Nowoczesny podręcznik poświęcony dziedzinie, która zajmuje się opisem zjawisk wywołanych przez mikroorganizmy podczas realizacji procesów przemysłowych.
Tom 1 skupia się na opisie morfologii, budowy, ekologii oraz przynależności diagnostycznej mikroorganizmów istotnych dla prowadzenia procesów biotechnologicznych. Omawia drobnoustroje występujące w środowiskach naturalnych.
Opisuje także wpływ czynników środowiskowych, które warunkują aktywność mikroorganizmów, zasady rządzące ich działalnością w środowiskach naturalnych oraz przedstawia charakterystykę i funkcje mikroorganizmów występujących w glebie, wodzie, powietrzu oraz organizmie człowieka.
Ostatnia część omawia organizację laboratorium mikrobiologicznego, mikroskopię, preparaty mikroskopowe oraz zagadnienia dotyczące bezpiecznej pracy z mikroorganizmami.
Tom 2 omawia mikroorganizmy w biotechnologii, ochronie środowiska i produkcji żywności.
Rozdziały:
CZĘŚĆ I. Charakterystyka mikroorganizmów 1 Wirusy 2 Bakterie 3 Drożdże 4 Grzyby strzępkowe 5 Wymagania pokarmowei hodowlemikroorganizmów 6 Pomiar ilości mikroorganizmów 7 Identyfikacja mikroorganizmów
CZĘŚĆ II. Mikroorganizmy a czynniki środowiskowe 1 Wpływ czynników fizycznych i chemicznych na wzrost mikroorganizmów 2 Wpływ wysokich i niskich temperatur na przeżywalność mikroorganizmów
CZĘŚĆ III. Mikroorganizmy w środowiskach naturalnych 1 Podstawy ekologii mikroorganizmów 2 Mikroflora gleby 3 Mikrobiologia wód 4 Mikroorganizmy w powietrzu 5 Mikroflora człowieka
CZĘŚĆ IV. Laboratorium mikrobiologiczne 1 Organizacja laboratorium mikrobiologicznego 2 Mikroskopia 3 Bezpieczna praca z mikroorganizmami
CZĘŚĆ V. Ulepszanie i przechowywanie mikroorganizmów 1 Ulepszanie mikroorganizmów 2 Przechowywanie mikroorganizmów
|