Tytuł: | Podstawy żywienia człowieka Tom 2 | | Autor: | Dorota Czerwińska | | ISBN: | 978-83-7544-266-3 | | Ilość stron: | 228 | | Data wydania: | 09/2010 | | Format: | 16.5x23.5cm | | Wydawnictwo: | REA | |
| Cena: | 33.90zł | |
Książka zawiera podstawowe wiadomości na temat składników odżywczych, gospodarki wodnej i energetycznej organizmu, wartości odżywczej pokarmów, norm żywienia oraz zasad układania jadłospisów i racjonalnego planowania żywienia różnych grup ludności.
Podręcznik przeznaczony dla uczniów i słuchaczy kształcących się w zawodach kucharz, technik żywienia i gospodarstwa domowego oraz kelner.
Podręcznik został opracowany zgodnie z podstawą programową oraz standardami wymagań egzaminacyjnych dla tych zawodów.
Rozdziały: 1. ZAKRES I ZNACZENIE NAUKI O ŻYWIENIU CZŁOWIEKA 2. SKŁADNIKI ODŻYWCZE I ICH ZNACZENIE DLA ORGANIZMU CZŁOWIEKA 3. GOSPODARKA WODNA ORGANIZMU 4. GOSPODARKA ENERGETYCZNA ORGANIZMU 5. WARTOŚĆ ENERGETCZNA POŻYWIENIA 6. PRZEMIANY SKŁADNIKÓW ODŻYWCZYCH W ORGANIZMIE CZŁOWIEKA 7. WARTOŚĆ ODŻYWCZA PRODUKTÓW SPOŻYWCZYCH 8. WPŁYW PROCESÓW TECHNOLOGICZNYCH NA WARTOŚĆ ODŻYWCZĄ PRODUKTÓW 9. NORMY ŻYWIENIA I WYŻYWIENIA ORAZ ICH ZASTOSOWANIE 10. ZASADY UKŁADANIA I OCENA JADŁOSPISÓW 11. ŻYWIENIE RÓŻNYCH GRUP LUDNOŚCI 12. ZWYCZAJE ŻYWIENIOWE 13. PODSTAWY ŻYWIENIA DIETETYCZNEGO 14. ZATRUCIA POKARMOWE 15. HIGIENA W PLACÓWKACH ŻYWIENIA 16. OCHRONA ZDROWIA W POLSCE 17. NAJNOWSZE OSIĄGNIĘCIA W DZIEDZINIE ŻYWNOŚCI I ŻYWIENIA 18. ŻYWNOŚĆ FUNKCJONALNA, WYGODNA ORAZ SPECJALNEGO PRZEZNACZENIA ŻYWIENIOWEGO
|