Tytuł: | Higiena Podręcznik dla studentów pielęgniarstwa | | Autor: | Jan Kazimierz Karczewski | | ISBN: | 978-83-88063-89-8 | | Ilość stron: | 762 | | Data wydania: | 2002 | | Format: | 16.0x24.0cm | | Wydawnictwo: | Czelej | |
| Cena: | 94.00zł | |
Każdy z nas powinien wiedzieć, jak ma postępować, aby zachować zdrowie; co mu zagraża, a co służy.
W działalności profilaktycznej, wychowaniu zdrowotnym i promocji zdrowia rola pielęgniarki jest szczególnie ważna. Obecnie często używa się terminologii „medycyna środowiskowa” czy też „medycyna zapobiegawcza”, jednakże nieco zapomniany termin „higiena” jest określeniem uniwersalnym, które dobrze oddaje sens i cel tej dyscypliny naukowej.
W publikacji szczególną uwagę zwrócono na te działy higieny, które są najbardziej związane z praktyką pielęgniarską, na jej aspekt praktyczny i zawodowy.
Rozdziały:
Rozdział 1. Wstęp
Rozdział 2. Pojęcie zdrowia
Rozdział 3. Czynniki decydujące o zdrowiu człowieka
Rozdział 4. Naturalne środowisko człowieka
Rozdział 5. Rozwój fizyczny i psychiczny człowieka I. Wprowadzenie II. Higiena wieku rozwojowego III. Higiena wieku podeszłego IV. Higiena psychiczna V. Profilaktyka uzależnień
Rozdział 6. Środowiskowe uwarunkowania zdrowia
Rozdział 7. Ergonomia i bezpieczeństwo pracy
Rozdział 8. Środowisko pracy
Rozdział 9. Zagrożenia w środowisku pracy I. Zagrożenia narządów ruchu II. Zagrożenia dermatologiczne III. Zagrożenia mikologiczne w praktyce pielęgniarskiej IV. Zagrożenia biologiczne V. Profilaktyka zagrożeń biologicznych w zawodzie pielęgniarskim VI. Czynniki fizyczne VII. Czynniki chemiczne i pyły VIII. Zagrożenia w środowisku pracy (ze szczególnym uwzględnieniem zawodu pielęgniarki) IX. Czynniki rakotwórcze
Rozdział 10. Żywność i żywienie
Rozdział 11. Choroby związane z żywnością, żywieniem i odżywieniem I. Przyczyny i skutki nieprawidłowego żywienia II. Zasady profilaktyki i leczenia dietetycznego metabolicznych chorób cywilizacyjnych
Rozdział 12. Żywienie w zdrowiu i chorobie I. Normy zapotrzebowania na składniki pokarmowe II. Żywienie zdrowego człowieka III. Żywienie chorego człowieka IV. Alergia i nietolerancja pokarmowa u dzieci i młodzieży V. Higieniczna ochrona żywności i zakładów żywienia zbiorowego
|