Tytuł: | Miód odżywia leczy pielęgnuje | | Autor: | Renate Frank | | ISBN: | 978-83-7243-643-6 | | Ilość stron: | 116 | | Data wydania: | 2008 | | Format: | 16.5x21.0cm | | Wydawnictwo: | RM | |
| Cena: | 29.90zł | |
Miód - któż nie lubi tego przysmaku. Każdy wie, że jest on produktem niezwykle wartościowym, stosowanym w wielu dziedzinach. Wszystko co chcesz lub powinieneś wiedzieć o miodzie, zajdziesz w tej książce. Są tu informacje na temat powstawania miodu, jego składu, wartości odżywczych i pielęgnacyjnych oraz zalet zdrowotnych, a także prawidłowego przechowywania i możliwości spożycia. Książka zawiera również przepisy na potrawy z dodatkiem miodu: dania główne, ciasta, desery, napoje dla dorosłych oraz dla dzieci. W książce omówiono m.in. zagadnienia: jak powstaje miód, składniki miodu i ich znaczenie dla przemiany materii człowieka, wszystko o zastosowaniu miodu w zdrowym żywieniu oraz profilaktyczne i terapeutyczne znaczenie miodu.
Renate Frank jest specjalistą w dziedzinie żywienia i doradcą pszczelarzy w zakresie wykorzystania miodu w żywieniu oraz w lecznictwie. Tę książkę polecamy nie tylko pszczelarzom, ale dla wszystkim tym, którzy chcą wiedzieć więcej na temat miodu i jego właściwości zdrowotnych
Rozdziały:
Miód jako pożywienie Miód daniem bogów Miód w medycynie ludowej Cukier wypiera miód Miód kością niezgody Miód produktem naturalnym Jak powstaje miód Składniki miodu Miód produktem złożonym Przechowywanie i trwałość miodu Zachowanie jakości miodu i jej wyznaczniki Zanieczyszczenia miodu Substancje ważne z punktu widzenia fizjologii żywienia Miód wspomaga przemiany cukrów Jak miód wpływa na przemianę węglowodanów w wątrobie? Czy diabetycy mogą jeść miód? Proteiny w miodzie wspomagają regenerację Składniki mineralne w miodzie Znaczenie elementów śladowych występujących w miodzie Witaminy w miodzie pełna paleta Witaminy grupy B ułatwiają pozyskiwanie energii Witamina C zapobiega niedoborom żelaza Substancje podobne do witamin w miodzie Wtórne bioaktywne składniki pochodzenia roślinnego w miodzie Czy miód można polecić chorym na raka? Związki aromatyczne pobudzają trawienie Działanie bakteriostatyczne enzymów Kwasy organiczne pobudzają działanie enzymów Czy miód może zakwasić krew? Pyłki wzmacniają ochronę organizmu Czy miód może powodować alergię? Czy alergicy mogą jeść miód? Miód dobry w każdym wieku Miód dla dzieci i młodzieży Od kiedy dzieci mogą jeść miód? Miód przeciw próchnicy Przepisy dań z miodem dla dzieci Miód dla dorosłych Zużyta energia wraca dzięki miodowi Ile miodu można jeść dziennie? Miód przeciw skurczom mięśni Przepisy na zwiększenie sprawności organizu Miód w starszym wieku daje krzepkość Przepisy dla osób z niedowagą i na pobudzenie apetytu Miód pobudza działanie jelit i trawienie Przepisy na pobudzenie czynności jelit Miód na niedobory składników mineralnych w starszym wieku Potrawy wyrównujące niedobory składników mineralnych Miód jako wypróbowany, domowy artykuł spożywczy Miód przeciw stresowi Człowiek jest tak stary, jak jego naczynia krwionośne Miód zapobiega arteriosklerozie Dania o działaniu zapobiegającym arteriosklerozie Miód pomaga przy bólach głowy Przepisy dań przeciw bólom głowy Czy miód pomaga przy nadpobudliwości i kłopotach z zasypianiem? Napoje na uspokojenie nerwów Miód przeciw reumatyzmowi Przepisy dla chorych na reumatyzm Przecier cebulowo-miodowy przeciw wewnętrznym zapaleniom Czy miód przyczynia się do powstawania gośćca? Miód przeciw infekcji dróg oddechowych Przepisy na wzmocnienie systemu immunologicznego Miód pomaga zapobiegać wrzodom żołądka Przepisy dań stosowanych przy chorobach żołądkowych Miód przy biegunce Przepisy dań stosowanych przy biegunce Miód w infekcjach grzybowych jelit Przepisy dań stosowanych w infekcjach grzybowych jelit Leczenie ran miodem Wykorzystanie miodu w kuchni Miód w kuchni Sałatki i sosy sałatkowe Pasty do chleba Desery Miód i gotowanie Przepisy kucharskie z miodem Miód i wypieki Przepisy na ciasta z miodem
|