Księgarnia naukowo-techniczna styczna.pl

Księgarnia naukowo-techniczna
styczna.pl

 


Zaawansowane wyszukiwanie
  Strona Główna » Sklep » Fotografia » Moje Konto  |  Zawartość Koszyka  |  Do Kasy   
 Wybierz kategorię
Albumy
Architektura
Beletrystyka
Biochemia
Biologia
Biznes
Budownictwo
Chemia
Design DTP
E-biznes
Ekologia i środowisko
Ekonometria
Ekonomia Finanse
Elektronika
Elektrotechnika
Encyklopedie
Energetyka
Fizyka
Fotografia
Geografia
Historia
Informatyka
Maszynoznawstwo
Matematyka
Medycyna
Motoryzacja
Polityka
Popularnonaukowe
Poradniki
Prawo
Słowniki
Sport
Sztuka
Technika
Telekomunikacja
Turystyka
Zarządzanie jakością

Zobacz pełny katalog »
Fotografia kulinarna. Od zdjęcia do arcydzieła. Wydanie II 59.00zł 44.25zł
Fotografia kulinarna. Od zdjęcia do arcydzieła. Wydanie II

Tytuł: Fotografia kulinarna. Od zdjęcia do arcydzieła. Wydanie II
Autor: Nicole S. Young
ISBN: 978-83-283-2490-9
Ilość stron: 272
Data wydania: 11/2016
Format: 23.0x19.7
Wydawnictwo: HELION

Cena: 59.00zł 44.25zł


Niemal każdy z nas fotografuje potrawy. Niezależnie od tego, czy uwieczniamy piękny tort z białego marcepanu, czy prowadzimy bloga kulinarnego, czy po prostu przesyłamy fotkę na Facebooka, chcemy wykonać piękne zdjęcie, które w pełni odda charakter i smak potrawy. Nierzadko usiłujemy przy tym nadać fotografii własny, indywidualny styl, tak aby przykuła uwagę widza. Jednym zdaniem, fotografia potrawy ma wyglądać pięknie i nasuwać myśli o jej pysznym smaku!

Niniejsza książka jest drugim, zaktualizowanym wydaniem bestsellerowego poradnika tworzenia doskonałych zdjęć kulinarnych. Autorka niezwykle ciekawie i przystępnie przedstawia najważniejsze podstawy fotografii, prezentuje tajniki stylizacji i dekoracji potraw, a także wprowadza do metod korekcji zdjęć w programie Adobe Lightroom. Sporo miejsca poświęcono publikowaniu własnych prac, przygotowaniu profesjonalnego portfolio i budowaniu swojej pozycji jako twórcy pięknych zdjęć.

Najważniejsze zagadnienia:
  • podstawy fotografii — sprzęt, jego rodzaje i najważniejsze ustawienia,
  • oświetlenie kadru,
  • tajniki kompozycji, kadrowania i świadome korzystanie z perspektywy,
  • edycja zdjęć w Adobe Lightroomie,
  • stylizacja potraw na potrzeby fotografii kulinarnej, rekwizyty i dekoracja,
  • studia przypadków.

Spraw, aby dzieła sztuki kulinarnej wyglądały jeszcze pyszniej!

Rozdziały:

WSTĘP (X)

ROZDZIAŁ 1. PODSTAWY FOTOGRAFII KULINARNEJ. Narzędzia i techniki w cyfrowej fotografii kulinarnej (3)

  • Omawiamy zdjęcie (4)
  • Omawiamy zdjęcie (6)
  • Aparaty cyfrowe (8)
    • Ograniczenia aparatów kompaktowych (8)
    • Lustrzanki i bezlusterkowce (11)
    • Matryce: pełnoklatkowe czy mniejsze? (12)
    • Jaki aparat powinienem kupić? (14)
  • Obiektywy i ogniskowe (15)
    • Szeroki kąt (15)
    • Obiektywy standardowe (16)
    • Teleobiektywy (17)
    • Obiektywy makro (17)
  • Statywy i akcesoria (21)
    • Statywy (21)
    • Głowice statywów (21)
    • Wężyki spustowe (22)
  • Praca z plikami cyfrowymi (23)
    • RAW kontra JPEG (23)
    • Balans bieli (24)
  • Trzy składowe ekspozycji: przysłona, czas otwarcia migawki i czułość ISO (26)
    • Przysłona (27)
    • Czas otwarcia migawki (27)
    • Czułość ISO (30)
    • Obliczanie ogólnych wartości ekspozycji (32)
  • Rozdział 1. Wyzwania (35)

ROZDZIAŁ 2. OŚWIETLENIE. Techniki i sprzęt oświetleniowy w fotografii kulinarnej (37)

  • Omawiamy zdjęcie (38)
  • Omawiamy zdjęcie (40)
  • Rodzaje światła (42)
    • Światło naturalne (42)
    • Światło sztuczne (42)
  • Akcesoria do modelowania światła (46)
    • Blendy (46)
    • Dyfuzory (47)
  • Charakter światła (48)
    • Barwa (49)
    • Intensywność (50)
    • Odległość (50)
  • Kierunek padania światła (51)
    • Oświetlenie z tyłu (51)
    • Oświetlenie z boku (53)
    • Oświetlenie z przodu (56)
  • Rozdział 2. Wyzwania (59)

ROZDZIAŁ 3. STYLIZACJA I REKWIZYTY. Sztuka prezentacji potraw (61)

  • Omawiamy zdjęcie (62)
  • Omawiamy zdjęcie (64)
  • Rozważania nad stylizacją (66)
    • Korzystanie z usług stylisty (66)
    • Kwestia etyki (66)
    • Potrawy stylizowane a prawdziwe (67)
  • W trosce o jakość (69)
    • Używanie świeżych składników (69)
    • Przemyślane zakupy (69)
  • Podstawy stylizacji potraw (71)
    • Gadżety i narzędzia (71)
    • Korzystanie z zamienników (72)
    • Utrzymanie stanowiska pracy w czystości (74)
    • Stylizowanie z perspektywy aparatu (74)
    • Podążaj za instynktem (74)
  • Wskazówki i sztuczki (76)
    • Zwiększanie objętości (76)
    • Dekorowanie potraw (79)
    • Odrobina bałaganu nie zawadzi (80)
    • Lód prawdziwy a sztuczny (80)
    • Dodawanie ruchu (82)
  • Stylizacja z użyciem rekwizytów (84)
    • Prostota i właściwy dobór rekwizytów (85)
    • Naczynia i akcesoria (86)
    • Tkaniny i faktury (89)
  • Rozdział 3. Wyzwania (93)

Rozdział 4. KADROWANIE I KOMPOZYCJA. Twórz lepsze zdjęcia dzięki starannie dobranej kompozycji (95)

  • Omawiamy zdjęcie (96)
  • Omawiamy zdjęcie (98)
  • W poszukiwaniu harmonii (100)
    • Zasada trójpodziału (100)
    • Tło i pierwszy plan (101)
    • Trójkąty i trójki (102)
  • Perspektywa i kadrowanie (104)
    • Pionowo i poziomo (104)
    • Pod kątem z góry (106)
    • Z boku (108)
    • Z góry (108)
  • Ogniskowa, kompresja perspektywy i głębia ostrości (110)
    • Co to jest kompresja perspektywy? (110)
    • Dlaczego ogniskowa ma znaczenie? (110)
  • Ostrość (112)
    • Szukanie najlepszego miejsca do ustawienia ostrości (113)
    • Ostrzenie - sztuczki i wskazówki (115)
  • Kształty, linie i kolory (115)
    • Kształty (115)
    • Linie i rogi (115)
    • Kolory (117)
  • Rozdział 4. Wyzwania (119)

ROZDZIAŁ 5. DAJ SIĘ POZNAĆ. Zabieganie o sukces w internecie (121)

  • Omawiamy zdjęcie (122)
  • Omawiamy zdjęcie (124)
  • Strona WWW to Twój dom w internecie (126)
    • Zakładanie strony internetowej i bloga (126)
    • Przygotowywanie portfolio (128)
  • Udostępnianie prac i budowanie sieci kontaktów (129)
    • Daj się poznać przez media społecznościowe (130)
    • Twórz listę mailingową (131)
    • Uczestnictwo w konferencjach (133)
  • Ochrona cyfrowych treści (134)
    • Rejestrowanie praw autorskich (134)
    • Umieszczanie znaków wodnych na zdjęciach (136)
    • Ochrona bloga (141)
    • Dobre rady (144)
  • Rozdział 5. Wyzwania (145)

ROZDZIAŁ 6. EDYCJA ZDJĘĆ W PROGRAMIE ADOBE LIGHTROOM. Wydobywanie ze zdjęć tego, co najlepsze (147)

  • Omawiamy program Adobe Lightroom (148)
    • Przestrzeń robocza modułu Library (biblioteka) (148)
  • Omawiamy program Adobe Lightroom (150)
    • Przestrzeń robocza modułu Develop (przetwarzanie) (150)
  • Pierwsze kroki (152)
    • Kalibrowanie monitora (152)
    • Programy do edycji zdjęć (153)
    • Obsługa programu Adobe Lightroom (153)
  • Moduł Library (biblioteka) (154)
    • Tworzenie katalogu (154)
    • Importowanie plików (154)
    • Wskazówki organizacyjne (162)
    • Wybieranie najbardziej udanych zdjęć (165)
  • Moduł Develop (przetwarzanie) (171)
    • Kadrowanie i klonowanie (171)
    • Podstawowe poprawki (173)
    • Zastosowanie ustawień predefiniowanych (183)
  • Eksportowanie plików (186)
    • Przygotowanie do eksportowania (186)
    • Okno eksportowania plików (187)
    • Posługiwanie się ustawieniami eksportowania (191)
  • Rozdział 6. Wyzwania (193)

ROZDZIAŁ 7. ZA KULISAMI. Fotografia kulinarna od A do Z (195)

  • Omawiamy zdjęcie (196)
  • Omawiamy zdjęcie (198)
  • Przekąski (201)
    • Rekwizyty i stylizacja (204)
    • Oświetlenie (207)
    • Obróbka (209)
  • Zielone smoothie z mango (215)
    • Rekwizyty i stylizacja (215)
    • Oświetlenie (218)
    • Obróbka (221)
  • Sałatka z grejpfruta (227)
    • Rekwizyty i stylizacja (227)
    • Oświetlenie (232)
    • Obróbka (234)
  • Khao soi (241)
    • Rekwizyty i stylizacja (242)
    • Oświetlenie (246)
    • Obróbka (248)

PODSUMOWANIE (253)

SKOROWIDZ (254)

Tytuł książki: "Fotografia kulinarna. Od zdjęcia do arcydzieła. Wydanie II"
Autor: Nicole S. Young
Wydawnictwo: HELION
Cena: 59.00zł 44.25zł
Klienci, którzy kupili tę książkę, kupili także
Mistrz egzaminów Testy B z komentarzem
Mistrz egzaminów Testy B z komentarzem
praca zbiorowa
Liwona
Postępowanie w sprawach gospodarczych
Postępowanie w sprawach gospodarczych
Artur Żuk
Wolters Kluwer
Profesjonalni trenerzy czyli jak planować i osiągać długotrwałe rezultaty
Profesjonalni trenerzy czyli jak planować i osiągać długotrwałe rezultaty
Wojciech F. Szymczak, Tomasz Wański
GWP
Myślenie polityczne
Myślenie polityczne
Glenn Tinder
PWN
Słownik sportowy niemiecko-polski
Słownik sportowy niemiecko-polski
Mirosław Ilski
PWN
Bliscy nieznajomi Górnośląskie pogranicze w polskiej i niemieckiej prozie współczesnej
Bliscy nieznajomi Górnośląskie pogranicze w polskiej i niemieckiej prozie współczesnej
Kornelia Ćwiklak
Universitas
 Koszyk
0 przedmiotów
Wydawnictwo
Tu można zobaczyć wszystkie książki z wydawnictwa:

Wydawnictwo Helion
 Kategoria:
 Chemia
Chemia bez stresu czyli co ma wspólnego ser szwajcarski z metalami

Chemia bez stresu czyli co ma wspólnego ser szwajcarski z metalami

22.00zł
18.70zł
Informacje
Regulamin sklepu.
Koszty wysyłki.
Polityka prywatności.
Jak kupować?
Napisz do Nas.
 Wydawnictwa
 Polecamy
Słownik naukowo-techniczny angielsko-polski Wydanie XII Red. M.Berger, T.Jaworska, A.Baranowska, M.Barańska WNT
MERITUM Podatki 2018 Aleksander Kaźmierski Wolters Kluwer
Akademia sieci CISCO CCNA Exploration Semestr 1 - 4 Praca zbiorowa PWN
Anatomia człowieka Tom 1-5 Komplet Adam Bochenek, Michał Reicher PZWL
Miejscowa wentylacja wywiewna Poradnik Optymalizacja parametrów powietrza w pomieszczeniach pracy Maciej Gliński DW Medium
Encyklopedia zdrowia Tom 1-2 Wydanie 9 Witold S. Gumułka, Wojciech Rewerski PWN
Animacja komputerowa Algorytmy i techniki Rick Parent PWN
Linux w systemach embedded Marcin Bis BTC
Anatomia zwierząt Tom 2 Narządy wewnętrzne i układ krążenia Wydanie 3 Kazimierz Krysiak, Krzysztof Świeżyński PWN