Tytuł: | Inżynieria procesowa i aparatura przemysłu spożywczego | | Autor: | red. P. Lewicki | | ISBN: | 978-83-7926-140-6 | | Ilość stron: | 468 | | Data wydania: | 2013/dodruk (wydanie 4) | | Format: | 16.5x23.5cm | | Wydawnictwo: | WNT | |
| Cena: | 69.00zł | |
W książce opisano typowe procesy jednostkowe stosowane w czasie przetwarzania i utrwalania żywności. Podano szczegółowe podstawy teoretyczne tych procesów z uwzględnieniem przenoszenia ciepła i masy oraz uzupełniono je opisem matematycznym.
Omówiono zasady działania urządzeń i aparatów stosowanych w nowoczesnym przemyśle spożywczym. Znaczne zmiany, jakich dokonano w tym wydaniu, wynikają z dużego postępu w technice i technologii żywności, i związanych z tym modyfikacji programów nauczania.
Książka jest przeznaczona dla studentów wydziałów technologii żywności i techniki rolniczej akademii rolniczych, studentów politechnik, którzy się specjalizujących w zagadnieniach dotyczących aparatury przemysłu spożywczego. Skorzystają z niej również specjaliści związani z tą branżą.
Rozdziały:
CZĘŚĆ l. WPROWADZENIE
1. Procesy podstawowe w technologii żywności 1.1. Pojęcie procesu podstawowego 1.2. Przenoszenie pędu, energii i masy 1.3. Bilansowanie procesów 1.4. Powiększanie skali procesu 1.5. Teoria podobieństwa 1.6. Równania kryterialne
CZĘŚĆ II. PROCESY MECHANICZNE
2. Rozdrabnianie ciał stałych 2.1. Wprowadzenie 2.2. Właściwości reologiczne ciał stałych 2.3. Teorie rozdrabniania 2.4. Maszyny i urządzenia rozdrabniające 2.5. Kryteria doboru maszyn rozdrabniających
3. Przesiewanie i sortowanie 3.1. Proces przesiewania 3.2. Maszyny przesiewające 3.3. Sortowmki
4. Przepływ płynów 4.1. Właściwości reologiczne cieczy 4.2. Dynamika płynów 4.3. Opory przepływu cieczy niutonowskich 4.4. Szczególne przypadki przepływu 4.5. Przepływ cieczy nieniutonowskich
5. Formowanie i ekstrudowanie 5.1. Właściwości ciał plastycznych 5.2. Nadawanie kształtu 5.3. Ekstruzja
6. Ruch ciał stałych i cieczy w płynach 6.1. Wprowadzenie 6.2. Opadanie niezakłócone 6.3. Opadanie zakłócone 6.4. Ruch kropli cieczy w cieczy 6.5. Przepływ gazu przez warstwę cieczy
7. Fluidyzacja i transport pneumatyczny 7.1. Charakterystyka procesów 7.2. Dynamika warstwy fluidalnej 7.3. Dynamika przepływu współprądowego gazu z fazą stałą 7.4. Urządzenia do fluidyzacji i transportu pneumatycznego
8. Mechaniczne rozdzielanie układów niejednorodnych 8.1. Wyciskanie cieczy 8.2. Filtracja 8.3. Grawitacyjne rozdzielanie zawiesin 8.4. Rozdzielanie układów niejednorodnych w polu siły odśrodkowej
9. Rozdrabnianie cieczy 9.1. Teorie rozdrabniania 9.2. Homogenizacja 9.3. Rozpylanie cieczy
10. Mieszanie i aglomeracja 10.1. Charakterystyka procesu mieszania 10.2. Urządzenia do mieszania 10.3. Moc mieszania 10.4. Intensywność mieszania 10.5. Charakterystyka procesu aglomeracji 10.6. Urządzenia do aglomeracji
CZĘŚĆ III. PRZENOSZENIE CIEPŁA
11. Ruch ciepła 11.1. Ogólna charakterystyka 11.2. Ruch ciepła ustalony 11.3. Ruch ciepła nieustalony
12. Ogrzewanie i chłodzenie 12.1. Ogólna charakterystyka procesów cieplnych 12.2. Właściwości cieplne produktów spożywczych 12.3. Bezprzeponowa wymiana ciepła 12.4. Przeponowa wymiana ciepła 12.5. Niekonwencjonalne metody przenoszenia ciepła-termowody 12.6. Podstawy obliczania wymienników ciepła 12.7. Podstawy eksploatacji wymienników ciepła
13. Odparowywanie 13.1. Charakterystyka procesu 13.2. Wyparki 13.3. Wyparki jednodziałowe 13.4. Wyparki wielodziałowe 13.5. Sprężanie oparów 13.6. Bilans procesu odparowywania 13.7. Warunki wymiany ciepła w wyparkach
14. Zamrażanie żywności 14.1. Wprowadzenie 14.2. Charakterystyka procesu zamrażania produktów spożywczych 14.3. Czas zamrażania 14.4. Bilans cieplny procesu zamrażania 14.5. Urządzenia zamrażalnicze
CZĘŚĆ IV. PRZENOSZENIE MASY
15. Ruch masy 15.1. Wprowadzenie 15.2. Molekularny ruch masy 15.3. Konwekcyjny ruch masy 15.4. Przenoszenie masy między fazami 15.5. Intensyfikacja ruchu masy
16. Suszenie 16.1. Charakterystyka procesu 16.2. Kinetyka procesu suszenia 16.3. Ruch ciepła i masy 16.4. Sposoby suszenia 16.5. Suszarki 16.6. Bilans procesu suszenia
17. Ekstrakcja 17.1. Ogólna charakterystyka procesu 17.2. Ekstrakcja w układzie ciecz-ciecz 17.3. Ekstrakcja w układzie ciało stałe-ciecz 17.4. Ekstrakcja w stanie nadkrytycznym 17.5. Ekstraktory
18. Krystalizacja i rozpuszczanie 18.1. Ogólna charakterystyka procesów 18.2. Kinetyka krystalizacji 18.3. Kinetyka rozpuszczania 18.4. Krystalizatory 18.5. Urządzenia do rozpuszczania
19. Destylacja i rektyfikacja 19.1. Destylacja 19.2. Rektyfikacja 19.3. Instalacje destylacyjne (rektyfikacyjne) kolumnowe stosowane w przemyśle spożywczym
20. Procesy membranowe 20.1. Wprowadzenie 20.2. Charakterystyka membran półprzepuszczalnych 20.3. Moduły membranowe 20.4. Mikrofiltracja 20.5. Ultrafiltracja 20.6. Nanofiltracja 20.7. Odwrócona osmoza 20.8. Elektrodializa
|