Tytuł: | Savoir-vivre przy stole czyli jak nie najeść się... wstydu | | Autor: | Witt Ute | | ISBN: | 978-83-7243-723-5 | | Ilość stron: | 128 | | Data wydania: | 2009 | | Oprawa: | Miękka | | Format: | 16.5x21.0cm | | Wydawnictwo: | RM | |
| Cena: | 29.90zł | |
Książka pomoże przyswoić wszystkie zasady obowiązujących przy stole – od tej pory żadne kulinarne wyzwanie nie będzie nam straszne, czy to na przyjęciu służbowym, czy też prywatnym. Okazać się bowiem może, że nie koniecznie trzeba się zmierzyć z homarem i specjalnie do niego przeznaczonymi sztućcami, by się dać zaskoczyć. Liczne ilustracje zastawy stołowej, sztućców oraz szczegółowe objaśnienia, jak np. zdjąć skórę z ryby lub jak wyciągnąć krewetkę z pancerza ułatwiają poznanie tej skomplikowanej
Autorka ponadto ciekawie opisuje zwyczaje przy stole w innych krajach, odkrywa tajniki dobrego wina oraz wyjaśnia zasady obowiązujące podczas wizyty w dobrej restauracji. To niezbędny poradnik dla każdego
Rozdziały:
Dobre maniery przy stole nigdy nie wychodzą z mody Dlaczego maniery są ważne
Po co to wszystko?
Ogłada dodaje sympatii Inne czasy, inne zwyczaje - krótka historia zasad zachowania przy stole
Starożytność
Nowożytność WARTO WIEDZIEĆ: lista 10 dobrych manier
Zapraszamy do stołu Stoliczku nakryj się
Przegląd sztućców
Sztućce - dziesięć przykazań Zachowanie a la carte
Na początek
Zamówienie
W trakcie jedzenia
Po jedzeniu
Co wolno a czego nie
Ale plama! Co robić? Wyjątki od reguł
Reklamacja
Restauracja to nie plac zabaw
Biznes lunch - jedzenie i kariera
Kształt kieliszka
Jedzenie w dobrym stylu Podstępne pyszności
Zupy
Ryby i owoce morza
Tak filetujemy rybę
Krewetki i spółka - jak zdjąć pancerz?
Homar nie jest taki straszny
Drób
Wołowina, wieprzowina i inne mięsa
Owoce i warzywa
Desery
Co jeszcze może sprawiać kłopot? Napoje - trudny, lecz miły wybór
Wino - w nim cała prawda
Klasyczna kolejność podawania napojów
Drobne ćwiczenia - rozkosz dla podniebienia
Umiejętnie wyciągnąć korek
Wina musujące
Hiszpański specjał: Cava
Wody mineralne Zaproszenie Przychodzimy z wizytą
Punktualność
O czym rozmawiać
Odpowiedni strój Przyjęcie przyjęciu nierówne
Przyjęcie koktajlowe
Szwedzki stół - od sprinterów do chomików Co kraj to obyczaj
Europa
USA
Ameryka Środkowa i Południowa
Azja
Kraje islamskie
Jak używać serwetki? Prawda czy fałsz? Czy jesteś obeznany z etykietą przy stole? Sprawdź się!
|