Tytuł: | Kompost i nawóz naturalny | | Autor: | Monika Biermaier Ilse Wrbka-Fuchsig | | ISBN: | 978-83-7243-712-9 | | Ilość stron: | 80 | | Data wydania: | 2009 | | Format: | 16.5x23.5cm | | Wydawnictwo: | RM | |
| Cena: | 29.90zł | |
Kompostu używa się w ogrodach małych i dużych - na grządkach warzywnych i rabatach kwiatowych, przy sadzeniu, do ogólnej poprawy gleby, a także do produkcji ziemi siewnej i doniczkowej. Szczególnie w ogrodach o niezbyt dużej powierzchni lub wymagających niewiele pracy kompost ma duże znaczenie dla rozwoju roślin. Tworząc kompost ze zbędnych resztek roślinnych i odpadów kuchennych, zwracamy ziemi wydobyte z niej wcześniej składniki odżywcze i strukturalne. To wszystko nie tylko wspomaga naturę w naszym ogrodzie, ale też przyczynia się do ochrony środowiska. Z tej bogato ilustrowanej książki dowiesz się, jakie procesy zachodzą podczas kompostowania, w jaki sposób można uzyskać pełnowartościową ziemię kompostową i jak rozpoznać, czy kompost jest już dojrzały. Opisano w niej także najbardziej wartościowe materiały kompostowe i rodzaje kompostowników.
Rozdziały:
Organizmy żyjące w kompoście Gospodarka obiegowa Bogate życie Właściwe miejsce
Od surowca do pełnowartościowego nawozu Budowa pryzmy kompostowej Procesy zachodzące podczas kompostowania Gotowa ziemia kompostowa Pożywienie dla podłoża i roślinności
Kompostowanie w praktyce Materiały kompostowe Mulczowanie, kompostowniki, kolektory Kontrola procesu butwienia Dodatki do kompostu Komposty specjalne
Nawożenie w ogrodzie ekologicznym Kompost świeży Kompost dojrzały Wyciągi kompostowe Gnojówki - nawóz płynny
10 zasad prawidłowego kompostowania Najważniejsze reguły Najważniejsze problemy i często zadawane pytania
|