Księgarnia naukowo-techniczna styczna.pl

Księgarnia naukowo-techniczna
styczna.pl

 


Zaawansowane wyszukiwanie
  Strona Główna » Sklep » Technika » Przemysł spożywczy » Moje Konto  |  Zawartość Koszyka  |  Do Kasy   
 Wybierz kategorię
Albumy
Architektura
Beletrystyka
Biochemia
Biologia
Biznes
Budownictwo
Chemia
Design DTP
E-biznes
Ekologia i środowisko
Ekonometria
Ekonomia Finanse
Elektronika
Elektrotechnika
Encyklopedie
Energetyka
Fizyka
Fotografia
Geografia
Historia
Informatyka
Maszynoznawstwo
Matematyka
Medycyna
Motoryzacja
Polityka
Popularnonaukowe
Poradniki
Prawo
Sport
Sztuka
Słowniki
Technika
  Aranżacja wnętrz
  Budownictwo lądowe
  Klimatyzacja Ogrzewanie
  Materiały inżynierskie
  Przemysł spożywczy
  Rysunek techniczny
  Rzemiosło
  Spawalnictwo
  Technika
  Technika pomiarowa
  Technika wojskowa
  Tworzywa sztuczne
Telekomunikacja
Turystyka
Zarządzanie jakością

Zobacz pełny katalog »
 Wydawnictwo:
 PZWL
Adaptowana aktywność fizyczna dla fizjoterapeutów

Adaptowana aktywność fizyczna dla fizjoterapeutów

139.00zł
Podstawy gastronomii Od żywności do turystyki kulinarnej 64.90zł 54.52zł
Podstawy gastronomii Od żywności do turystyki kulinarnej

Tytuł: Podstawy gastronomii Od żywności do turystyki kulinarnej
Autor: Mariola Milewska, Anna Prączko, Andrzej Stasiak
ISBN: 978-83-208-2274-8
Ilość stron: 404
Data wydania: 02/2017 wydanie 2
Format: 16.2x23.7cm
Wydawnictwo: PWE

Cena: 64.90zł 54.52zł


Książka stanowi kompendium wiedzy dotyczącej gastronomii.

Zawiera on: historię gastronomii w Polsce i na świecie, podstawowe pojęcia stosowane w gastronomii, opis produktu gastronomicznego, prezentację produktu gastronomicznego od strony jego atrakcyjności w turystyce, wybrane organizacje i stowarzyszenia gastronomiczne, rolę informacji i promocji w gastronomii oraz trendy w rozwoju współczesnej gastronomii.

Podręcznik jest przeznaczony dla studentów uczelni tyrystycznych, hotelarskich, technicznych (np. kierunku technologia żywności), rolniczych, szkół policealnych o profilu gastronomicznym, turystycznym i hotelarskim oraz osób zarządzających obiektami gastronomicznymi.

Rozdziały:

Rozdział 1. Zarys historii gastronomii
1.1. Historia gastronomii na świecie
1.2. Historia gastronomii w Polsce

Rozdział 2. Elementarne zagadnienia gastronomii
2.1. Istota gastronomii i usługi gastronomicznej
2.2. Klasyfikacja placówek gastronomicznych
2 2.1. Kryteria klasyfikacji placówek gastronomicznych
2.2.2. Klasyfikacja branżowa placówek gastronomicznych
2.2.3. Klasyfikacja urzędowa (prawna) placówek gastronomicznych
2.3. Ważniejsze pojęcia stosowane w gastronomii

Rozdział 3. Podstawowe wyposażenie gastronomiczne
3.1. Materiały stosowane do produkcji wyposażenia gastronomicznego
3.2. Podstawowe instalacje w gastronomii
3.3. Wyposażenie zaplecza
3.4. Wyposażenie frontu

Rozdział 4. Produkt gastronomiczny
4.1. Definicja i cechy produktu gastronomicznego
4.2. Poziomy postrzegania (wymiary) produktu gastronomicznego
4.3. Charakterystyka komponentów produktu gastronomicznego
4.3.1. Asortyment potraw i napojów a karta menu
4.3.2. Obsługa klienta
4.3.3. Zewnętrzny wygląd obiektu
4.3.4. Wystrój wnętrza
4.3.5. Usługi dodatkowe
4.3.6. Inne cechy usługi
4.4. Cykl życia produktu gastronomicznego

Rozdział 5. Atrakcyjność produktu gastronomicznego w turystyce
5.1. Gastronomia a turystyka
5.2. Gastronomia jako produkt turystyczny
5.2.1. Produkty proste: usługa i rzecz
5.2.2. Produkt turystyczny - impreza (pakiet turystyczny)
5.2.3. Produkt turystyczny - wydarzenie
5.2.4. Produkt turystyczny - obiekt
5.2.6. Produkt turystyczny - szlak
5.2.7. Produkt turystyczny - obszar
5.3. Produkty tradycyjne i regionalne

Rozdział 6. Ważne osobistości świata gastronomii
6.1. Święci i patroni gastronomii
6.1.1. Św. Marta
6.1.2. Św. Sabina
6.1.3. Św. Maciej Apostoł
6.1.4. Św. Wawrzyniec
6.1.5. Św. Jan Leonardi
6.1.6. Św. Klemens Hofbauer (Dworzak)
6.2. Wielcy europejscy gastronomicy
6.2.1. Gillaume Tirel (Taillevent)
6.2.2. M. Boulanger
6.2.3. Anthelme Brillat-Savarin
6.2.4. Marie Antoine Careme
6.2.5. Franz Sacher
6.2.6. Auguste Escoffier
6.2.7. Paul Bocuse
6.3. Wielcy polscy gastronomicy
6.3.1. Mikołaj Wierzynek
6.3.2. Stanisław Czerniecki
6.3.3. Jerzy Franciszek Kulczycki
6.3.4. Wojciech Wincenty Wielądek
6.3.5. Lucyna Ćwierczakiewiczowa
6.3.6. Edward Pomian Pożerski (Edouard de Pomiane)
6.3.7. Zdzisław T. Nowicki
6.3.8. Kurt Scheller

Rozdział 7. Organizacje i stowarzyszenia związane z gastronomią i gastronomiczne
7.1. Międzynarodowe organizacje i stowarzyszenia
7.1.1. Światowa Organizacja Zdrowia (WHO)
7.1.2. Organizacja Narodów Zjednoczonych do Spraw Wyżywienia i Rolnictwa (FAO)
7.1.3. Międzynarodowe Zrzeszenie Hoteli i Restauracji (IH&RA)
7.1.4. Konfederacja Krajowych Stowarzyszeń Hoteli i Restauracji we Wspólnocie Europejskiej (HOTREC)
7.1.5. Światowa Organizacja Stowarzyszeń Kucharskich (WACS)
7.1.6. Europejskie Stowarzyszenie Nowoczesnych Restauracji (EMRA)
7.1.7. Międzynarodowe Stowarzyszenie Barmanów (IBA)
7.2. Organizacje i stowarzyszenia gastronomiczne w Polsce
7.2.1. Polska Izba Gospodarcza Restauratorów i Hotelarzy (PIGRiH)
7.2.2. Polskie Stowarzyszenie Pracowników Hotelarstwa i Gastronomii (PSPHiG)
7.2.3. Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni (OSSKiC)
7.2.4. Stowarzyszenie Polskich Kucharzy i Cukierników (SPKiC)
7.2.5. Stowarzyszenie Polskich Barmanów (SPB-PBA)
7.2.6. Stowarzyszenie Sommelier Polski (SSP)
7.2.7. Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego (PIPRiL)

Rozdział 8. Promocja i informacja w gastronomii
8.1. Promocja
8.1.1 Definicja i rodzaje działań promocyjnych
8.1.2. Reklama
8.1.3. Public relations
8.1.4. Sprzedaż osobista
8.1.5. Promocja sprzedaży
8.1.6. Targi gastronomiczne
8.2. Źródła informacji branżowej

Rozdział 9. Trendy w rozwoju gastronomii
9.1. Megatrendy wpływające na sektor gastronomiczny
9.2. Demografia
9.3. Ekonomia
9.4. Świadomość, edukacja
9.5. Zdrowie
9.6. Styl życia
9.7. Zwyczaje żywieniowe
9.8. Turystyka, czas wolny
9.9. Sztuka i kultura
9.10. Technologie informatyczne
9.11. Ekologia (ochrona środowiska - zrównoważony rozwój - naturalna żywność)


Najniższa cena z 30 dni przed obniżką 54,52zł

Tytuł książki: "Podstawy gastronomii Od żywności do turystyki kulinarnej"
Autor: Mariola Milewska, Anna Prączko, Andrzej Stasiak
Wydawnictwo: PWE
Cena: 64.90zł 54.52zł
Klienci, którzy kupili tę książkę, kupili także
Praca z energią 111 ćwiczeń wzmacniających
Praca z energią 111 ćwiczeń wzmacniających
Kyle Gray
Studio Astropsychologii
Rachunkowość finansowa z uwzględnieniem MSSF Międzynarodowych Standardów Sprawozdawczości Finansowej
Rachunkowość finansowa z uwzględnieniem MSSF Międzynarodowych Standardów Sprawozdawczości Finansowej
Józef Pfaff
PWN
Sukces. Odkryj ścieżkę bogacenia się
Sukces. Odkryj ścieżkę bogacenia się
Napoleon Hill
Onepress
VIRAL Jak zarażać ideami i tworzyć wirusowe treści
VIRAL Jak zarażać ideami i tworzyć wirusowe treści
Piotr Bucki
PWN
Śmierć i zmartwychwstanie Leksykon
Śmierć i zmartwychwstanie Leksykon
Pascale De Enrico
Arkady
PKWiU z obniżonymi stawkami VAT
PKWiU z obniżonymi stawkami VAT
Kuciński Rafał
Wiedza i Praktyka
 Koszyk
1 x Pan Przystojny
1 x Po co człowiekowi czas
1 x Czujniki
1 x Hard Beat. Taniec nad otchłanią
153.41zł
Wydawnictwo
Tu można zobaczyć wszystkie książki z wydawnictwa:

Wydawnictwo PWE
 Kategoria:
 Chirurgia
Fizjoterapia w chirurgii

Fizjoterapia w chirurgii

79.00zł
Informacje
Regulamin sklepu.
Koszty wysyłki.
Polityka prywatności.
Jak kupować?
Napisz do Nas.
 Wydawnictwa
 Polecamy
OpenGL w praktyce Janusz Ganczarski BTC
Chemia organiczna Część I-IV Komplet J. Clayden, N. Greeves, S. Warren, P. Wothers WNT
3ds Max 2012 Biblia Kelly L. Murdock HELION
Przystępny kurs statystyki z zastosowaniem STATISTICA PL na przykładach z medycyny KOMPLET Tom 1 Tom 2 Tom 3 Andrzej Stanisz StatSoft
Autodesk Inventor Professional /Fusion 2012PL/2012+ Metodyka projektowania z płytą CD Andrzej Jaskulski PWN
OpenGL Księga eksperta Wydanie V Richard S. Wright, Jr., Nicholas Haemel, Graham Sellers, Benjamin Lipc HELION
Animacja komputerowa Algorytmy i techniki Rick Parent PWN
Anatomia człowieka Tom 1-5 Komplet Adam Bochenek, Michał Reicher PZWL
Programowanie Microsoft SQL Server 2008 Tom 1 + Tom 2 Leonard Lobel, Andrew J. Brust, Stephen Forte Microsoft Press