Księgarnia naukowo-techniczna styczna.pl

Księgarnia naukowo-techniczna
styczna.pl

 


Zaawansowane wyszukiwanie
  Strona Główna » Sklep » Technika » Przemysł spożywczy » Moje Konto  |  Zawartość Koszyka  |  Do Kasy   
 Wybierz kategorię
Albumy
Architektura
Beletrystyka
Biochemia
Biologia
Biznes
Budownictwo
Chemia
Design DTP
E-biznes
Ekologia i środowisko
Ekonometria
Ekonomia Finanse
Elektronika
Elektrotechnika
Encyklopedie
Energetyka
Fizyka
Fotografia
Geografia
Historia
Informatyka
Maszynoznawstwo
Matematyka
Medycyna
Motoryzacja
Polityka
Popularnonaukowe
Poradniki
Prawo
Sport
Sztuka
Słowniki
Technika
  Aranżacja wnętrz
  Budownictwo lądowe
  Klimatyzacja Ogrzewanie
  Materiały inżynierskie
  Przemysł spożywczy
  Rysunek techniczny
  Rzemiosło
  Spawalnictwo
  Technika
  Technika pomiarowa
  Technika wojskowa
  Tworzywa sztuczne
Telekomunikacja
Turystyka
Zarządzanie jakością

Zobacz pełny katalog »
 Wydawnictwo:
 PZWL
Historia medycyny

Historia medycyny

109.00zł
Przedsiębiorstwo gastronomiczne 34.00zł
Przedsiębiorstwo gastronomiczne

Tytuł: Przedsiębiorstwo gastronomiczne
Autor: Barbara Kozłecka, Krystyna Osowska
ISBN: 978-83-7641-445-4
Ilość stron: 288
Data wydania: 03/2012
Format: 16.4x23.5cm
Wydawnictwo: Difin

Cena: 34.00zł


Podręcznik został napisany zgodnie z programem nauczania oraz ze standardami wymagań egzaminacyjnych do przedmiotu technik żywienia i gospodarstwa domowego nr 321[10]MEN/2009.02.02.

Treści zawarte w podręczniku zawierają informacje niezbędne do założenia i prowadzenia przedsiębiorstwa gastronomicznego. W pozycji zawarto najnowsze uregulowania prawne. Podręcznik zawiera treści z wielu dziedzin, m.in. z: ekonomii i prawa, marketingu, pracy biurowej, rachunkowości oraz gastronomii. Wiedza uzyskana dzięki tej książce ma walory praktyczne.

Przykłady zawarte w tej publikacji zostały zaczerpnięte z materiałów wewnętrznych przedsiębiorstwa gastronomicznego funkcjonującego na rynku. Uwzględniono więc realia rynkowe, z jakimi spotyka się na co dzień firma, która działa w tej branży.

Całość podręcznika została podzielona na siedem rozdziałów, w których omówiono zagadnienia z różnych dziedzin nauki. Rozdział 1. zawiera podstawowe informacje związane z prowadzeniem działalności gospodarczej w realiach gospodarki rynkowej.

Zagadnienia związane z majątkiem firmy, jego finansowaniem oraz obowiązującą dokumentacją zawarte są w rozdziale 2. Cennym uzupełnieniem tego rozdziału są również przykłady i ćwiczenia pokazujące, jak gospodarować w firmie, aby osiągnąć zyski.

Jak sprzedać swoje produkty, czyli zagadnienia marketingu w gastronomii zostały omówione w rozdziale 3. Zarządzanie przedsiębiorstwem gastronomicznym z uwzględnieniem czynników ludzkiego i organizacyjnego stanowi tematykę rozdziału 4. i 5.

Ostatnie dwa rozdziały zostały poświęcone rynkowi pracy i procesom integracyjnym w różnych wymiarach.

Rozdziały:

Rozdział 1. Podstawy prowadzenia działalności gospodarczej
1.1. Potrzeby i ich klasyfikacje
1.2. Produkt i jego elementy
1.2.1. Usługa jako produkt
1.2.2. Usługi gastronomiczne w Polskiej Klasyfikacji Działalności (PKD)
1.3. Czynniki wytwórcze – zasoby
1.4. Gospodarka rynkowa
1.4.1. Rodzaje rynków
1.4.2. Podmioty i elementy rynku usług gastronomicznych
1.4.3. Mechanizm rynkowy
1.5. Tworzenie podmiotów gospodarczych
1.5.1. Podmiot gospodarczy
1.5.2. Działalność gospodarcza
1.5.3. Osoba fizyczna i prawna
1.5.4. Procedura zakładania działalności gospodarczej
1.5.4.1. Numery niezbędne przy rejestracji i prowadzeniu przedsiębiorstwa
1.5.5. Dokumenty związane z założeniem i prowadzeniem przedsiębiorstwa
1.5.6. Pojęcie przedsiębiorstwa
1.5.7. Klasyfikacja przedsiębiorstw
1.5.8. Formy organizacyjno-prawne przedsiębiorstw
1.5.8.1. Przedsiębiorstwa indywidualne osób fizycznych
1.5.8.2. Spółki i ich rodzaje
1.5.8.3. Przedsiębiorstwa państwowe
1.5.8.4. Spółdzielnia
1.6. Podatki i inne opłaty ponoszone przez przedsiębiorstwo
1.6.1. Podatki dochodowe i ich rodzaje
1.6.2. Podatek od towarów i usług
1.6.3. Inne podatki odprowadzane do urzędu skarbowego
1.6.4. Podatki i opłaty płacone do urzędu gminy/miasta

Rozdział 2. Rachunkowość przedsiębiorstwa
2.1. Podstawowe pojęcia dotyczące rachunkowości
2.2. Cena w gastronomii i jej rodzaje
2.2.1. Ustalanie ceny sprzedaży w gastronomii
2.2.2. Klasyfikacja kosztów
2.2.3. Kalkulacja cen w zakładach gastronomicznych
2.3. Majątek przedsiębiorstwa i źródła jego pochodzenia
2.3.1. Aktywa przedsiębiorstwa
2.3.1.1. Zużycie środków trwałych i amortyzacja
2.3.2. Pasywa przedsiębiorstwa
2.3.2.1. Kredyt i leasing
2.4. Bilans
2.5. Dokumentacja księgowa w zakładach gastronomicznych
2.6. Wynik finansowy przedsiębiorstwa gastronomicznego
2.7. Inwentaryzacja

Rozdział 3. Elementy marketingu
3.1. Pojęcie marketingu
3.2. Rodzaje marketingu
3.3. Rodzaje orientacji przedsiębiorstw
3.4. Podstawowe funkcje marketingu
3.5. Lokalizacja i otoczenie zakładów gastronomicznych
3.6. Instrumenty (elementy) marketingu
3.6.1. Produkt w ujęciu marketingowym
3.6.1.1. Produkt, jego elementy i struktura
3.6.1.2. Cykl życia produktu
3.6.1.3. Analiza usług świadczonych przez zakład gastronomiczny – macierz BCG
3.6.1.4. Asortyment i marka produktu
3.6.2. Cena jako element marketingu
3.6.2.1. Cena w gastronomii – specyfika
3.6.2.2. Elastyczność cenowa popytu
3.6.2.3. Metody ustalania cen
3.6.2.4. Upusty cenowe
3.6.3. Promocja
3.6.3.1. Promocja – pojęcie, cele, elementy
3.6.3.2. Reklama
3.6.3.3. Promocja dodatkowa
3.6.3.4. Public relations (PR)
3.6.3.5. Sprzedaż osobista (akwizycja)
3.6.4. Dystrybucja
3.6.4.1. Pojęcie i organizacja dystrybucji
3.6.4.2. Kanały dystrybucji
3.6.4.3. Rodzaje dystrybucji
3.6.4.4. Franchising w gastronomii
3.6.5. Personel jako element marketingu
3.6.6. Dodatkowe elementy marketingu
3.7. Informacje i badania marketingowe
3.7.1. Istota i zakres badań marketingowych
3.7.2. System Informacji Marketingowej
3.7.3. Rodzaje i metody badań
3.7.4. Etapy badań marketingowych
3.7.5. Kwestionariusz ankiety – zasady budowy
3.7.5.1. Ankieta badania
3.8. Zarządzanie marketingowe w przedsiębiorstwach gastronomicznych
3.8.1. Pojęcie i fazy zarządzania marketingowego
3.8.2. Analiza SWOT
3.8.3. Misja i cele przedsiębiorstwa gastronomicznego
3.8.3.1. Strategie marketingowe
3.9. Planowanie marketingowe w gastronomii

Rozdział 4. Zarządzanie przedsiębiorstwem
4.1. Pracownik w zakładzie gastronomicznym
4.1.1. Rola człowieka w procesie pracy
4.1.2. Umowy o pracę i ich rodzaje
4.1.3. Prawa i obowiązki pracownika i pracodawcy
4.1.4. Czas pracy
4.1.5. Urlopy pracownicze
4.1.6. Polityka personalna przedsiębiorstwa
4.2. Wynagrodzenia pracowników
4.2.1. Pojęcie, funkcje i podział płacy
4.2.2. Zasady wynagradzania i systemy płac
4.2.3. Obowiązkowe obciążenia wynagrodzenia
4.3. Organizacja stanowiska pracy
4.3.1. Ergonomia pracy
4.3.2. Schematy organizacyjne przedsiębiorstw
4.4. Style komunikowania
4.5. Style kierowania
4.6. Konflikty w firmie i sposoby ich rozwiązywania
4.7. Techniki negocjacji cen z dostawcą i klientem
4.8. Normowanie i kontrola pracy
4.8.1. Wydajność pracy
4.8.2. Systemy zapewniania jakości i zarządzania nią w gastronomii
4.9. Biznesplan przedsiębiorstwa

Rozdział 5. Podstawy biurowości
5.1. Wyposażenie biura
5.2. Materiały, sprzęt i urządzenia biurowe
5.2.1. Materiały biurowe
5.3. Instrukcja kancelaryjna
5.3.1. Obieg dokumentacji biurowej
5.3.2. Systemy kancelaryjne pism
5.3.3. Przechowywanie akt i kategorie archiwalne pism
5.4. Redagowanie pism
5.4.1. Zasady redagowania pism
5.4.2. Elementy składowe pisma
5.4.3. Adresowanie kopert
5.4.4. Blankiety korespondencyjne i ich rodzaje
5.4.5. Pisma w sprawach osobowych
5.4.6. Pisma w sprawach handlowych

Rozdział 6. Rynek pracy
6.1. Popyt i podaż na rynku pracy
6.2. Podmioty rynku pracy
6.3. Podział rynku pracy
6.4. Bezrobocie – przyczyny, rodzaje, skutki
6.4.1. Polityka państwa na rynku pracy – formy walki z bezrobociem
6.5. Metody poszukiwania pracy
6.6. Agencje i instytucje pośrednictwa pracy
6.6.1. Publiczne służby zatrudnienia
6.6.2. Ochotnicze Hufce Pracy
6.6.3. Agencje zatrudnienia

Rozdział 7. Gospodarka międzynarodowa
7.1. Integracja gospodarcza – modele i cele integracji
7.2. Warunki i etapy integracji
7.3. Czynniki wpływające na procesy integracyjne
7.4. Unia Europejska i jej organy
7.5. Proces globalizacji
7.5.1. Szanse i zagrożenia globalizacji

Klienci, którzy kupili tę książkę, kupili także
Kosmologia Lematre'a
Kosmologia Lematre'a
Michał Heller
Wydawnictwo Uniwersytetu Warszawskiego
Nie potrafię schudnąć Przepisy specjalnie dla Polaków
Nie potrafię schudnąć Przepisy specjalnie dla Polaków
Pierre Dukan, Jarosław Urbaniuk
Otwarte
Pneumatyczne pomiary długości
Pneumatyczne pomiary długości
Andrzej Zelczak
WKŁ
Wojny polsko-rosyjskie od XVIII do XX wieku
Wojny polsko-rosyjskie od XVIII do XX wieku
Marek Gędek
Bellona
Analiza sprawozdań finansowych Zrozumieć sprawozdanie polskie MSSF US GAAP Tom 1
Analiza sprawozdań finansowych Zrozumieć sprawozdanie polskie MSSF US GAAP Tom 1
Michał Ambroziak
C.H. Beck
Ajurweda kompletna recepta na optymalizację zdrowia
Ajurweda kompletna recepta na optymalizację zdrowia
Acharya Shunya
Vital
 Koszyk
1 x Badania marketingowe Metody, techniki i obszary aplikacji na współczesnym rynku
1 x Czego dzieci mogą się nauczyć od zwierząt
1 x 450 ściegów na drutach Wydanie 3
1 x Neurologia dla studentów wydziału pielegniarstwa
1 x Ekstremalnie Poradnik treningowy
1 x Jak pokonać kandydozę
1 x Budżetowanie operacyjne finansowe i kapitałowe w przedsiębiorstwie
1 x Bestia Dlaczego zło nas fascynuje?
1 x Komunikacje w rozmowie 3 Manifest
1 x Cyberhejt wobec pracowników a wizerunek organizacji
1 x Asertywność Sięgaj po to, czego chcesz, nie raniąc innych
1 x Iglaki Katalog roślin
1 x Poszukiwacze zaginionej wiedzy Erich von Däniken na tropach zakazanej archeologii
1 x Ewolucja języka W stronę hipotez gesturalnych
1 x 100 pułapek diagnostycznych w echokardiografii
1 x Obliczenia i badania diagnostyczne aparatury rozdzielczej
1 x Dwie siostry
1 x Biologia molekularna bakterii Wydanie 2
1 x Rola sądów i trybunałów w ochronie środowiska
1 x Nowoczesna kosmetologia Tom 2 Kosmetyki, zabiegi, suplementy
1 x Czynności notarialne Komentarz do art. 79-112 Prawa o notariacie
1 x Badania operacyjne z wykorzystaniem WinQSB
1 x Narodziny, które zmieniły świat
1 x Problemowe picie alkoholu przez młode kobiety Rola niekorzystnych doświadczeń i samoregulacji emocji
1 x Lecznicze środki zabezpieczające stosowane wobec sprawców przestępstw popełnionych w związku z uzależnieniem
1 x Fabryka terrorystów Ludobójstwo Jezydów. Tajemnice Państwa Islamskiego
1 x Chemia Próbne arkusze maturalne Zestaw 4 Poziom rozszerzony
1 x Reklama jako sztuka powtórzeń
1 x Królowa Polski Biografia
1 x Encyklopedia psów
1 x DNA Historia rewolucji genetycznej
1 x Autoportret z gołębnikiem w tle + CD Profesorowie krakowskiej polonistyki o sobie
1 x Dochodząc do TAK Negocjowanie bez poddawania się
1 x Kredyt konsumencki Komentarz
1 x "Migracje. Podróże w dziejach". Nowożytność. Mare Integrans. Studia nad dziejami wybrzeży Morza Bałtyckiego
1 x Atlantyk 1939-1945
1 x Seksualność człowieka w ujęciu wieloaspektowym
1 x Przetwarzanie danych w dużej skali. Niezawodność, skalowalność i łatwość konserwacji systemów
1 x Analiza tolerancji w konstrukcji i technologii maszyn Zbiór zadań
1 x Biblia leczy Cukrzyca Metoda oparta na zbilansowanej diecie
1 x Półprzewodniki. Nowoczesne rozwiązania w układach scalonych
1 x Niepełnosprawność w zwierciadle dorosłości
1 x Andrzej Szarmach Diabeł nie anioł
1 x Kultura dyskurs znak
1 x Chłodnictwo i klimatyzacja Wydanie 2
2,653.74zł
Wydawnictwo
Tu można zobaczyć wszystkie książki z wydawnictwa:

Wydawnictwo Difin
 Kategoria:
 Matematyka
Liczby natury Nierealna rzeczywistość matematycznej wyobraźni

Liczby natury Nierealna rzeczywistość matematycznej wyobraźni

19.90zł
16.92zł
Informacje
Regulamin sklepu.
Koszty wysyłki.
Polityka prywatności.
Jak kupować?
Napisz do Nas.
 Wydawnictwa
 Polecamy
Animacja komputerowa Algorytmy i techniki Rick Parent PWN
Encyklopedia zdrowia Tom 1-2 Wydanie 9 Witold S. Gumułka, Wojciech Rewerski PWN
Matematyka konkretna Wydanie 4 Ronald L. Graham, Donald E. Knuth, Oren Patashnik PWN
MERITUM Podatki 2018 Aleksander Kaźmierski Wolters Kluwer
Anatomia zwierząt Tom 2 Narządy wewnętrzne i układ krążenia Wydanie 3 Kazimierz Krysiak, Krzysztof Świeżyński PWN
OpenGL w praktyce Janusz Ganczarski BTC
3ds Max 2012 Biblia Kelly L. Murdock HELION
Miejscowa wentylacja wywiewna Poradnik Optymalizacja parametrów powietrza w pomieszczeniach pracy Maciej Gliński DW Medium
Autodesk Inventor Professional /Fusion 2012PL/2012+ Metodyka projektowania z płytą CD Andrzej Jaskulski PWN