Tytuł: | Ogólna technologia żywności | | Autor: | E. Pijanowski, M. Dłużewski | | ISBN: | 978-83-204-3610-5 | | Ilość stron: | 586 | | Data wydania: | 12/2009 (wydanie 8) | | Format: | B5 | | Wydawnictwo: | WNT | |
| Cena: | 51.98zł | |
Jest to kompendium wiedzy z zakresu technologii żywności. Scharakteryzowano w nim główne źródła żywności, surowce przemysłu żywnościowego i produkty spożywcze. Opisano szczegółowe operacje i procesy przetwarzania żywności, metody jej utrwalania, a także materiały i metody pomocnicze stosowane w technologii żywności.
W VIII wydaniu książki uaktualniono dane liczbowe dotyczące bilansu żywności, zasobów wód słodkich i morskich, udziału przemysłu żywnościowego w gospodarce żywnościowej, a także produkcji i zużycia na cele żywieniowe głównych surowców przemysłu żywnościowego.
Podręcznik jest przeznaczony dla studentów chemii spożywczej i technologii żywności politechnik i akademii rolniczych. Będzie także pomocny inżynierom i technikom zatrudnionym w przemyśle żywnościowym.
Rozdziały:
Część pierwsza - Wstęp do technologii żywności 1. Technologia żywności, bilans żywności, przemysł spożywczy, gospodarka żywnościowa 2. Krótka charakterystyka głównych surowców przemysłu spożywczego, ich odbiór i czyszczenie 3. Produkty spożywcze i ich jakość
Część druga - Operacje i procesy związane z przetwarzaniem żywności 4. Operacje mechaniczne 5. Operacje termiczne 6. Niektóre operacje typu dyfuzyjnego 7. Procesy i operacje fizykochemiczne 8. Procesy chemiczne w technologii żywności 9. Procesy biotechnologiczne w technologii żywności
Część trzecia - Metody utrwalania żywności 10. Ogólne zasady utrwalania żywności 11. Utrwalanie żywności metodą chłodzenia lub zamrażania 12. Utrwalanie żywności za pomocą ogrzewania 13. Utrwalanie żywności oparte na odwadnianiu i na dodawania substancji osmoaktywnych 14. Utrwalanie żywności przez zakwaszanie i metodą chemiczną 15. Niekonwencjonalne, nietypowe i skojarzone metody utrwalania żywności
Część czwarta - Materiały i techniki pomocnicze w technologii żywności 16. Stosowanie dodatków funkcjonalnych do żywności 17. Mycie i dezynsekcja urządzeń i opakowań 18. Pakowanie żywności 19. Przechowywanie i transport żywności 20. Kontrola procesu produkcyjnego 21. Gospodarowanie energią, wodą i ochrona środowiska
|