Tytuł: | Podstawy rachunkowości i finansów w hotelarstwie | | Autor: | Alina Hajdamowicz, Krystyna Książek | | ISBN: | 978-83-7141-968-3 | | Ilość stron: | 150 | | Data wydania: | 2009 | | Format: | 16.6x23.5cm | | Wydawnictwo: | REA | |
| Cena: | 27.00zł | |
Podręcznik zawiera, oprócz podstaw rachunkowości hotelowej, cały wachlarz zagadnień związanych z gospodarką finansową hotelu.
Omówione zostały kalkulacje usług hotelowych jak też analiza ekonomiczna działalności hotelarskiej. Podręcznik stanowi pomoc dydaktyczną w nauczaniu przedmiotu oraz może być pomocny w prowadzeniu działalności gospodarczej w zakresie hotelarstwa i gastronomii.
Jest to podręcznik opracowany zgodnie z podstawą programową oraz programem nauczania dla zawodu technik hotelarstwa. Celem niniejszego opracowania jest umożliwienie uczniom i słuchaczom zapoznanie się z podstawowymi zagadnieniami rachunkowości hotelowej.
Treści merytoryczne zawarte w podręczniku przygotowane zostały w oparciu o aktualne źródła wiedzy oraz na doświadczeniach dydaktycznych i praktycznych autorów.
Rozdziały:
I. WPROWADZENIE DO RACHUNKOWOŚCI 6 1. Pojęcie i funkcje rachunkowości 6 2. Zasady rachunkowości 8 3. Europejskie normy w rachunkowości 9 4. Regulacje prawne rachunkowości (wewnętrzne i międzynarodowe) 11 5. Pojęcie i funkcje pieniądza 11 6. Pojęcie i funkcje f inansów 13 7. Zjawiska pieniężne i f inansowe 14 8. Pojęcie gospodarki f inansowej, polityki f inansowej i systemu f inansowego. Aparat f inansowy państwa 14 9. Przepisy regulujące zasady gospodarki f inansowej 16
II. MAJĄTEK PODMIOTU GOSPODARCZEGO I ŹRÓDŁA JEGO FINANSOWANIA 18
III. OPERCJE GOSPODARCZE A BILANS MAJĄTKOWY 28 1. Klasyf ikacja operacji gospodarczych 28 2. Wpływ operacji gospodarczych na bilans 30 3. Ogólne zasady wyceny aktywów i pasywów 32
IV. ZASADY FUNKCJONOWANIA KONT BILANSOWYCH 37 1. Pojęcie i funkcjonowanie kont bilansowych 37 2. Konta pozabilansowe i wynikowe 40 3. Przykład ewidencji od bilansu do bilansu 40 4. Dzielenie i łączenie kont 42 5. Zadania i funkcjonowanie kont analitycznych 45 6. Zasady poprawiania błędów księgowych 49
V. DOKUMENTACJA KSIĘGOWA OPERACJI GOSPODARCZYCH 53 1. Pojęcie i klasyf ikacja dowodów księgowych 53 2. Zasady sporządzania i przygotowania dowodów do księgowania 54 3. Przechowywanie dowodów księgowych 59 4. Zakładowy plan kont 59
VI. EWIDENCJA ŚRODKÓW PIENIĘŻNYCH I ROZRACHUNKÓW 63 1. Istota rozliczeń gotówkowych i bezgotówkowych 63 2. Karty płatnicze 68 3. Zasady ewidencji czeków, weksli obcych i środków pieniężnych w drodze 70 4. Zasady ewidencji kredytów bankowych 73 5. Pojęcie i klasyf ikacja rozrachunków 73 6. Zasady ewidencji rozrachunków z dostawcami i odbiorcami 73 7. Zasady ewidencji rozrachunków z tytułu wynagrodzeń 75 8. Zasady ewidencji rozrachunków publicznoprawnych 77
VII. EWIDENCJA, ROZLICZANIE I KALKULACJA KOSZTÓW 79 1. Podstawowe elementy wyniku f inansowego 79 2. Zasady funkcjonowania kont wynikowych 82 3. Zasady ewidencji i rozliczania kosztów 83 4. Etapy ewidencji i rozliczania kosztów 90 5. Koszty w działalności hotelarskiej 92 6. Rozliczanie usług hotelarskich 95
VIII. PRZYCHODY I KOSZTY UZYSKANIA PRZYCHODÓW 114 1. Ewidencja produktów i przychodów ze sprzedaży 114 2. Ewidencja pozostałych przychodów i kosztów operacyjnych 115 3. Ewidencja przychodów i kosztów f inansowych 117 4. Ewidencja zysków i strat nadzwyczajnych 118 5. Ogólne zasady ustalania wyniku f inansowego 119
IX. GRAFICZNE I TECHNICZNE FORMY KSIĘGOWOŚCI 122 1. Tabelaryczna forma techniki księgowości 122 2. Rejestrowa forma techniki księgowości 124 3. Informatyczna forma techniki księgowości 124
X. SPRAWOZDAWCZOŚĆ F INANSOWA 127 1. Ogólne zasady sporządzania sprawozdania f inansowego 127 2. Inwentaryzacja 129 3. Bilans 131 4. Rachunek zysków i strat 133 5. Podstawowe zasady analizy sprawozdań f inansowych 135 6. Analiza bilansu 136 7. Analiza rachunku zysków i strat 137 BIBLIOGRAFIA 141 Wykaz załączników 142
|