Tytuł: | Nalewki i likiery | | Autor: | Danuta Bartosz-Czuba | | ISBN: | 978-83-09-99020-8 | | Ilość stron: | 200 | | Data wydania: | 05/2010 | | Oprawa: | Twarda | | Format: | 13.5x21.0cm | | Wydawnictwo: | PWRiL | |
| Cena: | 35.00zł | |
Rozdziały:
ZASADY SPORZĄDZANIA NALEWEK
Trochę historii, czyli jak to się zaczęło 9
Ważne przykazania, czyli wstęp do wiedzy 11
Technologia sporządzania nalewek, czyli co do czego i w jakiej kolejności 15
Na początek nalewki owocowe 15
Trochę magii, czyli nalewki na ziołach, kłączach i korzeniach 17
Żeby stosować, trzeba wiedzieć, czyli informacje o ziołach i przyprawach 19
Krok po kroku do sukcesu 27
Sprzęt 27
Wybieramy przepis 28
Maceracja 29
Komponowanie nalewki 30
Klarowanie i dojrzewanie 31
Miary, wagi, przeliczniki 32
Obliczanie mocy nalewki 35
Obliczanie słodkości nalewki 36
Obliczanie mocy alkoholu 37
PRZEPISY
Nalewki na owocach świeżych i suszonych 39
Nalewki na kwiatach, liściach i pędach 123
Nalewki ziołowe, korzenne i miodowe 145
Nalewki i likiery mleczne, kawowe, czekoladowe, piwne 179
Zaprawy i nalewy do doprawiania nalewek i wódek 189
Larendogra 197
SPIS NALEWEK 198
|