Tytuł: | Podstawy biochemii Wydanie15 | | Autor: | Jerzy Kączkowski | | ISBN: | 978-83-63623-02-9 | | Ilość stron: | 464 | | Data wydania: | 03/2015 dodruk ( wydanie 15 ) | | Format: | 16.5x24.0cm | | Wydawnictwo: | WNT | |
| Cena: | 69.00zł | |
W podręczniku przedstawiono podstawowe wiadomości o składzie i funkcjach komórki, energetyce i katalizie przemian biochemicznych oraz o koenzymach, witaminach i związkach pokrewnych.
Przedstawiono w nim, w ujęciu zgodnym ze współczesną wiedzą, budowę, przemiany i funkcje kwasów nukleinowych wraz z regulacją syntezy białka i elementami inżynierii genetycznej, a także etapy i regulację utleniania biologicznego.
Omówiono też budowę, funkcje oraz metabolizm aminokwasów i białek, sacharydów (wraz z ich wytwarzaniem w fotosyntezie) i lipidów. Wiele miejsca poświęcono przemianom biochemicznym w magazynowanych i przetwarzanych surowcach, jak również w środkach żywnościowych.
W książce przedstawiono również zagadnienia dotyczące integracji procesów komórkowych. Omówiono transport przez błony biologiczne, procesy przekazywania informacji warunkujące poprawność przebiegu procesów metabolicznych, a także niezbędne do trwania życia mechanizmy obronne.
Ze względu na dynamiczny rozwój niektórych kierunków biochemii, wydanie XIV uaktualniono o informacje dotyczące m.in. o struktury oraz metabolizm RNA i DNA, mechanizm przepływu informacji genetycznej i jego regulacji, oraz substancji sygnałowych i alergicznego działania niektórych białek. Wydanie XV jest niezmienione w stosunku do treści wydania poprzedniego.
Podręcznik jest przeznaczony dla studentów wydziałów biologicznych, chemicznych i rolniczych wyższych szkół pedagogicznych, akademii rolniczych, uniwersytetów, a także studentów akademii medycznych oraz kierunków biotechnologicznych politechnik. Mogą z niego korzystać uczniowie starszych klas szkół średnich, którzy w programie nauczania mają biochemię.
Rozdziały: Częściej stosowane skróty 1. Wiadomości wstępne 2. Skład chemiczny i funkcje komórki 3. Energetyka reakcji biochemicznych 4. Aminokwasy, peptydy i białka 5. Enzymy 6. Koenzymy i witaminy 7. Kwasy nukleinowe i ich funkcje 8. Regulacja procesów genetycznych i rekombinacyjna technologia DNA 9. Niespecyficzna faza utleniania biologicznego 10. Monosacharydy i ich przemiany 11. Sacharydy złożone - oligo- i polisacharydy 12. Fotosynteza 13. Przemiany związków azotowych 14. Metabolizm lipidów 15. Integracja procesów metabolicznych
|