Tytuł: | Podstawy epidemiologii ogólnej epidemiologia chorób zakaźnych | | Autor: | Anna Jabłońska-Chmielewska, Leon Jabłoński, Barbara Jędrzejewska | | ISBN: | 83-88063-76-6 | | Ilość stron: | 470 | | Data wydania: | 2002 | | Format: | 16.0x24.0cm | | Wydawnictwo: | Czelej | |
| Cena: | 69.00zł | |
Epidemiologia zapewnia podstawowe narzędzia do rozpoznania sytuacji zdrowotnej i działania wszystkich działów zdrowia publicznego – ochrony sanitarnej kraju, planowania środków na leczenie i profilaktykę czy kształcenia kadr medycznych.
Podręcznik przedstawia podstawy epidemiologii z elementami nauki o zdrowiu publicznym zalecane w większości krajów Unii Europejskiej w programie podstawowych studiów na kierunkach medycznych, ze szczególnym uwzględnieniem pielęgniarskich studiów licencjackich oraz kierunków położnictwo i dietetyka kliniczna.
Rozdziały:
I. Podstawy epidemiologii ogólnej 1. Podstawowe określenia epidemiologii 2. Podstawowe wiadomości o demografii medycznej 3. Środowiskowe uwarunkowania zdrowia populacji 4. Podział i metody pomiarów zdrowia i chorób w populacji ludzkiej 5. Podstawy nowoczesnej profilaktyki chorób niezakaźnych i zakaźnych 6. Metody promocji zdrowia jednostki i społeczeństwa
II. Wybrane zagadnienia z epidemiologii chorób niezakaźnych 7. Charakterystyka cech epidemicznych starszego wieku 8. Epidemiologia próchnicy zębów 9. Medyczne i społeczne problemy osób niepełnosprawnych 10. Problemy zdrowotne mieszkańców wsi 11. Sytuacja zdrowotna ludności województwa lubelskiego
III. Epidemiologia chorób zakaźnych 12. Wprowadzenie 13. Ekologia organizmu a diagnostyka różnych chorób 14. Podstawowe pojęcia w epidemiologii chorób zakaźnych 15. Drogi szerzenia się zarazków i drobnoustrojów 16. Epidemiologia chorób zakaźnych na świecie 17. Choroby zakaźne w Polsce 18. Epidemiologia zakażeń i chorób wirusowych 19. Opracowanie ogniska epidemii i zatrucia pokarmowego 20. Epidemiologia wirusowych zapaleń wątroby 21. Epidemiologia choroby AIDS i nosicielstwa wirusa HIV 22. Epidemiologia zakażeń szpitalnych – wiadomości podstawowe 23. Podstawowe elementy organizacji służb sanitarno-epidemiologicznych
IV. Specjalizacja – położnictwo 24. Zagadnienia epidemiologiczne w położnictwie i w ginekologii
V. Specjalizacja – dietetyka kliniczna 25. Epidemiologiczna analiza żywności i żywienia 26. Bibliografia – pozycje ogólne
VI. Słownik podstawowych pojęć i definicji
|