Tytuł: | Metabolizm i żywienie | | Autor: | Ming Yeong Lim, L. Roach | | ISBN: | 978-83-7609-645-2 | | Ilość stron: | 268 | | Data wydania: | 07/2012 | | Format: | 17.0x25.0cm | | Wydawnictwo: | Urban & Partner | |
| Cena: | 74.00zł | |
Podręcznik podzielono na części zawierające słownik podstawowych terminów biochemicznych, rozdziały opisujące metabolizm węglowodanów, kwasów tłuszczowych, białek i aminokwasów, kwasów nukleinowych i witamin oraz rozdziały dotyczące utrzymania homoestazy energetycznej, a także zasad właściwego żywienia i układania fizjologicznej diety całodobowej.
Rozdziały wzbogacono przejrzystymi tabelami i schematami oraz zabawnymi komentarzami, mającymi pobudzać wyobraźnię i ułatwiać przyswojenie wiedzy z zakresu skomplikowanych reakcji biochemicznych zachodzących w organizmie człowieka.
Ponadto informacje te uzupełniono i interesująco powiązano z wiedzą kliniczną dotyczącą najczęściej występujących zaburzeń metabolicznych u człowieka, ich genetycznych podstaw, sposobów dziedziczenia, charakterystycznych objawów klinicznych w różnych schorzeniach o podłożu metabolicznym oraz prób nowoczesnych metod ich leczenia.
Metabolizm i żywienie jest wartościowym podręcznikiem akademickim wypełniającym lukę wydawniczą na polskim rynku z tego zakresu, który rewelacyjnie odpowiada wymogom aktualnie wprowadzanych do polskich uczelni zintegrowanych programów nauczania medycyny na podstawie połączenia nauk podstawowych z wiedzą kliniczną.
Spis treści:
Część I: Podstawy biochemii medycznej 1
1. Przegląd metabolizmu 3 Użyteczne definicje 3 Podstawowe zasady bioenergetyki 6
2. Węglowodany i metabolizm energetyczny 9 Glikoliza i jej regulacja 9 Acetylo-CoA 17 Cykl kwasów trójkarboksylowych 21 Wytwarzanie ATP 26 Metabolizm glikogenu 32 Rola 2,3-bisfosfoglicerynianu 40 Fruktoza, galaktoza, etanol i sorbitol 42
3. Produkcja NADPH 49 Szlak pentozowofosforanowy i cykl pirogronianowo-jabłczanowy 49 Rola NADPH 52
4. Metabolizm kwasów tłuszczowych i transport tłuszczów 57 Biosynteza tłuszczów 57 Rozkład tłuszczów 66 Metabolizm cholesterolu 72 Transport lipidów 76 Ciała ketonowe i ketogeneza 82
5. Metabolizm białek 85 Biosynteza aminokwasów nie niezbędnych (endogennych) 85 Rozkład białek i usuwanie azotu 91 Powstawanie glukozy ze źródeł niewęglowodanowych 98 Choroby spowodowane zaburzeniem metabolizmu aminokwasów 104 Metabolizm aminokwasów w poszczególnych tkankach 106
6. Puryny, pirymidyny i hem 111 Grupy jednowęglowe 111 Metabolizm puryn 112 Metabolizm pirymidyn 119 Metabolizm hemu 122
7. Homeostaza glukozy 131 Homeostaza glukozy 131 Cukrzyca 137
8. Zasady żywienia 143 Podstawowe zasady żywienia człowieka 143 Równowaga energetyczna 145 Znaczenie białka jako składnika pokarmowego 149 Witaminy 153 Składniki mineralne i pierwiastki śladowe 170
Część II: Kliniczna ocena zaburzeń metabolicznych 181
9. Zaburzenia przemiany materii 183 Dolegliwości o częstym występowaniu (pospolite) 183
10. Ocena stanu klinicznego pacjenta: wywiad i badanie przedmiotowe 189 Zasady zbierania wywiadu 189 Umiejętności komunikacji 191 Badanie przedmiotowe 192
11. Diagnostyka laboratoryjna 203 Podstawy diagnostyki laboratoryjnej 203 Ocena stanu odżywienia 210
Część III: Samoocena 213 Pytania wielokrotnego wyboru (MCQ) 215 Pytania z krótkimi odpowiedziami (SAQ) 227 Pytania problemowe (EMQ) 229 Odpowiedzi na MCQ 233 Odpowiedzi na SAQ 245 Odpowiedzi na EMQ 251
|