Księgarnia naukowo-techniczna styczna.pl

Księgarnia naukowo-techniczna
styczna.pl

 


Zaawansowane wyszukiwanie
  Strona Główna » Sklep » Technika » Przemysł spożywczy » Moje Konto  |  Zawartość Koszyka  |  Do Kasy   
 Wybierz kategorię
Albumy
Architektura
Beletrystyka
Biochemia
Biologia
Biznes
Budownictwo
Chemia
Design DTP
E-biznes
Ekologia i środowisko
Ekonometria
Ekonomia Finanse
Elektronika
Elektrotechnika
Encyklopedie
Energetyka
Fizyka
Fotografia
Geografia
Historia
Informatyka
Maszynoznawstwo
Matematyka
Medycyna
Motoryzacja
Polityka
Popularnonaukowe
Poradniki
Prawo
Sport
Sztuka
Słowniki
Technika
  Aranżacja wnętrz
  Budownictwo lądowe
  Klimatyzacja Ogrzewanie
  Materiały inżynierskie
  Przemysł spożywczy
  Rysunek techniczny
  Rzemiosło
  Spawalnictwo
  Technika
  Technika pomiarowa
  Technika wojskowa
  Tworzywa sztuczne
Telekomunikacja
Turystyka
Zarządzanie jakością

Zobacz pełny katalog »
Przedsiębiorstwo gastronomiczne 34.00zł
Przedsiębiorstwo gastronomiczne

Tytuł: Przedsiębiorstwo gastronomiczne
Autor: Barbara Kozłecka, Krystyna Osowska
ISBN: 978-83-7641-445-4
Ilość stron: 288
Data wydania: 03/2012
Format: 16.4x23.5cm
Wydawnictwo: Difin

Cena: 34.00zł


Podręcznik został napisany zgodnie z programem nauczania oraz ze standardami wymagań egzaminacyjnych do przedmiotu technik żywienia i gospodarstwa domowego nr 321[10]MEN/2009.02.02.

Treści zawarte w podręczniku zawierają informacje niezbędne do założenia i prowadzenia przedsiębiorstwa gastronomicznego. W pozycji zawarto najnowsze uregulowania prawne. Podręcznik zawiera treści z wielu dziedzin, m.in. z: ekonomii i prawa, marketingu, pracy biurowej, rachunkowości oraz gastronomii. Wiedza uzyskana dzięki tej książce ma walory praktyczne.

Przykłady zawarte w tej publikacji zostały zaczerpnięte z materiałów wewnętrznych przedsiębiorstwa gastronomicznego funkcjonującego na rynku. Uwzględniono więc realia rynkowe, z jakimi spotyka się na co dzień firma, która działa w tej branży.

Całość podręcznika została podzielona na siedem rozdziałów, w których omówiono zagadnienia z różnych dziedzin nauki. Rozdział 1. zawiera podstawowe informacje związane z prowadzeniem działalności gospodarczej w realiach gospodarki rynkowej.

Zagadnienia związane z majątkiem firmy, jego finansowaniem oraz obowiązującą dokumentacją zawarte są w rozdziale 2. Cennym uzupełnieniem tego rozdziału są również przykłady i ćwiczenia pokazujące, jak gospodarować w firmie, aby osiągnąć zyski.

Jak sprzedać swoje produkty, czyli zagadnienia marketingu w gastronomii zostały omówione w rozdziale 3. Zarządzanie przedsiębiorstwem gastronomicznym z uwzględnieniem czynników ludzkiego i organizacyjnego stanowi tematykę rozdziału 4. i 5.

Ostatnie dwa rozdziały zostały poświęcone rynkowi pracy i procesom integracyjnym w różnych wymiarach.

Rozdziały:

Rozdział 1. Podstawy prowadzenia działalności gospodarczej
1.1. Potrzeby i ich klasyfikacje
1.2. Produkt i jego elementy
1.2.1. Usługa jako produkt
1.2.2. Usługi gastronomiczne w Polskiej Klasyfikacji Działalności (PKD)
1.3. Czynniki wytwórcze – zasoby
1.4. Gospodarka rynkowa
1.4.1. Rodzaje rynków
1.4.2. Podmioty i elementy rynku usług gastronomicznych
1.4.3. Mechanizm rynkowy
1.5. Tworzenie podmiotów gospodarczych
1.5.1. Podmiot gospodarczy
1.5.2. Działalność gospodarcza
1.5.3. Osoba fizyczna i prawna
1.5.4. Procedura zakładania działalności gospodarczej
1.5.4.1. Numery niezbędne przy rejestracji i prowadzeniu przedsiębiorstwa
1.5.5. Dokumenty związane z założeniem i prowadzeniem przedsiębiorstwa
1.5.6. Pojęcie przedsiębiorstwa
1.5.7. Klasyfikacja przedsiębiorstw
1.5.8. Formy organizacyjno-prawne przedsiębiorstw
1.5.8.1. Przedsiębiorstwa indywidualne osób fizycznych
1.5.8.2. Spółki i ich rodzaje
1.5.8.3. Przedsiębiorstwa państwowe
1.5.8.4. Spółdzielnia
1.6. Podatki i inne opłaty ponoszone przez przedsiębiorstwo
1.6.1. Podatki dochodowe i ich rodzaje
1.6.2. Podatek od towarów i usług
1.6.3. Inne podatki odprowadzane do urzędu skarbowego
1.6.4. Podatki i opłaty płacone do urzędu gminy/miasta

Rozdział 2. Rachunkowość przedsiębiorstwa
2.1. Podstawowe pojęcia dotyczące rachunkowości
2.2. Cena w gastronomii i jej rodzaje
2.2.1. Ustalanie ceny sprzedaży w gastronomii
2.2.2. Klasyfikacja kosztów
2.2.3. Kalkulacja cen w zakładach gastronomicznych
2.3. Majątek przedsiębiorstwa i źródła jego pochodzenia
2.3.1. Aktywa przedsiębiorstwa
2.3.1.1. Zużycie środków trwałych i amortyzacja
2.3.2. Pasywa przedsiębiorstwa
2.3.2.1. Kredyt i leasing
2.4. Bilans
2.5. Dokumentacja księgowa w zakładach gastronomicznych
2.6. Wynik finansowy przedsiębiorstwa gastronomicznego
2.7. Inwentaryzacja

Rozdział 3. Elementy marketingu
3.1. Pojęcie marketingu
3.2. Rodzaje marketingu
3.3. Rodzaje orientacji przedsiębiorstw
3.4. Podstawowe funkcje marketingu
3.5. Lokalizacja i otoczenie zakładów gastronomicznych
3.6. Instrumenty (elementy) marketingu
3.6.1. Produkt w ujęciu marketingowym
3.6.1.1. Produkt, jego elementy i struktura
3.6.1.2. Cykl życia produktu
3.6.1.3. Analiza usług świadczonych przez zakład gastronomiczny – macierz BCG
3.6.1.4. Asortyment i marka produktu
3.6.2. Cena jako element marketingu
3.6.2.1. Cena w gastronomii – specyfika
3.6.2.2. Elastyczność cenowa popytu
3.6.2.3. Metody ustalania cen
3.6.2.4. Upusty cenowe
3.6.3. Promocja
3.6.3.1. Promocja – pojęcie, cele, elementy
3.6.3.2. Reklama
3.6.3.3. Promocja dodatkowa
3.6.3.4. Public relations (PR)
3.6.3.5. Sprzedaż osobista (akwizycja)
3.6.4. Dystrybucja
3.6.4.1. Pojęcie i organizacja dystrybucji
3.6.4.2. Kanały dystrybucji
3.6.4.3. Rodzaje dystrybucji
3.6.4.4. Franchising w gastronomii
3.6.5. Personel jako element marketingu
3.6.6. Dodatkowe elementy marketingu
3.7. Informacje i badania marketingowe
3.7.1. Istota i zakres badań marketingowych
3.7.2. System Informacji Marketingowej
3.7.3. Rodzaje i metody badań
3.7.4. Etapy badań marketingowych
3.7.5. Kwestionariusz ankiety – zasady budowy
3.7.5.1. Ankieta badania
3.8. Zarządzanie marketingowe w przedsiębiorstwach gastronomicznych
3.8.1. Pojęcie i fazy zarządzania marketingowego
3.8.2. Analiza SWOT
3.8.3. Misja i cele przedsiębiorstwa gastronomicznego
3.8.3.1. Strategie marketingowe
3.9. Planowanie marketingowe w gastronomii

Rozdział 4. Zarządzanie przedsiębiorstwem
4.1. Pracownik w zakładzie gastronomicznym
4.1.1. Rola człowieka w procesie pracy
4.1.2. Umowy o pracę i ich rodzaje
4.1.3. Prawa i obowiązki pracownika i pracodawcy
4.1.4. Czas pracy
4.1.5. Urlopy pracownicze
4.1.6. Polityka personalna przedsiębiorstwa
4.2. Wynagrodzenia pracowników
4.2.1. Pojęcie, funkcje i podział płacy
4.2.2. Zasady wynagradzania i systemy płac
4.2.3. Obowiązkowe obciążenia wynagrodzenia
4.3. Organizacja stanowiska pracy
4.3.1. Ergonomia pracy
4.3.2. Schematy organizacyjne przedsiębiorstw
4.4. Style komunikowania
4.5. Style kierowania
4.6. Konflikty w firmie i sposoby ich rozwiązywania
4.7. Techniki negocjacji cen z dostawcą i klientem
4.8. Normowanie i kontrola pracy
4.8.1. Wydajność pracy
4.8.2. Systemy zapewniania jakości i zarządzania nią w gastronomii
4.9. Biznesplan przedsiębiorstwa

Rozdział 5. Podstawy biurowości
5.1. Wyposażenie biura
5.2. Materiały, sprzęt i urządzenia biurowe
5.2.1. Materiały biurowe
5.3. Instrukcja kancelaryjna
5.3.1. Obieg dokumentacji biurowej
5.3.2. Systemy kancelaryjne pism
5.3.3. Przechowywanie akt i kategorie archiwalne pism
5.4. Redagowanie pism
5.4.1. Zasady redagowania pism
5.4.2. Elementy składowe pisma
5.4.3. Adresowanie kopert
5.4.4. Blankiety korespondencyjne i ich rodzaje
5.4.5. Pisma w sprawach osobowych
5.4.6. Pisma w sprawach handlowych

Rozdział 6. Rynek pracy
6.1. Popyt i podaż na rynku pracy
6.2. Podmioty rynku pracy
6.3. Podział rynku pracy
6.4. Bezrobocie – przyczyny, rodzaje, skutki
6.4.1. Polityka państwa na rynku pracy – formy walki z bezrobociem
6.5. Metody poszukiwania pracy
6.6. Agencje i instytucje pośrednictwa pracy
6.6.1. Publiczne służby zatrudnienia
6.6.2. Ochotnicze Hufce Pracy
6.6.3. Agencje zatrudnienia

Rozdział 7. Gospodarka międzynarodowa
7.1. Integracja gospodarcza – modele i cele integracji
7.2. Warunki i etapy integracji
7.3. Czynniki wpływające na procesy integracyjne
7.4. Unia Europejska i jej organy
7.5. Proces globalizacji
7.5.1. Szanse i zagrożenia globalizacji

Klienci, którzy kupili tę książkę, kupili także
Encyklopedia zwierząt Debit
Encyklopedia zwierząt Debit
Alicja Kaszyńska, Anna Imbiorkiewicz
Debit
Druga wojna światowa
Druga wojna światowa
Martin Gilbert
Zysk i S-ka
Smak Świadome odżywianie świadome życie
Smak Świadome odżywianie świadome życie
Thich Nhat Hanh, Lilian Cheung
Czarna Owca
Komunikacja werbalna Szkoła dyskutowania
Komunikacja werbalna Szkoła dyskutowania
Heinz Lemmermann
Astrum
Organizacje i archetypy
Organizacje i archetypy
Monika Kostera
Wolters Kluwer
Okolice Szczecina turystyczna mapa laminowana
Okolice Szczecina turystyczna mapa laminowana
praca zbiorowa
Expressmap
 Koszyk
1 x BMW serii 3 (typu E46)
1 x Angular w akcji
1 x Terapia zajęciowa osób z niepełnosprawnością intelektualną
1 x Atlas radykalnego Islamu
1 x Cesarska marynarka wojenna Japonii w okresie wojny rosyjsko-japońskiej
1 x Jaka jest szkoła od A do Ż? Szkolne abecadło (niepełne)
1 x Białe plamy w psychologii sądowej
1 x Play. Stage Dive
1 x Jan Kanty Osobny Jan Kanty Pawluśkiewicz w rozmowie z Wacławem Krupińskim
1 x Elektryczne i elektroniczne czujniki temperatury
1 x Demonolodzy Ed i Lorraine Warren Relacje ze spraw prowadzonych przez małżeństwo Warrenów
1 x Archetypy Tarota
1 x Pełna wiara w siebie
1 x Sztuka stosowania NLP w grupie Ja mój zespół i ja
1 x Cienie logopedyczne ćwiczenia utrwalające wymowę głosek ciszących
1 x Byliny w twoim ogrodzie
1 x Ilustrowanie mody
1 x AngularJS
1 x Bezpieczeństwo współczesnej firmy Wywiad, szpiegostwo, ochrona tajemnic
1 x Firmy rodzinne Ludzie relacje wartości
1 x Człowiek w pracy Od stresu do sukcesu w organizacji
1 x Bóg jest na tym miejscu, a ja nie wiedziałem W poszukiwaniu siebie, duchowości i ostatecznego znaczenia
1 x Wymiary niepełnosprawności
1 x Bułgaria last minute
1 x Elementy grafiki komputerowej Wydanie 2
1 x 50 lat kodeksu cywilnego Perspektywy rekodyfikacji
1 x Biblia Komiks Boża historia odkupienia
1 x Trzy mądre małpy
1 x Dania niskotłuszczowe Najlepsze przepisy z całego świata
1 x Czy jest coś, co jada osy
1 x Zakazany układ
1 x Bibliografia patrystyczna 1901-2016 Polskie tłumaczenia tekstów starochrześcijańskich pierwszego tysiąclecia
1 x Ajurweda dla kobiet
1 x Seks prochy i zespół Aspergera Przewodnik po dorosłości dla osób z zespołem Aspergera
1 x Obrót nieruchomościami
1 x Cuda Czym są, dlaczego się zdarzają i jak mogą zmienić twoje życie
1 x Drogi negatywności
1 x Ametystowy Batalion Z dziejów batalionu WOP
1 x Berliński żołnierz
1 x Euro W jaki sposób wspólna waluta zagraża przyszłości Europy
1 x Energia ze źródeł odnawialnych i jej wykorzystanie
1 x Kodeks karny - część ogólna Pytania kazusy tablice
1 x Dinozaury
1 x Gołębie hodowlane Encyklopedia
1 x Elitarne i popularne wzory czytania
1 x Ziółka dla dzieci
1 x Naprawienie szkody wyrządzonej przestępstwem
1 x Car Putin Feudalizm korupcja i Bóg w państwie patrymonialnym
1 x Dyskrecjonalność w prawie administracyjnym
1 x Budujemy drugą Polskę Wielkie inwestycje PRL-u
1 x Dinopedia Najlepsza encyklopedia dinozaurów
1 x Charakter prawny umowy kompleksowej w prawie energetycznym
1 x Jak zarządzać zespołem handlowym i przetrwać Poradnik dla szefów sprzedaży i handlowców Wydanie III
1 x PHP7. Praktyczny kurs
1 x Polska Partia Robotnicza Droga do władzy 1941-1944
1 x Pomoc osobom uprawnionym do alimentów - zmiany w ustawie
1 x Aktywność dyplomacji USA wobec państw członkowskich Unii Europejskiej w latach 2009-2013
1 x Przedsiębiorczość z duszą Wyzwanie dla nowych czasów
1 x Jeździec Karolingów 768-987
1 x Cuda Architektury Polska i Świat
1 x Zakochaj się w bieganiu!
1 x Innowacyjność organizacji w strategii inteligentnego i zrównoważonego rozwoju
1 x Zioła dla zdrowia dzieci
1 x Normy komunikacji Między retoryką a językiem
1 x BMW serii 3 typu E90/E91
1 x Deuteronomium jako księga w kontekście kultury piśmienniczej starożytnego Bliskiego Wschodu
1 x Piłka nożna
1 x Póki śmierć nas nie rozłączy
1 x Prosto i uważnie na co dzień Wybierz najlepsze z reszty zrezygnuj
1 x Biznesplan w praktyce
1 x 6 najważniejszych decyzji które kiedykolwiek podejmiesz
1 x Anatomia człowieka Ilustrowana encyklopedia
1 x Kontrola zarządcza w oświacie Część I i II
1 x Jednolitość stosowania prawa konkurencji Unii Europejskiej przez organy i sądy Państw Członkowskich
1 x Dyktatorzy i ich kobiety Seks władza i pieniadze
1 x Droga rzadziej wędrowana Nowa psychologia miłości, wartości tradycyjnych i rozwoju duchowego
1 x Droga Toyoty 14 zasad zarządzania wiodącej firmy produkcyjnej świata
1 x Przedsiębiorczość technologiczna w małych i średnich firmach
1 x Teoria i praktyka rozwiązywania zadań optymalizacji z przykładami zastosowań technicznych
1 x Ciemna materia i dinozaury
1 x Aprioryczność prawa
1 x SMA Teoria i praktyka
1 x Analiza informacji w służbach policyjnych i specjalnych
1 x 1001 obrzydliwych obrzydliwości
1 x ABC operatora wózka widłowego
1 x 1000 niderlandzkich słówek Ilustrowany słownik niderlandzko-polski polsko-niderlandzki
1 x Analiza kryminalna Aspekty kryminalistyczne i prawnodowodowe
1 x Błędy doktryny Świadków Jehowy Analiza krytyczna Chrześcijańskich Pism Greckich w Przekładzie Nowego Świata
1 x Planowanie strategiczne w nowoczesnej firmie
1 x Działalność spółdzielni mieszkaniowych
1 x Procesy metalurgiczne i odlewnicze stopów żelaza Podstawy fizykochemiczne
1 x Egzamin zawodowy Technik organizacji reklamy AU.29 i AU.30
1 x Kurs pozytywnego myślenia Jestem pozytywnym wojownikiem
1 x Integracja społeczna jako wyzwanie dla polityki społecznej i pracy socjalnej
1 x Aktorki Portrety
1 x Kodeks postępowania administracyjnego Wydanie 5
1 x Dowód prywatny w postępowaniu karnym w perspektywie prawnoporównawczej
1 x Bezpieczeństwo pracy pracownika socjalnego Niech ktoś nas wysłucha
1 x Prawo autorskie System Prawa Prywatnego Tom 13
1 x Humanistyczne wartości zarządzania w poszukiwaniu sensu menedżerskich działań
1 x Księga Malarzy
1 x Fantastyka w obliczu przemian
1 x Poradnik dla zarządcy budynku biurowego
1 x Finansowanie jednostek samorządu terytorialnego Problemy praktyczne
1 x NLP w 21 dni
1 x ABC pedagoga specjalnego Razem łatwiej Nowe doświadczenia
1 x Adobe After Effects CC. Oficjalny podręcznik. Wydanie II
1 x Cisco CCNA Security 210-260 Oficjalny przewodnik. Przygotowanie do egzaminu na certyfikat
1 x Czarodzieje broni Izrael tajne laboratorium technologii militarnych
1 x Frywolitki Biżuteria ozdoby dekoracje
1 x Człowiek - media - środowisko naturalne - ekologiczny wymiar komunikacji
1 x Sztuka coachingu Zbiór narzędzi i wskazówek
1 x 365 dni w świecie wiedzy i zabawy
1 x Nanochemia Podstawowe koncepcje
1 x Gorliwość tłumacza Przekład poetycki w twórczości Czesława Miłosza
1 x Europejskie prawo zamówień publicznych Komentarz
1 x Chrystus daje wszystko Teologia miłości Benedykta XVI
1 x Globalne zarządzanie zasobami ropy i gazu w perspektywie prawnomiędzynarodowej
1 x Aranżacje wnętrz
1 x ABC Seksualności
1 x Arbitraż w prawie międzynarodowym
1 x Tworzywa sztuczne Tom 3 Środki pomocnicze i specjalne zastosowanie polimerów
6,510.22zł
Wydawnictwo
Tu można zobaczyć wszystkie książki z wydawnictwa:

Wydawnictwo Difin
 Kategoria:
 Biologia
Przygody młodego przyrodnika

Przygody młodego przyrodnika

42.00zł
35.70zł
Informacje
Regulamin sklepu.
Koszty wysyłki.
Polityka prywatności.
Jak kupować?
Napisz do Nas.
 Wydawnictwa
 Polecamy
Animacja komputerowa Algorytmy i techniki Rick Parent PWN
Słownik naukowo-techniczny angielsko-polski Wydanie XIII Red. M.Berger, T.Jaworska, A.Baranowska, M.Barańska WNT
Anatomia człowieka Tom 1-5 Komplet Adam Bochenek, Michał Reicher PZWL
Akademia sieci CISCO CCNA Exploration Semestr 1 - 4 Praca zbiorowa PWN
Matematyka konkretna Wydanie 4 Ronald L. Graham, Donald E. Knuth, Oren Patashnik PWN
OpenGL w praktyce Janusz Ganczarski BTC
MERITUM Podatki 2018 Aleksander Kaźmierski Wolters Kluwer
Rachunek różniczkowy i całkowy Tom 1 Wydanie 12 Grigorij M. Fichtenholz PWN
OpenGL Księga eksperta Wydanie V Richard S. Wright, Jr., Nicholas Haemel, Graham Sellers, Benjamin Lipc HELION