Tytuł: | Różne odmiany jakości i ch praktyczne wykorzystanie | | Autor: | Kolman Romuald | | ISBN: | 9788374881753 | | Ilość stron: | 488 | | Data wydania: | 01/2013 | | Format: | 16.0x23.0cm | | Wydawnictwo: | Placet | |
| Cena: | 59.00zł | |
Najbardziej ogólnie JAKOŚĆ – to stopień spełniania stawianych wymagań. Mamy z nią do czynienia wszędzie wokół. Jakość życia, produktu, usługi – musimy jakoś ją wyrazić, ocenić by móc dążyć do jej poprawy.
W tej monografii rozpatruje się szczegółowo pięć podstawowych kamieni milowych rozwoju wiedzy o jakości, którymi są:
1. KWALITOLOGIA – system porządkowania informacji o jakości 2. WARTOŚCIOWANIE – ilościowe wyrażanie poziomów jakości 3. INŻYNIERIA JAKOŚCI – metodologia obliczania jakości optymalnej 4. JAKOŚĆ ŻYCIA – jej odmiany i propozycje poprawy 5. PRZEMIANY JAKOŚCIOWE – w naszych organizmach i otaczającej przyrodzie
Razem poznanie tych 5. obszarów pozwala i stwarza możliwości dążenia do ciągłej poprawy jakości, a to powinni mieć na uwadze specjaliści wszelkich zawodów stykających się na co dzień z zagadnieniami jakości oraz działacze społeczni i polityczni zaangażowani we wzmocnienie gospodarki i poprawę bytu społeczeństwa.
|