Książka jest zwięzłym a jednocześnie wszechstronnym przeglądem trucizn, ich działania i przeciwdziałania zatruciom związkami chemicznymi. Autor wyjaśnia, co powoduje że substancja chemiczna jest trucizną - dlaczego różne warunki i dawki mogą zmienić leczniczą substancję w zabójczą truciznę i że nie wszystko, co wytworzone przez człowieka, jest niebezpieczne oraz nie wszystko- co naturalne- jest bezpieczne.
W książce opisane jest toksyczne działanie leków syntetycznych i pochodzenia roślinnego i zwierzęcego oraz niektórych metali. Zaletą książki jest zamieszczenie w niej licznych przykładów zaczerpniętych z życia opisujących przypadki zatrucia wynikające gównie z braku wiedzy oraz nieprzestrzegania podstawowych zasad ostrożności.
Książka skierowana jest do studentów na kierunkach związanych z ochroną zdrowia i środowiska oraz z ekologia, do specjalistów toksykologów, a także dla ogółu Czytelników zainteresowanych truciznami.
Rozdziały:
Wykaz tytułów tabel Wykaz skróconych podpisów pod rysunki Wstęp Jak korzystać z książki
Trucizny Stara sztuka, nowa nauka Człowiek to związki chemiczne
Fizjologia Jak związki chemiczne działają na organizm i co organizm z nimi robi Narażenie Uszkodzenia miejscowe Wchłanianie do organizmu Losy związku chemicznego w organizmie Usuwanie związków chemicznych z organizmu Czynniki wpływające na większą lub mniejszą toksyczność związków chemicznych Gatunki Czynniki wpływające na działanie związków chemicznych na ludzi Wiek Dieta Stan zdrowia Czynniki genetyczne Styl życia Indukowanie i hamowanie enzymów Tolerancja, synergizm, addytywność, wzmacnianie, antagonizm Skutki działania związków chemicznych na organizm Zależność dawka-reakcja Skutki fizjologiczne Uszkodzenia tkanek Zaburzenia procesów metabolicznych Wpływ na rozwój embrionu i płodu (teratogeneza) Wpływ na układ odpornościowy Działanie na materiał genetyczny (mutageneza) Powstawanie raka (kancerogeneza) Diagnozowanie i leczenie zatrucia
Nie obawiaj się leków Nie ma leków bezpiecznych, są tylko bezpieczne sposoby ich używania Paracetamol Poszukiwanie odtrutek Talidomid Na czym polega teratogenne działanie talidomidu Aspiryna W jaki sposób aspiryna powoduje krwawienia z żołądka Syndrom Reyesa Przedawkowanie aspiryny Korzystne skutki działania aspiryny Penicylina Leki przeciwbakteryjne W jaki sposób penicylina zabija bakterie Niekorzystne działanie penicyliny Inne leki pochodzące od pleśni Mutacje i oporność bakterii Hydralazyna i izoniazyd - Czynniki genetyczne a toksyczność Izoniazyd - wpływ czynników genetycznych na toksyczność Hydralazyna (apresolina) Narkotyki Kokaina Heroina Nałóg i tolerancja Leczenie zatruć wywołanych morfiną lub heroiną Ekstaza Leki ziołowe Aristolochia fangchi Dziurawiec Herbaty ziołowe i alkaloidy pyrolizydynowe Ocena bezpieczeństwa leków
Krew, pot i łzy Pestycydy DDT i chloroorganiczne środki owadobójcze Gromadzenie się związków chemicznych w łańcuchu pokarmowym biokumulacja i biomagnifikacja Jak działa DDT i dlaczego jest toksyczny dla owadów, a nie dla ssaków Skutki zakazu stosowania DDT Związki fosforoorganiczne Wykrywanie i leczenie zatruć związkami fosforoorganicznymi Opóźniona przewlekła neuropatia wywołana przez związki fosforoorganiczne Parakwat - bezpieczny środek chwastobójczy czy niebezpieczna trucizna? Leczenie zatruć parakwatem Inne środki chwastobójcze Inne pestycydy Farba przeciw obrastaniu powierzchni i toksyczna tributylocyna Czy pestycydy pozostają w żywności?
Pierwsze zginęły koty Zanieczyszczenia środowiskowe Rtęć - skażenie i zatrucie Choroba Minamata Teratogenne działanie metylortęci Dlaczego rtęć w różnych postaciach powoduje różne objawy Arsen Dioksyna (TCOD) Narażenie człowieka na działanie dioksyn PCB oraz PBB (polichlorobifenyle oraz polibromobifenyle) Leki w ściekach Środki powodujące zaburzenia w układzie hormonalnym Ołów Narażenie na działanie ołowiu występujące obecnie Skutki zatrucia ołowiem Glin
Naturalni zabójcy Trujące związki chemiczne stworzone przez naturę Skopolamina i wrzeszczący korzeń mandragory Alkaloidy pirolizydynowe Rycyna Cykuta i szczwół plamisty - kat Sokratesa Strychnina - otruty przez ostatnią dawkę w butelce Paproć Toksyny grzybowe - trujące muchomory i grzyby magiczne Toksyny zwierzęce Węże-grzechotniki i kobry Trujące ropuchy i pieniące się żaby Toksyny pochodzące od stworzeń morskich Pająki Skorpiony Bakterie
Szalony kapelusznik i ciężki przypadek trądziku Przemysłowe związki chemiczne Rtęć Chlorek winylu Kadm Rozpuszczalniki Azbest Najczęstsze skutki działania przemysłowych związków chemicznych na robotników Prawodawstwo chroniące robotników
Pod zlewem i w ogrodowej szopie Trucizny domowe
W jaki sposób środek do usuwania powłok malarskich powoduje zatrucie tlenkiem węgla Tlenek węgla - zwyczajna, a jednak zabójcza trucizna Płyn do chłodnic - słodki, a jednak zabójczy Dlaczego płyn do chłodnic jest trujący Leczenie zatrucia płynem do chłodnic Alkohol metylowy Leczenie zatrucia alkoholem metylowym Wąchanie kleju lub odurzanie się rozpuszczalnikami Alkohol - ulubiony środek odurzający Tolerancja alkoholu Leczenie alkoholizmu - rola przypadkowości Ochronne działanie napoi alkoholowych
Zemsta na Rasputinie Związki chemiczne używane do zabijania Cyjanek - gorzkie migdały, Herman Goering i Rasputin Wykrywanie i leczenie zatrucia cyjankiem Arsen Arsen - użyteczny lek czy śmiertelna trucizna? Jak przebiega zatrucie arsenem Objawy i wykrywanie zatrucia arsenem Strychnina= Objawy i wykrywanie zatrucia strychniną Tal - trucizna prawie doskonała Jak tal działa w organizmie? Leczenie zatrucia talem Morderstwo za pomocą tlenku wągla Morderstwo za pomocą herbicydu Trucizny używane w czasie wojny Napitek imbirowy i olej hiszpański Toksyczne składniki i zanieczyszczenia żywności Naturalne zanieczyszczenia żywności Aflatoksyna i spleśniałe orzeszki ziemne Sporysz Czarownice z Salem Ergotyzm Trikoteceny i inne mikotoksyny Ochratoksyna i nefropatia bałkańska Botulina i botulizm Czerwone przypływy i trujące małże Żywność zawierająca substancje toksyczne Fugu - ryba rozdymkokształtna Badacze polarni i witamina A Maniok, jabłka i migdały Fasola fawa i anemia hemolityczna Nienaturalne zanieczyszczenia żywności dioksyny i belgijski skandal z mięsem drobiowym Katastrofa rolnicza w Michigan Tragedia spowodowana imbirowym napitkiem i „the jake walk blues" Syndrom hiszpańskiego oleju toksycznego
Zanieczyszczenia żywności powstające podczas jej przygotowywania Niebezpieczne frytki i szwedzki tunel Żółcień masłowa i zieleń Scheele'a Dodatki do żywności Rodzaje dodatków do żywności — Tli Czy dodatki do żywności są szkodliwe? Tartrazyna Inne barwniki żywności Kwas benzoesowy i benzoesany Przeciwutleniacze Sacharyna Glutaminian sodu i syndrom chińskiej restauracji Ocena bezpieczeństwa dodatków do żywności i jej zanieczyszczeń
Ryzykowny interes Ocena bezpieczeństwa i ryzyka chemicznego Ocena narażenia Niebezpieczeństwo Badania niebezpieczeństwa dla ludzi Badania niebezpieczeństwa dla zwierząt Badania niebezpieczeństwa prowadzone in vitro Badania niebezpieczeństwa prowadzone na innych rodzajach zwij Ocena bezpieczeństwa i jak się ona przydaje Historia sacharyny Ocena ryzyka związanego z zanieczyszczeniami żywności Jak ludzie postrzegają ryzyko?
|