Księgarnia naukowo-techniczna styczna.pl

Księgarnia naukowo-techniczna
styczna.pl

 


Zaawansowane wyszukiwanie
  Strona Główna » Sklep » Poradniki » Kulinaria » Moje Konto  |  Zawartość Koszyka  |  Do Kasy   
 Wybierz kategorię
Albumy
Architektura
Beletrystyka
Biochemia
Biologia
Biznes
Budownictwo
Chemia
Design DTP
E-biznes
Ekologia i środowisko
Ekonometria
Ekonomia Finanse
Elektronika
Elektrotechnika
Encyklopedie
Energetyka
Fizyka
Fotografia
Geografia
Historia
Informatyka
Maszynoznawstwo
Matematyka
Medycyna
Motoryzacja
Polityka
Popularnonaukowe
Poradniki
  Astrologia Ezoteryka
  Bezpieczeństwo
  Biografie
  Ciąża
  Dieta Odchudzanie
  Dzieci Młodzież
  Edukacja
  Etyka
  Film Teatr
  Filozofia
  Gry i zabawy
  Historia literatury
  Hobby
  Język polski
  Języki obce
  Językoznawstwo
  Kolekcjonerstwo
  Komunikacja społeczna
  Kosmetyka Uroda
  Kulinaria
  Kultura Cywilizacja
  Literatura faktu
  Literaturoznawstwo
  Malarstwo Rysunek
  Mitologia
  Moda
  Motywacyjne
  Muzyka
  Myślistwo Rybołówstwo
  Nauka
  Nauki tajemne
  Niepełnosprawni
  Ogród
  Pedagogika
  Relacje damsko-męskie
  Religia
  Reportaż
  Retoryka
  Rodzina
  Rozwiązywanie problemów
  Savoir vivre Wychowanie
  Socjologia
  Stres
  Teologia
  Używki Uzależnienia
  Zdrowie
  Zioła i olejki
  Zwierzaki
Prawo
Słowniki
Sport
Sztuka
Technika
Telekomunikacja
Turystyka
Zarządzanie jakością

Zobacz pełny katalog »
Historia kuchni 68.00zł 57.80zł
Historia kuchni

Tytuł: Historia kuchni
Autor: Tannahill Reay
ISBN: 978-83-62858-56-9
Ilość stron: 478
Data wydania: 05/2014
Format: 14.5x20.5cm
Wydawnictwo: Aletheia

Cena: 68.00zł 57.80zł


Reay Tannahill (1929–2007), szkocka pisarka znana u nas z bestsellerowej Historii seksu, zapoczątkowała „Historią kuchni” badania nad światowymi kulinariami, stanowiące już dziś pełnoprawną dyscyplinę akademicką. Trywialna formuła „człowiek jest tym, co je” nabrała nowego sensu. Okazało się, że żywność i jej przyrządzanie wywierały istotny wpływ na kształt systemów i instytucji społecznych. W niniejszej książce cała ta bogata historia znalazła odzwierciedlenie w zwięzłej charakterystyce poszczególnych epok aż po XXI wiek. Obfitość niezwykłych faktów dotyczących kuchni i żywności autorka wzbogaciła jeszcze przepisami z różnych okresów. Zakres książki jest imponujący także przestrzennie: obejmuje kulinaria całego świata ze szczególnym naciskiem na świat arabski i Chiny.
 
Monografia Tannahill jest dziś klasyką: pierwsza wersja ukazała się w 1973, a ostatnia modyfikacja i rozszerzenie nastąpiły w 2002 roku. Dane zostały zweryfikowane u źródeł, bo na przykład wielu Francuzów uważało, że ich ziomkowie nigdy nie jedli palcami, a przekonanie to było tak silne, że preparowano przeczące mu dawne teksty. Tannahill nie oszczędza czytelnika, bezlitośnie opisując higieniczną grozę dawnych biesiad, demaskując pozór smakowitości ich dań, polityczne szaleństwo na punkcie różnych produktów (pieprz przyczynił się do upadku Rzymu…) aż po szaleństwo na punkcie choroby szalonych krów. Głód wiadomości i sensacji znajdzie przy tej lekturze godziwe nasycenie.
Tytuł książki: "Historia kuchni"
Autor: Tannahill Reay
Wydawnictwo: Aletheia
Cena: 68.00zł 57.80zł
Klienci, którzy kupili tę książkę, kupili także
Obraz cyfrowy Reprezentacja, kompresja, podstawy przetwarzania Standardy JPEG i MPEG
Obraz cyfrowy Reprezentacja, kompresja, podstawy przetwarzania Standardy JPEG i MPEG
Marek Domański
WKŁ
Prawo finansów publicznych Wydanie 3
Prawo finansów publicznych Wydanie 3
Mikos-Sitek Agnieszka, Zapadka Piotr
C.H. Beck
Ilustrowany słownik angielsko-polski
Ilustrowany słownik angielsko-polski
MacIsaac Daniela
Greg
Uwolnij swój język Jak zacząć konwersację i zdobyć przyjaciół
Uwolnij swój język Jak zacząć konwersację i zdobyć przyjaciół
Don Gabor
Sensus
Podstawy fryzjerstwa Podręcznik do nauki zawodu Fryzjer Technik usług fryzjerskich. Szkoła ponadgimnazjalna
Podstawy fryzjerstwa Podręcznik do nauki zawodu Fryzjer Technik usług fryzjerskich. Szkoła ponadgimnazjalna
Kulikowska-Jakubik Teresa, Richter Małgorzata
WSiP
Audyt marketingowy
Audyt marketingowy
Wioleta Dryl
CEDEWU
 Koszyk
1 x Sztuka i polityka Sztuki wizualne
1 x Historia magii
1 x Historia czystości i brudu Higiena ciała od czasów średniowiecza
1 x O tolerancji
1 x Sztuka Burgundii i Niderlandów 1380-1500. Tom 3 Wspólnota rzeczy: sztuka niderlandzka i północnoeuropejska
1 x Tempus fugit O czasie i przemijaniu
301.04zł
Wydawnictwo
Tu można zobaczyć wszystkie książki z wydawnictwa:

Wydawnictwo Aletheia
 Kategoria:
 Biologia
ABC ewolucji

ABC ewolucji

35.00zł
29.75zł
Informacje
Regulamin sklepu.
Koszty wysyłki.
Polityka prywatności.
Jak kupować?
Napisz do Nas.
 Wydawnictwa
 Polecamy
Nowoczesna logistyka Wydanie X Paul R. Murphy Jr., Donald F. Wood Onepress
Chemia organiczna Część I-IV Komplet J. Clayden, N. Greeves, S. Warren, P. Wothers WNT
Rachunek różniczkowy i całkowy Tom 1 Wydanie 12 Grigorij M. Fichtenholz PWN
Słownik naukowo-techniczny angielsko-polski Wydanie XII Red. M.Berger, T.Jaworska, A.Baranowska, M.Barańska WNT
Encyklopedia zdrowia Tom 1-2 Wydanie 9 Witold S. Gumułka, Wojciech Rewerski PWN
Anatomia zwierząt Tom 2 Narządy wewnętrzne i układ krążenia Wydanie 3 Kazimierz Krysiak, Krzysztof Świeżyński PWN
Akademia sieci CISCO CCNA Exploration Semestr 1 - 4 Praca zbiorowa PWN
Systemy baz danych Kompletny podręcznik Wydanie II Hector Garcia-Molina, Jeffrey D. Ullman, Jennifer Widom HELION
Anatomia człowieka Tom 1-5 Komplet Adam Bochenek, Michał Reicher PZWL