Tytuł: | Niedożywienie związane z chorobą Występowanie Rozpoznanie | | Autor: | Bruno Szczygieł, Anna Ukleja, Iwona Boniecka, Beata Sińska | | ISBN: | 978-83-200-4333-4 | | Ilość stron: | 152 | | Data wydania: | 06/2011 | | Format: | 16.5x23.5cm | | Wydawnictwo: | PZWL | |
| Cena: | 59.00zł | |
W książce omówiono podstawowe problemy dotyczące niedożywienia związanego z chorobą. Niedomiar wiedzy z tego zakresu powoduje, że wielu lekarzy nie potrafi rozpoznać niedożywienia i wykorzystać współczesne możliwości leczenia żywieniowego, aby zapobiec niedożywieniu szpitalnemu, które jest najczęstszym jatrogennym powikłaniem terapii w warunkach szpitalnych.
Zebrano i omówiono wszystkie dostępne metody oceny odżywienia niezależnie od sytuacji klinicznej. Autorzy zachowali właściwe proporcje między informacjami ściśle naukowymi a praktycznymi wskazówkami postępowania w konkretnych sytuacjach klinicznych. Część informacji podana została w formie przejrzystych tabel, ułatwiających korzystanie z książki w praktyce klinicznej.
Książka adresowana jest do lekarzy wszystkich specjalności zabiegowych, pediatrów i internistów, do średniego personelu medycznego oraz dietetyków. Będzie cennym źródłem wiedzy dla studentów medycyny, pielęgniarstwa i dietetyki.
Rozdziały:
1. Niedożywienie 1.1. Rodzaje niedożywienia 10 1.2. Niedożywienie szpitalne 11 1.3. Następstwa niedożywienia 14 1.4. Ekonomiczne następstwa niedożywienia 16 1.5. Wyniszczenie 18 1.6. Głodzenie proste i stresowe 19 1.7. Identyfi kacja chorych niedożywionych 21
2. Zapotrzebowanie na podstawowe składniki odżywcze 2.1. Zapotrzebowanie na energię 25 2.2. Zapotrzebowanie na białko 27 2.3. Zapotrzebowanie na glukozę 27 2.4. Zapotrzebowanie na tłuszcze 27 2.5. Zapotrzebowanie na wodę 27
3. Rozpoznanie niedożywienia 3.1. Badania przesiewowe 29 3.2. Nutrition Screening Tool 29 3.3. Malnutrition Universal Screening Tool dla dorosłych 32 3.4. Nutritional Risk Screening 33 3.5. Subjective Global Assessment 35 3.6. Short Nutritional Assessment Questionnaire 36 3.7. Nutritional Risk Index 37
4. Pogłębiona ocena stanu odżywienia. Badania antropometryczne 4.1. Wywiad żywieniowy 39 4.2. Wywiad zdrowotny 40 4.3. Badanie kliniczne 40 4.4. Badania antropometryczne 41 4.5. Masa ciała 41 4.6. Należna masa ciała 42 4.7. Wskaźnik masy ciała 42 4.8. Oznaczanie zasobów tkanki tłuszczowej 43 4.9. Oznaczanie zasobów białka somatycznego mięśni szkieletowych 46 4.10. Pomiar obwodu ramienia i obwodu mięśni ramienia 46 4.11. Dynamometria ręczna 48
5. Pogłębiona ocena stanu odżywienia. Badania biochemiczne 5.1. Albuminy 51 5.2. Transferyna 52 5.3. Prealbumina 53 5.4. Całkowita liczba limfocytów 53 5.5. Bilans azotowy 54
6. Badania składu ciała za pomocą bioimpedancji elektrycznej 6.1. Bioimpedancja elektryczna 57 6.2. Standaryzacja procedury BIA 61 6.3. Przeciwwskazania do BIA 64 6.4. Rodzaje urządzeń do pomiarów bioimpedancji elektrycznej 65
7. Metody oceny stanu odżywienia i zapotrzebowania na składniki odżywcze u chorych z otyłością 7.1. Otyłość a stan odżywienia 70 7.2. Otyłość – ocena stanu odżywienia 71 7.3. Wywiad żywieniowy 72 7.4. Wywiad chorobowy 72 7.5. Badania antropometryczne 72 7.6. Badania biochemiczne 73 7.7. Ocena wydolności narządów i układów 73 7.8. Otyłość a zapotrzebowanie na składniki odżywcze 73
8. Ocena stanu odżywienia u dzieci – Aneta Czerwonogrodzka-Senczyna 77 8.1. Wywiad ogólny. Badanie podmiotowe i przedmiotowe 78 8.2. Ocena sposobu żywienia i stylu życia 79 8.3. Ocena pomiarów antropometrycznych u dzieci 79 8.4. Wskaźniki proporcji wagowo-wzrostowych 82 8.5. Ocena prawidłowości pomiarów antropometrycznych oraz wskaźników wagowo-wzrostowych. Biologiczne układy odniesienia 84 8.6. Ocena składu ciała u dzieci 87 8.7. Wskaźniki dystrybucji tkanki tłuszczowej 90 8.8. Ocena wskaźników biochemicznych u dzieci 90
9. Ocena stanu odżywienia u osób w wieku podeszłym 9.1. Badania uzupełniające ocenę stanu odżywienia 93 9.2. Zapotrzebowanie na energię 97 9.3. Badania przesiewowe stanu odżywienia 100 9.4. Przesiew wstępny z zastosowaniem skróconej wersji MNA dla chorych w podeszłym wieku 101 9.5. Minimalna ocena stanu odżywienia 102 9.6. Badania antropometryczne u osób w podeszłym wieku 109 9.7. Alternatywne metody badań antropometrycznych stosowane u niepełnosprawnych osób w wieku podeszłym 110 9.8. Sarkopenia 115 9.9. Badania laboratoryjne 116
10. Metody oceny sposobu żywienia 10.1. Cel badań sposobu żywienia 122 10.2. Metody badania spożycia żywności 123 10.3. Metody oceny sposobu żywienia 128 10.4. Etapy uzyskania informacji o żywieniu respondenta 129 10.5. Jakościowe, ilościowe i jakościowo-ilościowe oceny sposobu żywienia 131
|