Księgarnia naukowo-techniczna styczna.pl

Księgarnia naukowo-techniczna
styczna.pl

 


Zaawansowane wyszukiwanie
  Strona Główna » Sklep » Ekologia i środowisko » Moje Konto  |  Zawartość Koszyka  |  Do Kasy   
 Wybierz kategorię
Albumy
Architektura
Beletrystyka
Biochemia
Biologia
Biznes
Budownictwo
Chemia
Design DTP
E-biznes
Ekologia i środowisko
Ekonometria
Ekonomia Finanse
Elektronika
Elektrotechnika
Encyklopedie
Energetyka
Fizyka
Fotografia
Geografia
Historia
Informatyka
Maszynoznawstwo
Matematyka
Medycyna
Motoryzacja
Polityka
Popularnonaukowe
Poradniki
Prawo
Sport
Sztuka
Słowniki
Technika
Telekomunikacja
Turystyka
Zarządzanie jakością

Zobacz pełny katalog »
Przeciwutleniacze w żywności Aspekty zdrowotne, technologiczne, molekularne i analityczne 71.40zł
Przeciwutleniacze w żywności Aspekty zdrowotne, technologiczne, molekularne i analityczne

Tytuł: Przeciwutleniacze w żywności Aspekty zdrowotne, technologiczne, molekularne i analityczne
Autor: red. Włodzimierza Grajka
ISBN: 978-83-204-3277-0
Ilość stron: 584
Data wydania: 2007
Wydawnictwo: WNT

Cena: 71.40zł


W książce w sposób komunikatywny przedstawiono skomplikowane zagadnienia związane z występowaniem i przemianami związków o właściwościach przeciwutleniających w złożonym tzw. łańcuchu żywieniowym, rozpoczynającym się od roślin uprawnych na polu poprzez przemysł przetwórczy, a kończącym na organizmie człowieka.

Poruszana problematyka obejmuje najważniejsze zagadnienia w aspekcie zdrowotnym, technologicznym i molekularnym. Dotyczy ona aktywnych rodników i reaktywnych form tlenu, stresu oksydacyjnego jako przyczyny chorób, występowania w żywności naturalnych przeciwutleniaczy i ich roli w prewencji  chorób oraz stabilności i wchłaniania w przewodzie pokarmowym, a ponadto  podstawowych uszkodzeń oksydacyjnych i metod uzyskiwania informacji o ich występowaniu w organizmie (biomarkery).

Zasygnalizowano także temat związków między reakcją organizmu na składniki odżywcze, jego genotypu a zależnymi od nich schorzeniami.  Kompleksowo ujęto też wpływ obróbki technologicznej na zawartość przeciwutleniaczy. W ostatnim rozdziale dotyczącym zagadnień analitycznych zaprezentowano nowoczesne metody oznaczania właściwości przeciwutleniających próbek żywności z  podkreśleniem  ich zalet oraz ograniczeń stosowania.

Niespotykane w literaturze polskiej,  także unikatowe w skali światowej opracowanie, jest adresowane do szerokiego grona odbiorców: pracowników naukowych uczelni medycznych, lekarzy, producentów żywności, żywieniowców,  dietetyków, a także do technologów żywności, biotechnologów, mikrobiologów, pracowników ochrony środowiska oraz do studentów wymienionych kierunków.

Rozdziały:

1. Zagadnienia ogólne
1.1. Rodzaje aktywnych rodników i reaktywnych form tlenu
1.2. Mechanizmy powstawania wolnych rodników
1.3. Wpływ reaktywnych wolnych rodników na organizmy żywe

2. Stres oksydacyjny jako przyczyna chorób
2.1. Wpływ wolnych rodników na inicjację i rozwój nowotworów
2.2. Udział reaktywnych form tlenu i azotu w patogenezie miażdżycy i nadciśnienia tętniczego
2.3. Wpływ wolnych rodników na rozwój cukrzycy i chorób nerek
2.4. Wpływ wolnych rodników na inicjację i rozwój chorób reumatycznych
2.5. Stres oksydacyjny a układ oddechowy człowieka

3. Naturalne przeciwutleniacze występujące w żywności
3.1. Przeciwutleniacze występujące w żywności pochodzenia roślinnego
3.2. Potencjał przeciwutleniający żywności pochodzenia zwierzęcego

4. Przeciwutleniacze w prewencji chorób
4.1. Rola przeciwutleniaczy w mechanizmach obronnych organizmu przed stresem oksydacyjnym
4.2. Działanie ochronne przeciwutleniaczy w chorobach układu krążenia
4.3. Wpływ suplementacji witaminami przeciwutleniającymi na oksydacyjne uszkodzenia DNA i proces karcynogenezy
4.4. Dzienna racja pokarmowa jako źródło przeciwutleniaczy – możliwości dietoterapii w chorobie niedokrwiennej serca
4.5. Chemoprewencja nowotworów hormonozależnych za pomocą przeciwutleniaczy

5. Interakcje związków przeciwutleniających z mikroflorą przewodu pokarmowego
5.1. Funkcje związków fenolowych w organizmie człowieka
5.2. Ekspozycja związków przeciwutleniających w przewodzie pokarmowym i ich transformacja pod wpływem mikroflory
5.4. Ochrona przed chorobami o etiologii bakteryjnej

6. Wchłanianie przeciwutleniaczy
6.1. Modele in vitro do badań nad biodostępnością przeciwutleniaczy
6.2. Modele zwierzęce w badaniach nad aktywnością przeciwutleniającą środków spożywczych
6.3. Biodostępność i metabolizm flawonoidów w organizmie człowieka
6.4. Wchłanianie i transport witamin antyoksydacyjnych
6.5. Żywieniowe badania epidemiologiczne

7. Biomarkery
7.1. Biomarkery w ocenie działania ochronnego przeciwutleniaczy
7.2. Selen i peroksydaza glutationowa jako markery statusu antyoksydacyjnego organizmów 7.2.1.       Wprowadzenie

8. Nutrigenomika a przeciwutleniacze
8.1. Podstawowe pojęcia związane z nutrigenomiką
8.2. Dieta jako czynnik ryzyka wystąpienia choroby
8.3. Składniki pokarmowe a ekspresja genów
8.4. Leczenie indywidualnie dobraną dietą
8.5. Wpływ oddziaływania gen–składnik diety na rozwój chorób
8.6. Narzędzia nutrigenomiki – postęp i ograniczenia
8.7. Perspektywy nutrigenomiki

9. Wpływ obróbki technologicznej na zawartość przeciwutleniaczy w produktach spożywczych
9.1. Zachowanie przeciwutleniaczy w czasie produkcji soków i przecierów z jabłek i owoców jagodowych
9.2. Wpływ obróbki mechanicznej na właściwości przeciwutleniające produktów roślinnych
9.3. Wpływ obróbki mechanicznej na zawartość przeciwutleniaczy w ziarnach zbóż
9.4. Wpływ obróbki technologicznej na zawartość przeciwutleniaczy w olejach roślinnych
9.5. Wpływ obróbki hydrotermicznej na stabilność przeciwutleniaczy zawartych w warzywach
9.6. Przemiany przeciwutleniaczy podczas obróbki hydrotermicznej ziarna zbóż i surowców zbożowych
9.7. Obróbka hydrotermiczna suchych nasion roślin strączkowych
9.8. Wpływ procesu sterylizacji na skład i aktywność związków przeciwutleniających na przykładzie wybranych roślin strączkowych
9.9. Obróbka mikrobiologiczna nasion roślin strączkowych
9.10. Chłodnicze i zamrażalnicze przechowywanie warzyw
9.11. Metody przechowywania i opakowania redukujące straty przeciwutleniaczy

10. Zagadnienia analityczne
10.1. Metody oznaczania właściwości przeciwutleniających
10.2. Metody oznaczania właściwości przeciwutleniających próbek żywności
10.3. Standaryzacja metod oznaczania aktywności przeciwutleniającej żywności i próbek biologicznych

Klienci, którzy kupili tę książkę, kupili także
Dlaczego śpimy Odkrywanie potęgi snu i marzeń sennych
Dlaczego śpimy Odkrywanie potęgi snu i marzeń sennych
Matthew Walker
Marginesy
Kuba praktyczny przewodnik
Kuba praktyczny przewodnik
Eliot Greenspan Neil E. Schlecht
Pascal
Patologie społeczne
Patologie społeczne
Irena Pospiszyl
PWN
Służące do wszystkiego
Służące do wszystkiego
Joanna Kuciel-Frydryszak
Marginesy
Wykładnia prawa podatkowego po wstąpieniu Polski do Unii Europejskiej
Wykładnia prawa podatkowego po wstąpieniu Polski do Unii Europejskiej
Dobrosława Antonów
Wolters Kluwer
Hipotermia Kliniczne aspekty wychłodzenia organizmu Mechanizmy zagrożeń i kierunki nowoczesnego leczenia
Hipotermia Kliniczne aspekty wychłodzenia organizmu Mechanizmy zagrożeń i kierunki nowoczesnego leczenia
Mechanizmy zagrożeń i kierunki nowoczesnego leczenia
Wydawnictwo Uniwersytetu Jagiellońskiego
 Koszyk
1 x Zarządzanie w pielęgniarstwie
1 x Analiza kosztów-korzyści w wycenie środowiska przyrodniczego
1 x Mundra
1 x Analiza przeżycia i tablice wymieralności
1 x Leksykon prawa medycznego 100 podstawowych pojęć
1 x Podstawy masażu leczniczego Wydanie 5
1 x Vademecum diagnostyki i leczenia nadciśnienia tętniczego Poradnik dla lekarza prywatnego
1 x Dysfunkcja czaszkowo-żuchwowa
1 x Podstawy budowy maszyn
1 x Napięcia mięśniowe Od diagnostyki do leczenia
1 x Kardiotokografia kliniczna
1 x Artystyczna fotografia ślubna
1 x Biologia dla bystrzaków. Wydanie II
1 x Drogi nieśmiertelności Nowa wiedza o doświadczeniach z pogranicza życia i śmierci
1 x Biotechnologia ścieków
1 x Brudne gierki Twojego umysłu Poznaj magię kłamstwa i nie daj się nabić w butelkę
1 x Kardiologia metaboliczna
1 x Leki współczesnej terapii Tom 1
1 x Jak dbać o kręgosłup aby był silny i zdrowy
1 x Turcja Przewodnik ilustrowany
1 x Chemia organiczna w projektowaniu leków
1 x Osteoporoza Lekarz rodzinny
1 x BHP w służbie zdrowia. Szkolenia, ryzyko zawodowe, czynniki szkodliwe, wymagania dla pomieszczeń, wypadki i choroby zawodowe
1 x Medycyna sportowa Część 2
1 x Bali i Lombok. Travelbook. Wydanie 2
1 x Krew królów Dramatyczne dzieje hemofilii w europejskich rodach książęcych
1 x Fizjoterapia po mastektomii
1 x Nadciśnienie tętnicze u kobiet
1,737.38zł
Wydawnictwo
Tu można zobaczyć wszystkie książki z wydawnictwa:

Wydawnictwo WNT
 Kategoria:
 Geografia
Podstawy geochemii środowiska

Podstawy geochemii środowiska

61.95zł
Informacje
Regulamin sklepu.
Koszty wysyłki.
Polityka prywatności.
Jak kupować?
Napisz do Nas.
 Wydawnictwa
 Polecamy
OpenGL Księga eksperta Wydanie V Richard S. Wright, Jr., Nicholas Haemel, Graham Sellers, Benjamin Lipc HELION
Akademia sieci CISCO CCNA Exploration Semestr 1 - 4 Praca zbiorowa PWN
Chemia organiczna Część I-IV Komplet J. Clayden, N. Greeves, S. Warren, P. Wothers WNT
Anatomia człowieka Tom 1-5 Komplet Adam Bochenek, Michał Reicher PZWL
Matematyka konkretna Wydanie 4 Ronald L. Graham, Donald E. Knuth, Oren Patashnik PWN
Przystępny kurs statystyki z zastosowaniem STATISTICA PL na przykładach z medycyny KOMPLET Tom 1 Tom 2 Tom 3 Andrzej Stanisz StatSoft
Animacja komputerowa Algorytmy i techniki Rick Parent PWN
Fizyka współczesna Paul A. Tipler Ralph A. Llewellyn PWN
Linux w systemach embedded Marcin Bis BTC