Tytuł: | Ryby | | Autor: | Lutz Behrendt, Jens Stumpf | | ISBN: | 978-83-7073-823-5 | | Ilość stron: | 176 | | Data wydania: | 05/2010 | | Oprawa: | Twarda | | Format: | 17 x 24 cm | | Wydawnictwo: | Multico | |
| Cena: | 35.00zł | |
Ryby są smaczne i zdrowe. Warto jeść ryby, próbować różne gatunki.
Przygotujesz z nich smaczne przekąski, pożywne zupy i wykwintne dania obiadowe. Karp, łosoś, sandacz, okoń, a także karmazyn, flądra, dorsz i inne popularne ryby słodkowodne oraz morskie umiejętnie przyrządzone skuszą każdego miłośnika dobrego jedzenia. Mistrzowie kuchni zdradzają tajniki swojej sztuki w sposób prosty, a zarazem szczegółowy, krok po kroku. Z tej książki dowiesz się, jak filetować ryby, jak je przyrządzać na różne sposoby, jak unikać błędów.
Poznasz przepisy na 80 potraw z ryb, krabów i małży. Sprawdź jak przyrządzić doskonałego karpia w galarecie, wyjątkowy suflet z sandacza, zaskakujące smakiem ragoût z karasia czy wykwintny tatar z łososia.
Lubisz dania rybne? Chcesz poznać nowe smaki? Wypróbuj tradycyjne i nowoczesne przepisy kulinarne na potrawy z ryb. Na co dzień i od święta.
Raozdziały:
Ryba to łatwe gotowanie i zdrowe odżywianie
Rady przy kupowaniu ryb Świeża czy mrożona? Świeżość sprawdzaj wszystkimi zmysłami Ostrożnie! Czy towar aby na pewno jest świeży?
Sprawianie ryby O jakości ryby decyduje metoda łowienia Właściwe przechowywanie – zamrażalnik czy lodówka? Narzędzia Patroszenie i mycie ryb Usuwanie łusek Odcinanie płetw Ściąganie skóry Filetowanie płastug i ryb o kształcie wrzecionowatym Filetowanie szczupaka za pomocą noża piłki Filetowanie pstrąga za pomocą noża do filetowania Filetowanie większych płastug Filetowanie flądry
Zasady przyrządzania ryb Przyrządzanie rosołu i wywaru z ryb Przyrządzanie rosołu rybnego Przyrządzanie podstawowego sosu rybnego na bazie rosołu Błędy podczas przyrządzania ryb Duszenie ryby Gotowanie ryby Gotowanie ryby na parze Pieczenie ryby w folii Smażenie ryby Ryba smażona w mące Ryba panierowana Ryba w koszulce z jajka Grillowanie ryby Smażenie w frytkownicy Wędzenie ryby
Przepisy Przekąski Zupy rybne Dania główne
Indeks przepisów
|