Nowoczesny podręcznik poświęcony dziedzinie, która zajmuje się opisem zjawisk wywołanych przez mikroorganizmy podczas realizacji procesów przemysłowych.
Tom 2 omawia mikroorganizmy w biotechnologii, ochronie środowiska i produkcji żywności.
Tom 2 składa się z 4 części.
W części I omówiono mikroorganizmy czynne w procesach biotechnologicznych, czyli bakterie fermentacji mlekowej i kwasu octowego, mikroorganizmy wykorzystywane w produkcji aminokwasów i antybiotyków, bakterie z rodzaju Bacillus, drożdże, grzyby strzępkowe oraz mikroorganizmy ekstremofilne, a także wirusy i ich znaczenie w medycynie, przemyśle i ochronie środowiska.
W części II zaprezentowano mikrobiologię żywności – zanieczyszczenia mikrobiologiczne żywności, udział mikroorganizmów w psuciu żywności, zatrucia i zakażenia pokarmowe, analizę mikrobiologiczną żywności oraz metody jej utrwalania, prawo żywnościowe, system HCCP i żywność transgeniczną.
Część III dotyczy higieny produkcji. Przedstawiono w niej elementy urządzeń jako źródło zanieczyszczeń mikrobiologicznych w przemyśle, mycie i dezynfekcję w przemyśle, znaczenie opakowań w zachowaniu jakości produktów, badanie stanu higienicznego warunków produkcji.
Część IV omawia mikroorganizmy w ochronie środowiska: zanieczyszczenia środowiska pochodzenia naturalnego, ksenobiotyki, metale ciężkie, biologiczne metody oczyszczania środowiska oraz drobnoustroje udoskonalone genetycznie w ochronie środowiska
Rozdziały:
CZĘŚĆ VI. Mikroorganizmy w procesach biotechnologicznych 1 Wirusy 2 Bakterie fermentacji mlekowej 3 Bakterie kwasu octowego 4 Mikroorganizmy wykorzystywane w produkcji aminokwasów 5 Bakterie rodzaju Bacillus 6 Drożdże 7 Grzyby strzępkowe 8 Mikroorganizmy wykorzystywane w produkcji antybiotyków 9 Mikroorganizmy ekstremofilne
CZĘŚĆ VII. Mikrobiologia żywności 1 Zanieczyszczenia mikrobiologiczne surowców 2 Mikrobiologiczne psucie żywności 3 Zatrucia i zakażenia pokarmowe 4 Mikotoksyny w żywności, zagrożenia zdrowotne 5 Analiza mikrobiologiczna żywności 6 Utrwalanie żywności 7 Prawo żywnościowe 8 System HACCP jako narzędzie sterowania bezpieczeństwem żywności 9 Żywność transgeniczna • TOMASZ TWARDOWSKI . . . . . . . . . . . . . . . 390
CZĘŚĆ VIII. Higiena produkcji 1 Elementy urządzeń jako źródło zanieczyszczeń mikrobiologicznych w przemyśle 2 Mycie i dezynfekcja w przemyśle 3 Znaczenie opakowań w zachowaniu jakości produktów 4 Badanie stanu higienicznego warunków produkcji
CZĘŚĆ IX. Mikroorganizmy w ochronie środowiska 1 Zanieczyszczenie środowiska 2 Zanieczyszczenia pochodzenia naturalnego 3 Ksenobiotyk 4 Metale ciężkie 5 Drobnoustroje udoskonalone genetycznie w ochronie środowiska
|