Książka została napisana bardzo starannie i rzeczowo. Autor przeanalizował szczegółowo i profesjonalnie poszczególne techniki laboratoryjne, zwrócił uwagę na takie aspekty pracy laboratoryjnej, które zazwyczaj są obecnie pomijane przy podobnych opracowaniach.
Dzięki temu prezentowany podręcznik może być polecany osobom, które po raz pierwszy stykają się z pracą w laboratorium chemicznym i może stanowić dla nich bardzo dobry przewodnik dotyczący organizowania laboratorium i pracy w nim. Korzystać z niego mogą studenci studiów chemicznych i pokrewnych, osoby organizujące nowe laboratoria oraz technicy pracujący od lat w takich laboratoriach.
Rozdziały:
1. Laboratorium chemiczne 1.1. Pokój laboratoryjny i jego wyposażenie 1.2. Uwagi o pracy w laboratorium chemicznym
2. Sprzęt laboratoryjny 2.1. Sprzęt szklany 2.2. Sprzęt porcelanowy 2.3. Sprzęt cermaiczny 2.4. Sprzęt metalowy 2.5. Sprzęt z drewna i z tworzyw sztucznych 2.6. Sprzęt gumowy
3. Pobieranie próbek i przygotowanie średniej próbki 3.1. Wprowadzenie i podstawowe definicje 3.2. Pobieranie średniej próbki laboratoryjnej 3.3. Rozdrabnianie i przesiewanie 3.4. Sita i analiza sieciowa 3.5. Pobieranie próbek cieczy
4. Wagi i ważenie 4.1. Wiadomości wstępne 4.2. Waga techniczna 4.3. Waga analityczna 4.4. Zasady prawidłowego używania wag
5. Ogrzewanie, suszenie, prażenie, chłodzenie 5.1. Ogrzewanie 5.2. Grzejniki elektryczne 5.3. Suszenie 5.4. Prażenie 5.5. Pomiar temperatury. Termometry 5.6. Chłodzenie
6. Odczynniki i roztwory 6.1. Woda 6.2. Odczynniki chemiczne 6.3. Przygotowywanie roztworów 6.4. Stapianie substancji trudno rozpuszczalnych 6.5. Ekstrakcja (ługowanie)
7. Strącanie i krystalizacja 7.1. Strącanie osadów 7.2. Struktura osadu 7.3. Otrzymywanie czystych osadów 7.4. Rozpuszcalność osadów. Powstawanie roztworów jonowych 7.5. Hydroliza osadu komputeks.pl 7.6. Powstawanie osadów koloidowych 7.7. Wzrost rozpuszczalności pod wpływem soli 7.8. Krystalizacja
8. Sączenie, przemywanie, dekantacja i odwirowywanie 8.1. Sączenie 8.2. Dekantacja 8.3. Przemywanie osadu 8.4. Ciecz przemywająca 8.5. Technika sączenia 8.6. Odwirowywanie
9. Mieszanie i wytrząsanie 9.1. Mieszanie 9.2. Wytrząsanie
10. Suszenie 10.1. Chemiczne czynniki suszące 10.2. Suszenie pod zmniejszonym ciśnieniem
11. Prace z gazami 11.1. Otrzymywanie gazów w laboratorium 11.2. Pobieranie i przechowywanie gazów 11.3. Pomiar przepływu gazu 13.4. Oczyszczanie gazów 13.5. Przesyłanie gazów i cieczy niskowrzących
12. Prace pod zwiększonym ciśnieniem 12.1. Prace pod ciśnieniem w naczyniach szklanych 12.2. Prace pod zwiększonym ciśnieniem w naczyniach metalowych
13. Prace w próżni 13.1. Wprowadzenie 13.2. Źródła próżni 13.3. Pomiar wielkości próżni
14. Podstawowe operacje laboratoryjne 14.1. Destylacja 14.2. Ekstrakcja 14.3. Sublimacja
Najniższa cena z 30 dni przed obniżką 24,99zł
|