Księgarnia naukowo-techniczna styczna.pl

Księgarnia naukowo-techniczna
styczna.pl

 


Zaawansowane wyszukiwanie
  Strona Główna » Sklep » Medycyna » Diabetologia » Moje Konto  |  Zawartość Koszyka  |  Do Kasy   
 Wybierz kategorię
Albumy
Architektura
Beletrystyka
Biochemia
Biologia
Biznes
Budownictwo
Chemia
Design DTP
E-biznes
Ekologia i środowisko
Ekonometria
Ekonomia Finanse
Elektronika
Elektrotechnika
Encyklopedie
Energetyka
Fizyka
Fotografia
Geografia
Historia
Informatyka
Maszynoznawstwo
Matematyka
Medycyna
  Alergologia Astma
  Anatomia człowieka
  Chirurgia
  Choroby zakaźne
  Dermatologia
  Diabetologia
  Diagnostyka
  Endokrynologia
  Etyka
  Farmakologia Leki
  Fizjologia
  Fizjoterapia Rehabilitacja
  Genetyka
  Geriatria
  Ginekologia Położnictwo
  Hematologia
  Immunologia
  Intensywna terapia
  Interna
  Kardiologia
  Medycyna ogólna
  Mózg Umysł
  Neurologia
  Okulistyka
  Onkologia
  Ortopedia Traumatologia
  Otolaryngologia
  Patologia
  Pediatria Neonatologia
  Pielęgniarstwo
  Psychologia Psychiatria
  Reumatologia
  Seksuologia
  Stomatologia
  Służba Zdrowia
  Toksykologia
  Urologia
  Zdrowie publiczne
  Żywienie
Motoryzacja
Polityka
Popularnonaukowe
Poradniki
Prawo
Sport
Sztuka
Słowniki
Technika
Telekomunikacja
Turystyka
Zarządzanie jakością

Zobacz pełny katalog »
 Wydawnictwo:
 PZWL
Fitoterapia i leki roślinne

Fitoterapia i leki roślinne

159.00zł
Normy żywienia człowieka Podstawy prewencji otyłości i chorób niezakaźnych 129.00zł
Normy żywienia człowieka Podstawy prewencji otyłości i chorób niezakaźnych

Tytuł: Normy żywienia człowieka Podstawy prewencji otyłości i chorób niezakaźnych
Autor: Mirosław Jarosz, Barbara Bułhak-Jachymczyk
ISBN: 978832003421910
Ilość stron: 09/2011
Data wydania: 2008
Format: 16.4x23.5cm
Wydawnictwo: PZWL

Cena: 129.00zł


Książka jest dziełem obejmującym najbardziej aktualne normy żywienia dla ludności Polski. Jest wynikiem badań i analiz zespołu pracowników Instytutu Żywności i Żywienia, popartych najnowszymi doświadczeniami i osiągnięciami uczonych z całego świata.

Autorzy przedstawiają zagadnienia zapotrzebowania człowieka na energię i poszczególne składniki pokarmowe. Omawiają rolę racjonalnego żywienia i aktywności fizycznej w zapobieganiu nadwadze i otyłości oraz przewlekłym chorobom niezakaźnym. Podejmują również tematykę związaną z suplementami diety, żywnością wzbogacaną i genetycznie zmodyfikowaną. Wartość publikacji podnoszą liczne tabele ułatwiające szybkie odszukanie żądanych wartości.

Książka składa się z dwóch części. Część pierwsza jest w całości poświęcona podstawowym składnikom pokarmowym oraz witaminom, składnikom mineralnym oraz wodzie i elektrolitom.

W części drugiej autorzy odnoszą się do następujących zagadnień: zastosowanie norm w ocenie spożycia na poziomie indywidualnym i grupowym, normy żywienia w planowaniu spożycia żywności, normy na energię, rola żywienia i aktywności fizycznej w zapobieganiu nadwadze oraz chorobom przewlekłym, suplementy diety, żywność genetycznie zmodyfikowana.

Rozdziały:

1. Wprowadzenie 
1.1. Rys historyczny rozwoju norm żywienia 
1.2. Współczesne metody opracowywania norm 
1.3. Rodzaje norm żywienia 
1.4. Podstawowe założenia nowych, zaktualizowanych norm żywienia dla ludności Polski 
Piśmiennictwo 

2. Energia 
2.1. Wiadomości podstawowe 
2.2. Metody stosowane do oceny zapotrzebowania człowieka na energii
2.3. Metody ustalania norm na energii
2.4. Normy na energii dla ludności Polski 
Piśmiennictwo 

3. Białko 
3.1. Wiadomości podstawowe 
3.2. Ocena zapotrzebowania na azot białkowy 
3.3. Ocena zapotrzebowania na aminokwasy egzogenne 
3.4. Metody ustalania norm na białko
3.5. Normy na białko dla ludności Polski 
Piśmiennictwo 

4. Tłuszcze 
4.1. Wprowadzenie 
4.2. Budowa, występowanie oraz funkcje metaboliczne głównych składników tłuszczów pokarmowych 
4.3. Normy spożycia tłuszczu 
Piśmiennictwo 

5. Cholesterol 
5.1. Wprowadzenie 
5.2. Metabolizm cholesterolu 
5.3. Źródła pokarmowe cholesterolu 
5.4. Rola cholesterolu pokarmowego w powstawaniu miażdżycy 
5.5. Współczesne poglądy na temat norm spożycia cholesterolu 
Piśmiennictwo 

6. Węglowodany 
6.1. Wiadomości podstawowe 
6.2. Określanie zapotrzebowania organizmu człowieka na węglowodany przyswajalne 
6.3. Określanie poziomu zalecanego spożycia węglowodanów 
6.4. Spożycie węglowodanów a zachowanie zdrowia - zalecenia dotyczące ilości energii w diecie pochodzącej z węglowodanów 
6.5. Podsumowanie 
Piśmiennictwo 

7. Włókno pokarmowe (błonnik pokarmowy) 
7.1. Wprowadzenie 
7.2. Zalecane spożycie włókna pokarmowego 
Piśmiennictwo 

8. Witaminy 
8.1. Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach 
8.2. Witaminy rozpuszczalne w wodzie 
8.3. Górny tolerowany poziom spożycia witamin 
Piśmiennictwo 

9. Składniki mineralne 
9.1. Wapń 
9.2. Fosfor 
9.3. Magnez 
9.4. Żelazo 
9.5. Cynk 
9.6. Jod 
9.7. Selen 
9.8. Miedź 
9.9. Fluor 
9.10. Górny tolerowany poziom spożycia (UL) składników mineralnych 
Piśmiennictwo 

10. Woda i elektrolity 
10.1. Woda 
10.2. Gospodarka wodno-elektrolitowa 
10.3. Sód i chlor 
10.4. Potas 
Piśmiennictwo 

11. Zastosowanie norm żywienia w ocenie spożycia na poziomie indywidualnym i grupowym
11.1. Wprowadzenie 
11.2. Charakterystyka metod badania spożycia żywności 
11.3. Zastosowanie norm żywienia w ocenie spożycia indywidualnego 
11.4. Zastosowanie norm żywienia w ocenie spożycia w grupach osób 
Piśmiennictwo 

12. Zastosowanie norm żywienia w planowaniu spożycia żywności
12.1. Wprowadzenie 
12.2. Normy żywienia w planowaniu spożycia 
12.3. Wybór poziomu normy 
12.4 Etapy planowania diety 
12.5. Planowanie diet na poziomie indywidualnym 
12.6. Planowanie diet dla grup osób 
12.7. Czynniki modyfikujące planowanie diety 
12.8. Ograniczenia w stosowaniu norm do planowania spożycia 
Piśmiennictwo 

13. Rola żywienia i aktywności fizycznej w zapobieganiu nadwadze i otyłości oraz przewlekłym chorobom niezakaźnym
13.1. Wprowadzenie 
13.2. Przyczyny nadwagi i otyłości oraz przewlekłych chorób niezakaźnych 
13.3. Nadwaga i otyłość 
13.4. Choroby układu krążenia 
13.5. Nowotwory złośliwe 
13.6. Osteoporoza
13.7. Aktywność fizyczna 
13.8. Podsumowanie 
Piśmiennictwo 

14. Zastosowanie norm na energii w ocenach rozmiarów niedożywienia na świecie, dokonywanych przez Organizację ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) 
14.1. Wprowadzenie 
14.2. Omówienie stosowanych określeń 
14.3. Podstawy metodologiczne szacunków odsetka i liczby ludzi niedożywionych 
14.4. Aktualne wyniki ocen rozmiarów niedożywienia na świecie 
Piśmiennictwo 

15. Normy żywienia jako podstawa zaleceń odnoszących się do znakowania oraz wzbogacania żywności
15.1. Żywność ogólnego spożycia z dodatkiem witamin i składników mineralnych dopuszczona do obrotu w kontekście przepisów prawnych Unii Europejskiej 
15.2. Normy przyjęte w celu znakowania produktów i zasady ich stosowania 
15.3. Lista witamin i składników mineralnych dodawanych do produktów spożywczych w kontekście przepisów Unii Europejskiej 
15.4. Wykaz produktów spożywczych z dodatkiem witamin i składników mineralnych dopuszczonych na polskim rynku 
Piśmiennictwo 

16. Rola suplementów diety w realizacji norm żywienia 
16.1. Definicja i składniki suplementów 
16.2. Rola suplementów 
16.3. Suplementy jako uzupełnienie nieracjonalnej diety 
16.4. Suplementy a przewlekłe choroby niezakaźne 
16.5. Stosowanie suplementów w praktyce 
16.6. Suplementy diety a sposób żywienia populacji polskiej 
Piśmiennictwo 

17. Nowa żywność jako źródło składników o działaniu fizjologicznym
17.1. Wprowadzenie 
17.2. Definicja nowej żywności 
17.3. Aspekty legislacyjne 
17.4. Wybrane nowe składniki żywności dopuszczone do obrotu w Unii Europejskiej 
Piśmiennictwo 

18. Żywność genetycznie zmodyfikowana - potencjalne źródło składników odżywczych w diecie 
18.1. Definicja żywności genetycznie zmodyfikowanej. Metody modyfikacji stosowane w produkcji żywności 
18.2. Produkty genetycznie zmodyfikowane obecne na rynku 
18.3. Potencjalna rola żywności genetycznie zmodyfikowanej w realizacji norm żywienia
18.4. Jak odróżnić żywność genetycznie zmodyfikowaną od żywności tradycyjnej- 
Piśmiennictwo 

Normy żywienia dla ludności Polski - tabele zbiorcze

Tytuł książki: "Normy żywienia człowieka Podstawy prewencji otyłości i chorób niezakaźnych"
Autor: Mirosław Jarosz, Barbara Bułhak-Jachymczyk
Wydawnictwo: PZWL
Cena: 129.00zł
Klienci, którzy kupili tę książkę, kupili także
Islam w Europie Bogactwo różnorodności czy źródło konfliktów
Islam w Europie Bogactwo różnorodności czy źródło konfliktów
Praca zbiorowa
Dialog
Nieśmiałość Zmień myślenie i odważ się być sobą
Nieśmiałość Zmień myślenie i odważ się być sobą
Staniek Magdalena
Edgard
Spór o istnienie człowieka Wydanie 2
Spór o istnienie człowieka Wydanie 2
Józef Tischner
ZNAK
Skuteczne strategie na trudne czasy
Skuteczne strategie na trudne czasy
Patrick Forsyth Frances Kay
Wolters Kluwer
Notatnik rodzinnych przepisów Dania obiadowe
Notatnik rodzinnych przepisów Dania obiadowe
Praca zbiorowa
Olimp Media
Świat kryptomilionerów. Znajdź swoją szansę w świecie Blockchaina
Świat kryptomilionerów. Znajdź swoją szansę w świecie Blockchaina
Mateusz Mach
Onepress
 Koszyk
1 x Motocykl bez tajemnic
1 x Diesel na jachcie
1 x Śpij mężny w Katyniu Charkowie i Miednoje
1 x Advanced legal english for polish purposes
1 x Nowy elementarz etyczny
1 x Gangi motocyklowe Od wydarzeń w Hollister po współczesne przejawy przestępczości zorganizowanej
1 x Bond o Bondzie 50 lat w służbie Jej Królewskiej Mości
1 x Ajurweda Tajemnice medycyny holistycznej
1 x Historie Historia Franków
1 x Konstytucyjny system organów państwa
1 x Filozofia pieniądza
1 x Historia świata Atlas ilustrowany
1 x Bóg, kwanty, czarne dziury i ja
1 x Blog jako nowa forma komunikowania politycznego
1 x Farmakologia w zarysie
1 x Metoda case study w pielęgniarstwie Wprowadzenie do zagadnienia
1 x Rozwiązywanie prostych i odwrotnych zagadnień przewodzenia ciepła
1 x Wartości estetyczne w metrologii
1 x Opakowania transportowe Poradnik
1 x Co ma Putin w głowie?
1 x Karpaty Ukraińskie mapa turystyczna 1:250 000
1 x Dyskursy o Macedonii
1 x Archeologia wojny Studia nad uzbrojeniem barbarzyńskiej Europy okresu wpływów rzymskich i wędrówek ludów
1 x Handel zagraniczny Poradnik dla praktyków Wydanie 2
1 x Bezpieczeństwo uzupełniający komponent architektury ochrony bezpieczeństwa narodu i państwa
1 x Księga zapominania
1 x Akta cywilne dla aplikantów
1 x Powiedz, że się boisz
1 x Dorosłe dzieci Psychologiczna problematyka odwrócenia ról w rodzinie
1 x Afryka od zaplecza Maroko – Sahara Zachodnia – Mauretania
1 x Decentralizacja a systemy zdrowotne W poszukiwaniu rozwiązań sprzyjających zdrowiu
1 x Neonatologia Atlas
1,517.62zł
Wydawnictwo
Tu można zobaczyć wszystkie książki z wydawnictwa:

Wydawnictwo PZWL
 Kategoria:
 Matematyka
Algorytmy

Algorytmy

49.00zł
36.75zł
Informacje
Regulamin sklepu.
Koszty wysyłki.
Polityka prywatności.
Jak kupować?
Napisz do Nas.
 Wydawnictwa
 Polecamy
MERITUM Podatki 2018 Aleksander Kaźmierski Wolters Kluwer
Anatomia człowieka Tom 1-5 Komplet Adam Bochenek, Michał Reicher PZWL
Encyklopedia zdrowia Tom 1-2 Wydanie 9 Witold S. Gumułka, Wojciech Rewerski PWN
Anatomia zwierząt Tom 2 Narządy wewnętrzne i układ krążenia Wydanie 3 Kazimierz Krysiak, Krzysztof Świeżyński PWN
Fizyka współczesna Paul A. Tipler Ralph A. Llewellyn PWN
Programowanie Microsoft SQL Server 2008 Tom 1 + Tom 2 Leonard Lobel, Andrew J. Brust, Stephen Forte Microsoft Press
Matematyka konkretna Wydanie 4 Ronald L. Graham, Donald E. Knuth, Oren Patashnik PWN
Windows Server 2008 R2 Usługi pulpitu zdalnego Resource Kit Christa Anderson, Kristin L. Griffin, Microsoft Remote Desktop Virtual Microsoft Press
Przystępny kurs statystyki z zastosowaniem STATISTICA PL na przykładach z medycyny KOMPLET Tom 1 Tom 2 Tom 3 Andrzej Stanisz StatSoft