Tytuł: | Podstawy żywienia klinicznego | | Autor: | Luboš Sobotka | | ISBN: | 978-83-200-3885-9 | | Ilość stron: | 495 | | Data wydania: | 2008 | | Oprawa: | Miękka | | Format: | B5 | | Wydawnictwo: | PZWL | |
| Cena: | 82.95zł | |
Leczenie żywieniowe odrywa ogromną rolę w opiece nad pacjentem.
W celu upowszechnienia żywienia klinicznego w szerokiej działalności lekarskiej, a także poprawy standardów tego leczenia, niezbędne jest odpowiednie kształcenie.
Książka pozwala czytelnikowi uzyskać podstawowe informacje dotyczące żywienia klinicznego, a także zapoznać się z najnowszą wiedzą naukową i doświadczeniem klinicznym wszystkich współautorów.
Jest podstawą wszelkich działań edukacyjnych Europejskiego Towarzystwa Żywienia Klinicznego i Metabolizmu (ESPEN).
Omówiono w niej: niedożywienie, fizjologię i biochemię żywienia, substraty stosowane w żywieniu pozajelitowym i dojelitowym, żywienie dojelitowe, żywienie pozajelitowe, monitorowanie leczenia żywieniowego, leczenie żywieniowe dostosowane do choroby oraz powikłania leczenia żywieniowego.
Rozdziały:
1.Podstawowe zasady żywienia Równowaga energetyczna i białkowa Skład ciała i jego pomiary Rozpoznawanie niedożywienia - badania przesiewowe i ocena pogłębiona Wpływ niedożywienia na funkcje fizjologiczne Przekarmianie - konsekwencje czynnościowe i kliniczne Epidemiologia zaburzeń odżywienia Zapotrzebowanie żywieniowe ludzi zdrowych w spoczynku i podczas wysiłku 2.Fizjologia i biochemia żywienia Łaknienie i jego kontrola Metabolizm energii Metabolizm węglowodanów Metabolizm tłuszczów Metabolizm białek i aminokwasów Woda i elektrolity w zdrowiu i podczas choroby Funkcja fizjologiczna i stany niedoborowe pierwiastków śladowych Funkcje fizjologiczne i stany niedoborów witamin Głodzenie proste i stresowe Uraz i posocznica Odpowiedź metaboliczna na niedotlenienie 3.Organizacja i aspekty prawne Organizacja leczenia żywieniowego Aspekty etyczne i prawne 4.Substraty stosowane w żywieniu pozajelitowym Źródła energii Węglowodany Tłuszcze Białka i aminokwasy Woda i elektrolity w czasie leczenia żywieniowego Pierwiastki śladowe i witaminy w żywieniu pozajelitowym i dojelitowym Włókna pokarmowe i krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe Immunożywienie Rola czynników przeciwutleniających w leczeniu żywieniowym Substraty specjalne w żywieniu pozajelitowym 5.Żywienie drogą przewodu pokarmowego Wskazania i przeciwwskazania do żywienia drogą przewodu pokarmowego Metody podawania żywienia do przewodu pokarmowego Podawanie żywienia jelitowego przez zgłębnik Sprzęt stosowany z żywieniu dojelitowym Diety stosowane w żywieniu dojelitowym Diety przemysłowe Powikłania żywienia drogą przewodu pokarmowego 6.Żywienie pozajelitowe Sposoby podawania żywienia pozajelitowego Systemy żywienia pozajelitowego Mieszaniny przeznaczone do żywienia pozajelitowego Leki a mieszaniny odżywcze Powikłania metaboliczne żywienia pozajelitowego 7.Monitorowanie leczenia żywieniowego Monitorowanie kliniczne Niektóre pomiary laboratoryjne dotyczące odpowiedzi na leczenie żywieniowe Zespół ponownego odżywienia (refeeding syndrome, szok pokarmowy) 8.Leczenie żywieniowe w różnych sytuacjach klinicznych Leczenie żywieniowe w stanie ciężkiego niedożywienia Żywienie w okresie okołooperacyjnym Leczenie żywieniowe ciężko chorych i pacjentów z posocznicą Leczenie żywieniowe po urazie Leczenie żywieniowe w chorobach zapalnych jelit Leczenie żywieniowe w chorobach wątroby Leczenie żywieniowe w chorobach nerek Leczenie żywieniowe w ostrym i przewlekłym zapaleniu trzustki Leczenie żywieniowe w wypadku przetoki przewodu pokarmowego Leczenie żywieniowe po rozległym wycięciu jelita (zespół krótkiego jelita) Leczenie żywieniowe chorych na cukrzycę Żywienie osób w wieku podeszłym Leczenie żywieniowe chorych oparzonych Leczenie żywieniowe w chorobach nowotworowych Zespół wyniszczenia - rola środków antykachektycznych Choroba popromienna jelit Żywienie w AiDS Żywienie w chorobach układu krążenia i układu oddechowego Terapia żywieniowa w schorzeniach neurologicznych Leczenie żywieniowe kobiet w ciąży Leczenie żywieniowe w neonatologii Leczenie żywieniowe dzieci i młodzieży Sztuczne żywienie w warunkach domowych
|