Tytuł: | Kuchnie regionalne Mazury | | Autor: | Magdalena Hańska | | ISBN: | 978-83-258-0355-1 | | Ilość stron: | 79 | | Data wydania: | 10/2010 | | Oprawa: | Twarda | | Format: | A5 | | Wydawnictwo: | KDC Klub dla Ciebie | |
| Cena: | 29.90zł | |
Kuchnia mazurska mieści w sobie dwie różniące się nieco między sobą tradycje kulinarne, warmińską i mazurską. Na Warmii chętnie jadano zupy fasolowe, grochowe, kapuśniaki na wędzonce. Na Mazurach z kolei często podawano żurek, czerninę z podrobami oraz wszelkiego rodzaju zupy rybne.
Potrawy kuchnii mazurskiej są ściśle związane z porami roku: wiosną spożywa się szczaw i pierwsze warzywa, czyli wszystko to, co można zebrać na łące i w ogrodzie. Jesienią i zimą dominuje dziczyzna i przechowywane w spiżarniach i piwnicach smakołyki: dżemy, powidła, suszone grzyby i jabłka.
|