Księgarnia naukowo-techniczna styczna.pl

Księgarnia naukowo-techniczna
styczna.pl

 


Zaawansowane wyszukiwanie
  Strona Główna » Sklep » Turystyka » Turystyka » Moje Konto  |  Zawartość Koszyka  |  Do Kasy   
 Wybierz kategorię
Albumy
Architektura
Beletrystyka
Biochemia
Biologia
Biznes
Budownictwo
Chemia
Design DTP
E-biznes
Ekologia i środowisko
Ekonometria
Ekonomia Finanse
Elektronika
Elektrotechnika
Encyklopedie
Energetyka
Fizyka
Fotografia
Geografia
Historia
Informatyka
Maszynoznawstwo
Matematyka
Medycyna
Motoryzacja
Polityka
Popularnonaukowe
Poradniki
Prawo
Sport
Sztuka
Słowniki
Technika
Telekomunikacja
Turystyka
  Mapy Plany
  Podróże
  Przewodniki Afryka
  Przewodniki Ameryka
  Przewodniki Australia
  Przewodniki Azja
  Przewodniki Europa
  Przewodniki Polska
  Turystyka
Zarządzanie jakością

Zobacz pełny katalog »
Hotelarstwo Organizacja i technika pracy Podręcznik 28.00zł
Hotelarstwo Organizacja i technika pracy Podręcznik

Tytuł: Hotelarstwo Organizacja i technika pracy Podręcznik
Autor: Elżbieta Mitura, Elżbieta Koniuszewska
ISBN: 978-83-7251-837-8
Ilość stron: 270
Data wydania: 2009
Format: 16.0x23.0cm
Wydawnictwo: Difin

Cena: 28.00zł


Podręcznik przeznaczony jest dla uczniów techników i szkół policealnych o prolu technik hotelarstwa. Zawiera bogaty materiał ilustracyjny, liczne przykłady dotyczące współczesnego rynku hotelarskiego i zadania do wykonania o różnym stopniu trudności, dostosowanym do indywidualnych potrzeb ucznia.

Zamieszczone ćwiczenia służą kształtowaniu określonych umiejętności, postaw i zachowań oraz pozwalają na praktyczne przyswajanie wiedzy i sprawdzanie na bieżąco efektów nauczania.

Na szczególną uwagę zasługuje rozdział dotyczący nawiązywania i utrzymywania kontaktów międzyludzkich, komunikacji i rozwiązywania koniktów (są to bowiem zagadnienia pomijane w innych publikacjach, a bardzo istotne w pracy hotelarza). Podręcznik zawiera także wykaz literatury do samodzielnego poszerzania wiedzy.

Podręcznik został napisany zgodnie ze standardami wymagań egzaminacyjnych dla zawodu technik hotelarstwa, może być stosowany również przy modułowym programie nauczania.

Rozdziały:

Rozdział 1. Wstępne wiadomości
1.1. Historia hotelarstwa na świecie i w Polsce
1.2. Prekursorzy współczesnego hotelarstwa
1.3. Polskie i światowe organizacje hotelarskie

Rozdział 2. Organizacja i funkcjonowanie przedsiębiorstwa hotelowego
2.1. Pięciogwiazdkowy hotel - jak nim zostać?
2.2. Co to jest hotel? klasyfikacja obiektów hotelarskich
2.3. Per aspera ad astra, czyli kategoryzacja obiektów hotelarskich
2.4. Usługi hotelarskie. Ile ich jest?
2.5. Jak cię widzą..., czyli image hotelarza
2.6. Porządek musi być, czyli struktura organizacyjna hotelu
2.7. Opłaca się być uczciwym, czyli Kodeks Etyki Hotelarza
2.8. Jak dobrze mieć sąsiada, czyli makro- i mikrootoczenie hotelu
2.9. Zagospodarowanie terenu wokół hotelu
2.10. Najważniejsze miejsce w hotelu? Recepcja
2.10.1. Serce hotelu - recepcja
2.10.2. Obowiązki i zadania pracowników recepcji
2.10.3. Czynności związane z obsługą gościa podczas pobytu w hotelu
2.10.4. Bardzo ważny gość - VIP
2.10.5. Inny nie znaczy gorszy - przystosowanie hoteli do potrzeb gości niepełnosprawnych
2.10.6. Na 100% czy na słowo? Rezerwacja usług hotelowych
2.11. Kto pierwszy wita gości? Służby parterowe
2.12. Ktoś tu musi posprzątać...Służba pięter
2.12.1. Zadania i struktura organizacyjna służby pięter
2.12.2. Wyposażenie jednostek mieszkalnych i pomieszczeń ogólnego użytku
2.13. Kto trafia do serca gości? Dział gastronomiczny
2.13.1. Rodzaje usług gastronomicznych w hotelach
2.13.2. Struktura organizacyjna działu gastronomicznego
2.13.3. Wyposażenie i wystrój wnętrza części gastronomicznej
2.14. Kto zmienia żarówki? Dział techniczny
2.15. Kto tym wszystkim rządzi? Dyrektor i administracja hotelowa

Rozdział 3. Elementy prawa w hotelarstwie
3.1. Podstawowe pojęcia z zakresu prawa
3.2. Obowiązek meldunkowy w hotelu
3.3. Umowa hotelowa
3.4. Zasady tworzenia regulaminu hotelowego
3.5. Prawa gościa hotelowego w prawie europejskim

Rozdział 4. Kontakty interpersonalne w hotelarstwie
4.1. Potrzeby człowieka i ich klasyfikacja
4.2. Konfrontacja oczekiwań hotelarza i potrzeb gościa
4.3. Typy i temperamenty gości hotelowych
4.4. Komunikacja interpersonalna
4.5. Uśmiechem, słowem, gestem...Rozmawiamy
4.5.1. Czasem nie wystarczy uśmiech - komunikacja werbalna
4.5.2. Gdy brakuje nam słów - komunikacja niewerbalna
4.6. Nić porozumienia czy kłębek nerwów - bariery w komunikacji
4.7. Nie zawsze bywa miło, czyli konflikty w hotelu
4.8. Cały świat w hotelu, czyli savoir-vivre w kontaktach z obcokrajowcami
   
Rozdział 5. Elementy marketingu w hotelarstwie
5.1. Co to jest marketing?
5.2. Czy hotel coś produkuje? Produkt jako podstawowy element marketingu mix
5.3. Tanio, drogo czy przeciętnie? Cena jako instrument marketingu
5.4. Komu pokój, komu, bo idę do domu! Sprzedaż usług hotelarskich
5.5. Mój hotel jest najlepszy. Promocja, reklama i jakość w hotelu
5.6. Polskie grupy marketingowe

Rozdział 6. Przepisy bhp i ppoż. w hotelu
6.1. Obowiązki pracodawcy w zakresie bezpieczeństwa i higieny pracy
6.2. Prawa i obowiązki pracowników związane z przestrzeganiem przepisów bhp
6.3. Obciążenie pracą fizyczną
6.4. Obciążenie psychiczne pracą
6.5. Analiza zagrożeń wypadkowych
6.6. Pierwsza pomoc przedlekarska
6.7. Wymagania higieniczno-sanitarne dla hoteli
6.8. Postępowanie w przypadku zagrożenia pożarowego
6.9. Problemy ekologii i ochrony środowiska w hotelarstwie
6.9.1. Ekologiczny hotel
6.9.2. Eko-etykiety
6.9.3. Polityka proekologiczna hotelu

Słowniczek ważnych terminów, zwrotów, żargonu hotelarskiego i innych przydatnych pojęć
Spis tabel
Spis rysunków

Klienci, którzy kupili tę książkę, kupili także
Światło życia
Światło życia
Barbara Ann Brennan
Amber
Zawarcie i zatwierdzenie układu w postępowaniu upadłościowym
Zawarcie i zatwierdzenie układu w postępowaniu upadłościowym
Bartłomiej Jochemczyk
C.H. Beck
Wobec Króla i Rzeczpospolitej Magnateria w XVI-XVIII wieku
Wobec Króla i Rzeczpospolitej Magnateria w XVI-XVIII wieku
Dubas-Urwanowicz Ewa, Urwanowicz Jerzy
Avalon
Groch i kapusta Podróżuj po Polsce Północny wschód
Groch i kapusta Podróżuj po Polsce Północny wschód
Elżbieta Dzikowska
Rosikon Press
Niechciane dziedzictwo Nieruchomości zabytkowe na Dolnym Śląsku w latach 1945–1989
Niechciane dziedzictwo Nieruchomości zabytkowe na Dolnym Śląsku w latach 1945–1989
Adriana Merta-Staszczak
Scholar
Turcja praktyczny przewodnik
Turcja praktyczny przewodnik
Witold Korsak
Pascal
 Koszyk
1 x Zarządzanie projektami Szybka droga do sukcesu
1 x Atlas szczęścia Sposoby na szczęście z całego świata
1 x Jura Krakowsko-Częstochowska. Wycieczki i trasy rowerowe. Wydanie 2
1 x 1000 cudów architektury
1 x Komputerowy montaż wideo ćwiczenia praktyczne wydanie II
1 x Komunikacja terapeutyczna w opiece ogólnomedycznej
1 x 21 polskich grzechów głównych
1 x Wykonywanie orzeczeń Europejskiego Trybunału Praw Człowieka w Polsce Wymiar instytucjonalny
1 x Kaskady i sadzawki w ogrodzie
1 x Angielski z Franklinem Angielsko-polski słownik obrazkowy tom 2 E-L
1 x Badanie fizykalne jamy brzusznej z elementami diagnostyki różnicowej
1 x Operator narzędzi udarowych ręcznych Wszystkie rodzaje zasilania
1 x Czas wolny jako środowisko życia Perspektywa pedagogiczna
1 x Podstawy patologii
1 x Ćwiczenia w laboratorium wysokich napięć
1 x Wstęp do informatyki kwantowej
1 x Pokemon GO Podręcznik
1 x Biologia molekularna w medycynie Elementy genetyki klinicznej Wydanie 3
1 x Mapy recepcji reklamy
1 x Efekt widzialności O swoistości widzenia obrazów, granicach ich odczytywania i antropologicznych aspektach sztuki
1 x Boże pomóż mi Ci ludzie doprowadzają mnie do szału
1 x Jak dobierać kolory Inspirujące palety barw do projektowania wnętrz
1 x Nie tylko Litwa Geneza i przebieg upadku ZSRR w roku 1991
1 x Kiedy małżeństwo jest nieważne Poradnik dla duszpasterzy, konsultantów i wiernych
1 x Metody CAD i AI w inżynierii elektrycznej Wybór przykładów z zastosowaniem programu MATLAB
1 x Operator przecinarek do nawierzchni dróg
1 x LEGO Zakazane konstrukcje
1 x Funkcjonowanie współczesnej gospodarki rynkowej Wzrost gospodarczy - demografia
1 x Nadciśnienie tętnicze u kobiet
1 x Całun Turyński Milczący świadek męki, śmierci i zmartwychwstania
1 x Medycyna a normy
1 x Nowe europejskie prawo spadkowe
1 x Ćwiczenia narciarskie dla średnio zaawansowanych i zaawansowanych
1 x Internacjonalizacja współczesnego procesu karnego w Polsce
1 x Chłopiec-duch Prawdziwa opowieść o cudownym powrocie do życia
1,700.97zł
Wydawnictwo
Tu można zobaczyć wszystkie książki z wydawnictwa:

Wydawnictwo Difin
 Kategoria:
 Chirurgia
Chirurgia jednego dnia Dylematy praktyki

Chirurgia jednego dnia Dylematy praktyki

49.00zł
Informacje
Regulamin sklepu.
Koszty wysyłki.
Polityka prywatności.
Jak kupować?
Napisz do Nas.
 Wydawnictwa
 Polecamy
Przystępny kurs statystyki z zastosowaniem STATISTICA PL na przykładach z medycyny KOMPLET Tom 1 Tom 2 Tom 3 Andrzej Stanisz StatSoft
Akademia sieci CISCO CCNA Exploration Semestr 1 - 4 Praca zbiorowa PWN
3ds Max 2012 Biblia Kelly L. Murdock HELION
Animacja komputerowa Algorytmy i techniki Rick Parent PWN
MERITUM Podatki 2018 Aleksander Kaźmierski Wolters Kluwer
Rachunek różniczkowy i całkowy Tom 1 Wydanie 12 Grigorij M. Fichtenholz PWN
Anatomia zwierząt Tom 2 Narządy wewnętrzne i układ krążenia Wydanie 3 Kazimierz Krysiak, Krzysztof Świeżyński PWN
Windows Server 2008 R2 Usługi pulpitu zdalnego Resource Kit Christa Anderson, Kristin L. Griffin, Microsoft Remote Desktop Virtual Microsoft Press
OpenGL w praktyce Janusz Ganczarski BTC