  |  Do Kasy   
 Wybierz kategorię
Albumy
Architektura
Beletrystyka
Biochemia
Biologia
Biznes
Budownictwo
Chemia
Design DTP
E-biznes
Ekologia i środowisko
Ekonometria
Ekonomia Finanse
Elektronika
Elektrotechnika
Encyklopedie
Energetyka
Fizyka
Fotografia
Geografia
Historia
Informatyka
Maszynoznawstwo
Matematyka
Medycyna
Motoryzacja
Polityka
Popularnonaukowe
Poradniki
Prawo
Sport
Sztuka
Słowniki
Technika
Telekomunikacja
Turystyka
Zarządzanie jakością

Zobacz pełny katalog »
Fotografia kulinarna. Od zdjęcia do arcydzieła. Wydanie II 59.00zł 44.25zł
Fotografia kulinarna. Od zdjęcia do arcydzieła. Wydanie II

Tytuł: Fotografia kulinarna. Od zdjęcia do arcydzieła. Wydanie II
Autor: Nicole S. Young
ISBN: 978-83-283-2490-9
Ilość stron: 272
Data wydania: 11/2016
Format: 23.0x19.7
Wydawnictwo: HELION

Cena: 59.00zł 44.25zł


Niemal każdy z nas fotografuje potrawy. Niezależnie od tego, czy uwieczniamy piękny tort z białego marcepanu, czy prowadzimy bloga kulinarnego, czy po prostu przesyłamy fotkę na Facebooka, chcemy wykonać piękne zdjęcie, które w pełni odda charakter i smak potrawy. Nierzadko usiłujemy przy tym nadać fotografii własny, indywidualny styl, tak aby przykuła uwagę widza. Jednym zdaniem, fotografia potrawy ma wyglądać pięknie i nasuwać myśli o jej pysznym smaku!

Niniejsza książka jest drugim, zaktualizowanym wydaniem bestsellerowego poradnika tworzenia doskonałych zdjęć kulinarnych. Autorka niezwykle ciekawie i przystępnie przedstawia najważniejsze podstawy fotografii, prezentuje tajniki stylizacji i dekoracji potraw, a także wprowadza do metod korekcji zdjęć w programie Adobe Lightroom. Sporo miejsca poświęcono publikowaniu własnych prac, przygotowaniu profesjonalnego portfolio i budowaniu swojej pozycji jako twórcy pięknych zdjęć.

Najważniejsze zagadnienia:
  • podstawy fotografii — sprzęt, jego rodzaje i najważniejsze ustawienia,
  • oświetlenie kadru,
  • tajniki kompozycji, kadrowania i świadome korzystanie z perspektywy,
  • edycja zdjęć w Adobe Lightroomie,
  • stylizacja potraw na potrzeby fotografii kulinarnej, rekwizyty i dekoracja,
  • studia przypadków.

Spraw, aby dzieła sztuki kulinarnej wyglądały jeszcze pyszniej!

Rozdziały:

WSTĘP (X)

ROZDZIAŁ 1. PODSTAWY FOTOGRAFII KULINARNEJ. Narzędzia i techniki w cyfrowej fotografii kulinarnej (3)

  • Omawiamy zdjęcie (4)
  • Omawiamy zdjęcie (6)
  • Aparaty cyfrowe (8)
    • Ograniczenia aparatów kompaktowych (8)
    • Lustrzanki i bezlusterkowce (11)
    • Matryce: pełnoklatkowe czy mniejsze? (12)
    • Jaki aparat powinienem kupić? (14)
  • Obiektywy i ogniskowe (15)
    • Szeroki kąt (15)
    • Obiektywy standardowe (16)
    • Teleobiektywy (17)
    • Obiektywy makro (17)
  • Statywy i akcesoria (21)
    • Statywy (21)
    • Głowice statywów (21)
    • Wężyki spustowe (22)
  • Praca z plikami cyfrowymi (23)
    • RAW kontra JPEG (23)
    • Balans bieli (24)
  • Trzy składowe ekspozycji: przysłona, czas otwarcia migawki i czułość ISO (26)
    • Przysłona (27)
    • Czas otwarcia migawki (27)
    • Czułość ISO (30)
    • Obliczanie ogólnych wartości ekspozycji (32)
  • Rozdział 1. Wyzwania (35)

ROZDZIAŁ 2. OŚWIETLENIE. Techniki i sprzęt oświetleniowy w fotografii kulinarnej (37)

  • Omawiamy zdjęcie (38)
  • Omawiamy zdjęcie (40)
  • Rodzaje światła (42)
    • Światło naturalne (42)
    • Światło sztuczne (42)
  • Akcesoria do modelowania światła (46)
    • Blendy (46)
    • Dyfuzory (47)
  • Charakter światła (48)
    • Barwa (49)
    • Intensywność (50)
    • Odległość (50)
  • Kierunek padania światła (51)
    • Oświetlenie z tyłu (51)
    • Oświetlenie z boku (53)
    • Oświetlenie z przodu (56)
  • Rozdział 2. Wyzwania (59)

ROZDZIAŁ 3. STYLIZACJA I REKWIZYTY. Sztuka prezentacji potraw (61)

  • Omawiamy zdjęcie (62)
  • Omawiamy zdjęcie (64)
  • Rozważania nad stylizacją (66)
    • Korzystanie z usług stylisty (66)
    • Kwestia etyki (66)
    • Potrawy stylizowane a prawdziwe (67)
  • W trosce o jakość (69)
    • Używanie świeżych składników (69)
    • Przemyślane zakupy (69)
  • Podstawy stylizacji potraw (71)
    • Gadżety i narzędzia (71)
    • Korzystanie z zamienników (72)
    • Utrzymanie stanowiska pracy w czystości (74)
    • Stylizowanie z perspektywy aparatu (74)
    • Podążaj za instynktem (74)
  • Wskazówki i sztuczki (76)
    • Zwiększanie objętości (76)
    • Dekorowanie potraw (79)
    • Odrobina bałaganu nie zawadzi (80)
    • Lód prawdziwy a sztuczny (80)
    • Dodawanie ruchu (82)
  • Stylizacja z użyciem rekwizytów (84)
    • Prostota i właściwy dobór rekwizytów (85)
    • Naczynia i akcesoria (86)
    • Tkaniny i faktury (89)
  • Rozdział 3. Wyzwania (93)

Rozdział 4. KADROWANIE I KOMPOZYCJA. Twórz lepsze zdjęcia dzięki starannie dobranej kompozycji (95)

  • Omawiamy zdjęcie (96)
  • Omawiamy zdjęcie (98)
  • W poszukiwaniu harmonii (100)
    • Zasada trójpodziału (100)
    • Tło i pierwszy plan (101)
    • Trójkąty i trójki (102)
  • Perspektywa i kadrowanie (104)
    • Pionowo i poziomo (104)
    • Pod kątem z góry (106)
    • Z boku (108)
    • Z góry (108)
  • Ogniskowa, kompresja perspektywy i głębia ostrości (110)
    • Co to jest kompresja perspektywy? (110)
    • Dlaczego ogniskowa ma znaczenie? (110)
  • Ostrość (112)
    • Szukanie najlepszego miejsca do ustawienia ostrości (113)
    • Ostrzenie - sztuczki i wskazówki (115)
  • Kształty, linie i kolory (115)
    • Kształty (115)
    • Linie i rogi (115)
    • Kolory (117)
  • Rozdział 4. Wyzwania (119)

ROZDZIAŁ 5. DAJ SIĘ POZNAĆ. Zabieganie o sukces w internecie (121)

  • Omawiamy zdjęcie (122)
  • Omawiamy zdjęcie (124)
  • Strona WWW to Twój dom w internecie (126)
    • Zakładanie strony internetowej i bloga (126)
    • Przygotowywanie portfolio (128)
  • Udostępnianie prac i budowanie sieci kontaktów (129)
    • Daj się poznać przez media społecznościowe (130)
    • Twórz listę mailingową (131)
    • Uczestnictwo w konferencjach (133)
  • Ochrona cyfrowych treści (134)
    • Rejestrowanie praw autorskich (134)
    • Umieszczanie znaków wodnych na zdjęciach (136)
    • Ochrona bloga (141)
    • Dobre rady (144)
  • Rozdział 5. Wyzwania (145)

ROZDZIAŁ 6. EDYCJA ZDJĘĆ W PROGRAMIE ADOBE LIGHTROOM. Wydobywanie ze zdjęć tego, co najlepsze (147)

  • Omawiamy program Adobe Lightroom (148)
    • Przestrzeń robocza modułu Library (biblioteka) (148)
  • Omawiamy program Adobe Lightroom (150)
    • Przestrzeń robocza modułu Develop (przetwarzanie) (150)
  • Pierwsze kroki (152)
    • Kalibrowanie monitora (152)
    • Programy do edycji zdjęć (153)
    • Obsługa programu Adobe Lightroom (153)
  • Moduł Library (biblioteka) (154)
    • Tworzenie katalogu (154)
    • Importowanie plików (154)
    • Wskazówki organizacyjne (162)
    • Wybieranie najbardziej udanych zdjęć (165)
  • Moduł Develop (przetwarzanie) (171)
    • Kadrowanie i klonowanie (171)
    • Podstawowe poprawki (173)
    • Zastosowanie ustawień predefiniowanych (183)
  • Eksportowanie plików (186)
    • Przygotowanie do eksportowania (186)
    • Okno eksportowania plików (187)
    • Posługiwanie się ustawieniami eksportowania (191)
  • Rozdział 6. Wyzwania (193)

ROZDZIAŁ 7. ZA KULISAMI. Fotografia kulinarna od A do Z (195)

  • Omawiamy zdjęcie (196)
  • Omawiamy zdjęcie (198)
  • Przekąski (201)
    • Rekwizyty i stylizacja (204)
    • Oświetlenie (207)
    • Obróbka (209)
  • Zielone smoothie z mango (215)
    • Rekwizyty i stylizacja (215)
    • Oświetlenie (218)
    • Obróbka (221)
  • Sałatka z grejpfruta (227)
    • Rekwizyty i stylizacja (227)
    • Oświetlenie (232)
    • Obróbka (234)
  • Khao soi (241)
    • Rekwizyty i stylizacja (242)
    • Oświetlenie (246)
    • Obróbka (248)

PODSUMOWANIE (253)

SKOROWIDZ (254)


Najniższa cena z 30 dni przed obniżką 44,25zł

Tytuł książki: "Fotografia kulinarna. Od zdjęcia do arcydzieła. Wydanie II"
Autor: Nicole S. Young
Wydawnictwo: HELION
Cena: 59.00zł 44.25zł
Klienci, którzy kupili tę książkę, kupili także
Ustawa o ubezpieczeniach obowiązkowych Ubezpieczeniowym Funduszu Gwarancyjnym i Polskim Biurze Ubezpieczycieli Komunikacyjnych
Ustawa o ubezpieczeniach obowiązkowych Ubezpieczeniowym Funduszu Gwarancyjnym i Polskim Biurze Ubezpieczycieli Komunikacyjnych
Jaromir Miaskowski Krzysztof Niezgoda Piotr Skawiński
C.H. Beck
Cuda Grecji
Cuda Grecji
Wiesława Rusin
Troy
Zespoły po polsku Jak firmy działające na polskim rynku podnoszą swoją efektywność dzięki pracy zespołowej
Zespoły po polsku Jak firmy działające na polskim rynku podnoszą swoją efektywność dzięki pracy zespołowej
Henryk Puszcz, Łukasz Dąbrowski, Michał Zaborek
Onepress
Nauka Ekstra Tom 3 Źródła życia
Nauka Ekstra Tom 3 Źródła życia
Praca zbiorowa
Agora
4 czerwca
4 czerwca
Joanna Szczepkowska
ZNAK
Polska i Skandynawia za pierwszych Piastów
Polska i Skandynawia za pierwszych Piastów
Koczy Leon
Napoleon V
 Koszyk
1 x 70 cudów Chin
1 x Controlling Teoria zastosowania
1 x Bliski Wschód między konfliktem a stabilizacją
1 x Dlaczego Twój makler wolałby żebyś TEGO nie wiedział
1 x Globalne oślepienie
1 x Bitcoin Płatnicze i inwestycyjne zastosowania kryptowaluty
1 x Płonąca namiętność. Życiowi bohaterowie
1 x Bezdroża sprawiedliwości Rozważania o liberalnych teoriach sprawiedliwości ponadnarodowej
1 x Ilustrowany podręcznik kierowcy kategorii B 2010
1 x Globalizacja i integracja regionalna a wzrost gospodarczy
1 x Encyklopedia muzyczna PWM Tom 12 W-Ż Część biograficzna
1 x Znaczenie miejsca arbitrażu w erze globalizacji postępowania arbitrażowego
1 x Co jak dlaczego Tajemnice ludzkości w pytaniach i odpowiedziach
1 x Decyzje finansowe firmy Metody analizy
1 x Dictionary of Insurance Terms Angielsko-polski i polsko-angielski słownik terminologii ubezpieczeniowej
1 x Boks na ptaku, czyli każdy szczyt ma swój Czubaszek i Karolak
1 x Elektryczne zespoły trakcyjne Budowa, działanie, zasady utrzymania i obsługi
1 x Atlas roślin
1 x Budownictwo drzewne i wyroby z drewna
1 x Budownictwo ogólne tom 3 Elementy budynków podstawy projektowania
1 x Blog jako nowa forma komunikowania politycznego
1 x Controlling jako narzędzie usprawniające funkcjonowanie spółki PKP Polskie Linie Kolejowe S.A.
1 x Gra giełdowa Jak rozsądnie inwestować w pozbawionym rozsądku świecie
1 x Crowdfunding w Polsce
1 x Badania stanowiskowe i diagnostyka
1 x Elektrotechnika i elektronika w pojazdach samochodowych
1 x Boska Ziemia
1 x Diagnozowanie podzespołów i zespołów pojazdów samochodowych
1 x Czym jest sztuka
1 x Making Faces
1 x Aspekty polityczno-społeczne, ekonomiczne i prawne przyszłości Unii Europejskiej
1 x Cuda Polski Najpiękniejsze budynki i budowle
1 x 1000 pytań Ekonomia finanse zarządzanie
1 x Elementy rachunkowości część 2 podręcznik
1 x Encyklopedia Cały ten tenis
1 x Dokumentacja zasad (polityki) rachunkowości Wzorce zarządzeń wewnętrznych wg ustawy o rachunkowości i MSSF
1 x Aktywność dyplomacji USA wobec państw członkowskich Unii Europejskiej w latach 2009-2013
1 x Carl Schmitt i Leo Strauss Krytyka pozytywizmu prawniczego w niemieckiej myśli politycznej
1 x Gaudi Geniusz z Barcelony
1 x Abolicja podatkowa Komentarz
1 x Biogaz rolniczy odnawialne źródło energii Teoria i praktyczne zastosowanie
1 x Atlas historyczny Soboru Watykańskiego II
1 x Biologiczne podstawy ochrony przyrody
1 x 12 miesięcy w sztuce
1 x Kaligrafia
1 x Biuletyn Europejski 2009-2010 Znaczenie polityki energetycznej w procesie integracji europejskiej
1 x Dwory i pałace wiejskie w Wielkopolsce
1 x Krajowe Standardy Rachunkowości
1 x Gospodarka Polski 1990-2017 Kręte ścieżki rozwoju
1 x Bezpieczeństwo ekonomiczne obrotu gospodarczego
1 x Hale z poligonalnym chórem zintegrowanym w architekturze gotyckiej na terenie Polski
1 x Ewolucyjne uwarunkowania pieniądza cyfrowego
1 x Inkunabuły zawierające treści geograficzne w zbiorach polskich
1 x Antynomie i paradoksy współczesnej demokracji
1 x Emisja akcji i obligacji jako sposób na dokapitalizowanie spółki
1 x Prawo telekomunikacyjne Komentarz
1 x Bruno Schulz
1 x Jednolity plik kontrolny dla podatkowej księgi przychodów i rozchodów (JPK_PKPIR) wskazówki dla księgowych
3,797.98zł
Wydawnictwo
Tu można zobaczyć wszystkie książki z wydawnictwa:

Wydawnictwo Helion
 Kategoria:
 Geografia
Abc maturzysty Geografia repetytorium Poziom podstawowy i rozszerzony

Abc maturzysty Geografia repetytorium Poziom podstawowy i rozszerzony

27.90zł
23.72zł
Informacje
Regulamin sklepu.
Koszty wysyłki.
Polityka prywatności.
Jak kupować?
Napisz do Nas.
 Wydawnictwa
 Polecamy
OpenGL Księga eksperta Wydanie V Richard S. Wright, Jr., Nicholas Haemel, Graham Sellers, Benjamin Lipc HELION
Anatomia zwierząt Tom 2 Narządy wewnętrzne i układ krążenia Wydanie 3 Kazimierz Krysiak, Krzysztof Świeżyński PWN
Słownik naukowo-techniczny angielsko-polski Wydanie XIII Red. M.Berger, T.Jaworska, A.Baranowska, M.Barańska WNT
3ds Max 2012 Biblia Kelly L. Murdock HELION
Chemia organiczna Część I-IV Komplet J. Clayden, N. Greeves, S. Warren, P. Wothers WNT
Miejscowa wentylacja wywiewna Poradnik Optymalizacja parametrów powietrza w pomieszczeniach pracy Maciej Gliński DW Medium
Akademia sieci CISCO CCNA Exploration Semestr 1 - 4 Praca zbiorowa PWN
Linux w systemach embedded Marcin Bis BTC
Przystępny kurs statystyki z zastosowaniem STATISTICA PL na przykładach z medycyny KOMPLET Tom 1 Tom 2 Tom 3 Andrzej Stanisz StatSoft