Najnowsza wiedza o produktach żywnościowych, o ich przetwarzaniu, utrwalaniu oraz uwarunkowaniach jakościowych i funkcjonowaniu na rynku.
Podstawowe wiadomości z zakresu żywienia oraz biologicznych, medycznych i społecznych aspektów ochrony zdrowia.
Książka uświadamia czytelnikom ścisłe związki między żywnością, żywieniem i zdrowiem, prostuje fałszywe informacje upowszechniane przez media i wyjaśnia kontrowersje i problemy związane z jej tematyką, np. żywność transgeniczna, wegetarianizm, interakcje różnych leków z żywnością, "diety cud" oraz ksenobiotyki.
Rozdziały:
ALFABETYCZNY WYKAZ HASEŁ
I. WSTĘP
1. Pojęcie zdrowia oraz jego uwarunkowania genetyczne, środowiskowe i związane ze stylem życia
2. Relacje między żywnością, żywieniem i zdrowiem
II. ŻYWNOŚĆ
1. Definicje i podział produktów żywnościowych
2. Jakość żywności i jej uwarunkowania
3. Przetwarzanie i utrwalanie żywności
4. Biotechnologia w produkcji żywnosci
5. Dodatki do żywności i ich zastosowanie
6. Znakowanie żywności
7. Prawo żywnościowe i urzędowa kontrola żywności
III. ŻYWIENIE
1. Istota racjonalnego żywienia i podstawowe pojęcia z tym związane
2. Podstawowe składniki pożywienia
3. Żywność jako źródło składników odżywczych
4. Trawienie i przyswajanie pożywienia
5. Podstawowe zasady racjonalnego żywienia
6. Wegetarianizm jako dieta alternatywna
7. Żywienie dietetyczne
8. Interakcje leków ze składnikami żywności
IV. ZDROWIE
1. Biologiczne podstawy zdrowia
2. Etiologia i prewencja wybranych chorób dietozależnych
3. Zanieczyszczenia żywnoœci i ich wpływ na zdrowie człowieka
4. Inne zagrożenia dla zdrowia
5. Instrumenty polityki prozdrowotnej
|